Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> [News system]phpNewsManager
Sh4dow
post 2.04.2004, 17:46:02
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 569
Pomógł: 0
Dołączył: 17.08.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W tym wątku proszę zamieszczać pytania dotyczące skryptu "phpNewsManager"


--------------------
Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota
Zarządzaj swoim budżetem domowym
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 22.08.2004, 17:42:49
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Właśnie umieściłem skrypt na serwerze i chciałem sprawdzić jak to wogóle wygląda, ale po wprowadzeniu adresu wyświetla się błąd.
Jestem początkującym webmasterem więc proszę o szczegułową pomoc.
Z góry dzięki.

Oto adres:
http://news.virtual-profits.com/
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 22.08.2004, 23:31:01
Post #3





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




nie masz ustawionego ani loginu ani hasla do mySQL-a


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 23.08.2004, 05:19:42
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(itsme @ 2004-08-22 22:31:01)
nie masz ustawionego ani loginu ani hasla do mySQL-a

Tyle to ja wiem, chciałbym dowiedzieć się w jakim pliku należy dokonać edycji oraz jak powinna wyglądać.
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 23.08.2004, 07:02:28
Post #5





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




hmm więc następnym razem zapytaj tak aby otrzymać odpowiedź której oczekujesz.

nawet już zadam je za Ciebie:

Witam jestem początkujący. Próbowałem zainstalować ww. skrypt lecz wyskakuje mi błąd w postaci braku możliwości połączenia się bazą danych.
Proszę o udzielenie mi informacji w którym pliku mam dokonać poprawy ..

Dziękuje za udzieloną pomoc


to że jesteś początkującym to ja rozumiem sam kiedyś byłem na poczatku tej ścieszki ( w niektórych sprawach nadal się tam znajduje) lecz braku umiejętności zadania poprawnego pytania i następnie wypowiedzi w stylu TYLE TO JA WIEM są dla niezrozumiałe ...

znajdź plik config.php lub coś pochodnego gdzie się wklepuje parametry do urocmienia skryptu ...


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 23.08.2004, 19:57:53
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(itsme @ 2004-08-23 06:02:28)
znajdź plik config.php lub coś pochodnego gdzie się wklepuje parametry do urocmienia skryptu ...

Bardzo ci dziękuję za szczere chęci pomocy, ale niebardzo rozumiem, to co piszesz.
Pozatym chciałem przeprosić za moje małoprecyzyjne pytanie.
Znalazłem plik funkcjon.php a w nim:
Cytat
// YOU ONLY NEED THIS IF YOU'RE RUNNING 4.06 OR EARLIER VERSION OF php exclamation.gif!
if(!check_version("4.1.0"))
{
  $_COOKIE = &$GLOBALS['HTTP_COOKIE_VARS'];
  $_SERVER = &$GLOBALS['HTTP_SERVER_VARS'];
  $_SESSION = &$GLOBALS['HTTP_SESSION_VARS'];
  $_GET = &$GLOBALS['HTTP_GET_VARS'];
  $_POST = &$GLOBALS['HTTP_POST_VARS'];
}
$newman_ver = "v1.45";
$site_title = "phpNewsManager $newman_ver";
require_once("colors.php");
 
include ("db.inc.php"); 
if(empty($clang)) {$clang = "lang-english.php";}
include ("languages/$clang");
mysql_connect("$db_server","$db_uname","$db_pass");
mysql_select_db($db_name);

Czy to będzie to?
Czy mógłbyś bardziej precyzyjnie udzielić mi pomocy.
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 24.08.2004, 06:04:46
Post #7





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




ok zassalem te aplikacje

http://news.virtual-profits.com/install.php - kliknij mnie :-)
postępuj zgodnie z wytycznymi a napewno wszystko bedzie ok


