Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Sumowanie produktów w koszyku
nospor
post 21.11.2019, 16:02:09
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 857
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




czy w tablicy $ksiazki jest w ogole jakis jej identyfikator? Bo OPIS ciezko uznac za takowy


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
misteroous
post 21.11.2019, 16:32:29
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 15.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A dokładnie o jaki identyfikator ci chodzi i jak miałby on wyglądać i do czego miałbym go użyć?
Pytam bo jestem zielony wink.gif
Czemu opis nie? Niech sumuje wszystkie te same opisy z przypisaną do nich ilością.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.11.2019, 16:37:13
Post #23





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 857
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Bo teoretycznie opis moze byc taki sam dla roznych ksiazek. Identyfikator z nazwy jest unikalny wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
misteroous
post 21.11.2019, 16:51:24
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 15.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


U mnie opis jest unikalny dla każdego produktu więc nie ma problemu smile.gif

@edit
naprawdę tak jak ja nikt nie ma pomysłu jak to zrobić?

Ten post edytował misteroous 21.11.2019, 18:58:07
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 22.11.2019, 11:41:25
Post #25





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 857
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




To ze ktos nie odpisuje, nie znaczy ze nie ma pomyslu. Moze np poprostu mu sie nie chciec lub nie miec czasu tongue.gif
Pomysl ci juz dawno napisalem...



  1. $newKsiazki = [];
  2. foreach ($ksiazki as $ksiazka) {
  3. $opis = $ksiazka['opis'];
  4. if (!isset($newKsiazki[$opis])) {
  5. $newKsiazki[$opis] = [
  6. 'cena' => $ksiazka['cena'],
  7. 'ilosc' => 0
  8. ];
  9. }
  10.  
  11. $newKsiazki[$opis]['ilosc'] += $ksiazka['ilosc'];
  12.  
  13. }
  14. echo 'Książki:<br />';
  15. foreach ($newKsiazki as $opis => $ksiazka)
  16. {
  17. echo $opis.', cena: ' .$ksiazka['cena'].', ilość: '.$ksiazka['ilosc'].'<br />'."\n";
  18. }


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 22.11.2019, 14:02:14
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 561
Pomógł: 185
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


IDENTYFIKATOR - w skrócie `id` - zwykle unikalne, nie zmienialne liczbowe określenie pojedynczej jednostki zasobu.

U Ciebie opis wcześniej czy później możesz zmienić np. stwierdzisz że w opisie musi być autor, marka etc, albo stwierdzisz że będziesz musiał wyświetlić skróconą nazwę.

Dzięki używaniu ID, nie musisz się przejmować nazwami. Czytelniejszy jest odczyt i zapis, następnie tworzenie potencjalnych statystyk sprzedaży.


Go to the top of the page
+Quote Post
misteroous
post 24.11.2019, 17:54:41
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 15.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję ci nospor smile.gif
Skrypt działa temat można zamknąć.
Dałem pomógł bo tylko tak mogę się odwdzięczyć.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 9.12.2019 - 13:39