Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Cache - jak, czym, kiedy
ano
post 25.01.2014, 16:16:17
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 435
Pomógł: 40
Dołączył: 16.02.2003
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
- operacje zapisu (Command / INSERT, UPDATE, DELETE / HTTP POST, PUT, DELETE) odkladasz na kolejke (MQ) - pozwoli to kontrolowac przepływ i ilośc transakcji względem warstwy persistence

Czyli każdy select do bazy danych opakowujesz w swoją kolejkę *MQ? Jaki w tym sens?
Serwery same posiadają mechanizmy kolejkowania żądań - po co robić na to kolejną/możliwie awaryjną warstwę abstrakcji?!

Cytat
Jest jeszcze jeden mega plus: zauważ, że jeżeli w kolejce masz więcej niż jedną operacje zapisu TEGO SAMEGO REKORDU, to możesz zdjąc z kolejki WSZYSTKIE starsze operacje i zapisać tylko najnowszy stan

Jak z kolejki zdjąć inne operacje dla tego samego rekordu? ...

Cytat
Zakładając, że trzymasz się SQL, to sorry ale "cachowanie" to proteza, która działa może przy blogu lub forum ale nie w systemie ERP. Polecam zainteresować się modelem CQRS (Command Query Responsibility Segregation), dodatkowo tematyka MOM (Message Oriented Middleware). Twój problem jest prosty do rozwiązania przykładowo za pomocą takiej architektury:

Architektura która opisałeś to przecież nic innego jak zwykłe cacheowanie wynikow zapytań do bazy danych, z dodanymi "protezami" w postaci własnych kolejek.

Nie ma sensu ich wprowadzać tylko żeby zastosować throttling w bazie danych. Przy połączeniach z zewnętrznymi systemami/webservices - ok, ale do własnej bazy danych?! Jaki w tym cel?

Ten post edytował ano 25.01.2014, 16:21:56


--------------------
Linkedin | ...
Go to the top of the page
+Quote Post
cepa
post 25.01.2014, 16:33:24
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 125
Pomógł: 7
Dołączył: 27.01.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ano @ 25.01.2014, 16:16:17 ) *
Architektura która opisałeś to przecież nic innego jak zwykłe cacheowanie wynikow zapytań do bazy danych, z dodanymi "protezami" w postaci własnych kolejek.


Zupełnie źle mnie zrozumiałeś smile.gif Ja nie kolejkuje "zapisów do bazy" czyli gołych upsertów, tylko kolejkuje transakcje biznesowe. Przykładowo, aktor uruchamia serwis np: generujący dane do wyświetlenia aktualnego stanu konta użytkownika wraz z np: billingiem i statami, korzysta z najróżniejszych warstw persistence i innych serwisów, tak długo jak użytkownik nie będzie zmieniał stanu swojego konta, tak długo nie ma potrzeby odswieżania tych informacji, a jeżeli wygenerowanie ich zajmuje relatywnie dużo czasu, bądz obciąża zasoby, a użytkownik ma interakcje z systemem w między czasie, jest możliwośc zdjęcia tych transakcji, których wynik będzie już nieaktualny zanim aktor wykona daną transakcje. Inna sprawa, wiele serwisów szybciej oblicza wynik, niż jest go w stanie zapisać, architektura tego typu, pozwala na uzyskanie wyniku zanim "spłynie" on do warstwy persistence. Po prostu działa to asynchronicznie względem wejścia czyli np: interfejsu webowego.

U nas, podobna architektura sprawdza się doskonale w usługach restowych, umożliwiając niemal liniowe skalowanie i kontrolowanie przepływu informacji przez legacy sql, a mówie wielu milionach użytkowników.

PHP to dość debilna technologia i ze współbierznością ma niewiele wspólnego, ale tego typu rozwiązania są jak najbardziej w użyciu np: Akka.io w Scali.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Dejmien_85
post 14.02.2014, 06:20:42
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 23
Dołączył: 23.04.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(babejsza @ 7.01.2014, 10:10:02 ) *
Co do APC miałem na myśli fakt, że będzie ono za chwilę częścią PHP więc nie trzeba będzie dbać o doinstalowywanie go jako biblioteki.


Coś się Tobie PORZĄDNIE pomieszało - od PHP 5.5 w core Zend Engine (silnika PHP) jest OPCACHE, a nie APC. PHP rezygnuje ze wspierania APC z tego powodu, że to stare i źle zaprojektowanie rozwiązanie, z którym były CIĄGLE problemy (developerzy męczyli się tygodniami, aby wprowadzać update'y z powodu tragicznego designu).
Go to the top of the page
+Quote Post
cepa
post 14.02.2014, 06:38:41
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 125
Pomógł: 7
Dołączył: 27.01.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W 5.5 jest APCu, opcache to cache do opcodu, APC mialo jeszcze szybki keystore w pamieci, i APCu nadal realizuje ta funkcjonalnosc.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
pabito
post 24.03.2014, 16:56:24
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 77
Pomógł: 4
Dołączył: 14.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czyli cachujac: Front-end używamy Varnish, kod PHP używamy APC, a zapytania do bazy danych REDIS ?

Go to the top of the page
+Quote Post
szajens
post 1.06.2014, 20:54:00
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 149
Pomógł: 4
Dołączył: 3.01.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


kiedyś czytałem że od wersji php 5.5 jest Zend Opcache, jeżeli mój skrypt będzie się opierał na php+mysql mogę sobie darować dodatkowe cachowanie przez jakieś klasy czy własne rozwiązania?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 25.01.2015, 12:49:48
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja zapytam z innej beczki troszkę. Jakie macie metody na rozgrzewkę cache?

Ja myślałem żeby odwiedzić sitemap.xml jakimś curlem czy czymś. Macie jakieś rozwiązania inne?
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 25.01.2015, 16:25:15
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z racji na to, że rodzajów cache'a mogą być dziesiątki, gdzie część z nich nie jest zależna od tego czy strona jest odwiedzana czy nie sugerowałbym coś w deseń rozwiązania z Symfony: http://blog.whiteoctober.co.uk/2014/02/25/...rmup-explained/
W ten sposób mógłbyś przygotować sobie jakieś narzędzia do rozgrzewania konkretnych rzeczy.
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.12.2019 - 14:06