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
maykee
post 24.08.2004, 17:27:08
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7
Pomógł: 0
Dołączył: 24.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstalowałem ten skrypt tutaj: http://www.thesimpsons.stopklatka.pl/spiderman/newsy/

co zrobic zeby newsy sie wyswietlaly tutaj: http://www.thesimpsons.stopklatka.pl/spiderman/index.php questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 24.08.2004, 18:22:05
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeszce odnośnie instalowania.
FILE db.inc.php MUST HAVE PERMISSION SET TO MODE 666 exclamation.gif!
Co mam zrobić w tym pliku?
Normalnie jest pusty.
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 24.08.2004, 18:39:33
Post #10





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




Cytat(maykee @ 2004-08-24 17:27:08)
Zainstalowałem ten skrypt tutaj: http://www.thesimpsons.stopklatka.pl/spiderman/newsy/

co zrobic zeby newsy sie wyswietlaly tutaj: http://www.thesimpsons.stopklatka.pl/spiderman/index.php questionmark.gif

przerobic skrypty w tym to juz Tobie pomagac nie bede to juz kosztuje u mine drogo poszukaj taniej :-)

Cytat
Jeszce odnośnie instalowania.
FILE db.inc.php MUST HAVE PERMISSION SET TO MODE 666 exclamation.gif!
Co mam zrobić w tym pliku?
Normalnie jest pusty.
zmienic CHMOD pliku db.inc.php jak poszukaj na forum


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 24.08.2004, 20:13:54
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, instalacja przebiegła poprawnie.
Mam jeszcze pytanie pod jakim adresem mogę obejrzeć napisane newsy i ankiety.
Pozdrawiam, Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 24.08.2004, 20:23:41
Post #12





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




Cytat(mrkiniu @ 2004-08-24 20:13:54)
Dzięki, instalacja przebiegła poprawnie.
Mam jeszcze pytanie pod jakim adresem mogę obejrzeć napisane newsy i ankiety.
Pozdrawiam, Krzysiek

pod adresem Twojej strony tam gdzie wrzuciles skrypty ....

chya nie sadzisz ze beda widoczne pdo adresem wp.pl ? :-)

nie jestem jasnowidzem nie wiem gdzie to mogles zainstalowac


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 12.09.2004, 22:14:44
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie.
Czy po zainstalowaniu skryptu na serwerze muszę zmienić CHMOD katalogu gfx na 777 ?
Proszę o wskazówki bo coś sobie nie radzę z tym skryptem. sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
JOHNY
post 13.09.2004, 14:57:40
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 297
Pomógł: 0
Dołączył: 17.01.2003
Skąd: Tarnów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zależy co tam jest przetrzymywane zakładam że jakaś grafika smile.gif wystarczy 755 pozatym w instalacji powinno pisac jakie pliki czy foldery trzeba chmod-ować.
Po drugie nie bardzo mi się podoba ten system
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 13.09.2004, 15:09:47
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(JOHNY @ 2004-09-13 13:57:40)
Po drugie nie bardzo mi się podoba ten system

Szukałem skryptów ale nic nie mogłem znaleść w naszym rodzimym języku.
Jeśli miałbyś jakiś równie rozbudowany to byłbym wdzięczny za udostępnienie, a póki co spróbuje rozgryść tego.
Go to the top of the page
+Quote Post
JOHNY
post 13.09.2004, 15:31:21
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 297
Pomógł: 0
Dołączył: 17.01.2003
Skąd: Tarnów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No zależy co potrzebujesz w systemie newsów smile.gif
A co do instalacji
1. chmod 777 db.inc.php
2. http://localhost/newman/install.php
- nazwa bazy danych mysql
- uzytkownik bazy mysql
- haslo uzytkownika mysql
3. zostawiasz tak jak jest tylko wpisujesz sobie admina, haslo
4. chmod 644 db.inc.php
5. mozesz usunac install.php
6. http://localhost/newman/
7. Login/pass
i działa biggrin.gif

Właśnie zainstalowałem specjalnie zeby napisać jak to się instaluje biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
mrkiniu
post 13.09.2004, 17:20:32
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 22.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za wskazówki.
Skrypt miałem już zainsatalowany, ale miałem problemy z tekstem.
Niby pisałem wiadomości ale w żaden sposób nie mogłem ich później wyświetlić na ekranie.
Dlatego pytałem o chmod dla poszczegulnych katalogów.
Go to the top of the page
+Quote Post
soyan
post 11.11.2004, 18:12:30
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 11.11.2004
Skąd: z Nienacka :P

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstalowalem phpNewsMenagera na serwerze Lycosa, zrobilem wszystko jak nalezy i.... nie wiem jaka komenda wstawić tes skrypt na stronę. Jak to zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post
ewick
post 12.11.2004, 19:38:51
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 10
Pomógł: 0
Dołączył: 20.10.2004
Skąd: Otwock, aktualnie Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja zainstalowałam wszystko jak należy i... nie mogę się zalogować sad.gif
Oczywiście przy instalacji podałam login i hasło dla admina. Wpisuję je i nic, wpisuję inne hasło, byle co, i nawet nie ma komunikatu o blędnym haśle sad.gif
I co?? Wszystko zrobione tak jak to wypisał Johnny...
Go to the top of the page
+Quote Post
Fixer
post 28.01.2005, 22:39:49
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 123
Pomógł: 0
Dołączył: 24.10.2004
Skąd: TG

Ostrzeżenie: (0%)
-----


UWAGA: wyjaśnaiam przyczynę problemu z logowaniem zaraz po instalacji.
Objawia się to tym, że po wpisaniu poprawinie hasła i loginu i kliknięciu w enter po sekundzie znowu widzimy puste pole hasła i loginu sad.gif.

Jest to spowodowane tym że podczas instalacji w adresie przeglądarki najprawdopodobniej wpisaliśmy adres naszej domenki a nie pełnej nazwy ścieżki!!

[OK] np zamiast prawidłowego: http://www.host.pl/newman/install.php
[ŹLE] wpisaliśmy np.: http://www.host.prv.pl/newman/install.php (domena PRV)

Ten błąd posiadają niestety chyba wszystkie znane mi instalki skryptów newsowych.
Ale to normalne i prawidłowe że skrypt się tak zachowuje. Instalka sprawdza $HTTP_REFERER.

Jeśli wszystko już zrobiłeś dobrze a systuacja dalej wyląda tak samo to koniecznie sprawdź jeszcze obsługę cookie w przeglądarce (musi być włączaona) i poziom zabezpieczeń naszego firewalla. TO by było na tyle...

PS. wpadłem na rozwiązanie tego problemu czytając helpa od newsa "UltraNews v04 - © PhpByBastek".

Mam za to do was jedno pytanie.
Jak wyświetlić na swojej stronie newsy przez Include z php by były wszystkie widoczne. Pytam bo nie znalazłem w paczce instalacyjnej żadnego przykładu który by to demonstrował. A wszystkie inne newsy tak mają. Czy muszę samemu napisać kod php który będzie przepytywał bazę danych i wyświetlał rezultaty?? Bo jeśli tak to jest to totalny bezsens....a takie fajne są te newsy :/

I jeszcze jedno spolonizowałem a właściwie poprawiłem wpisy w pliku lang-polish.php. Teraz wszystko fajnie się wyświetla.
Jak by ktoś chciał to na maila mu zapuszczę.

No i już na koniec tongue.gif.
Chyba znalazłem buga w tym systemie newsów :/
Wylogujcie się z newsów i wpiszcie do przeglądarki adres do folder z newsami a potem dodajcie odnośnik to pliku browse.php. Czyli np.: http://www.host.pl/newman/browse.php
Mimo że będziecie wylogowani to i tak będzie można podejżeć newsy :/
W przypadku innych plików ten błąd już nie występuje...

Ten post edytował Fixer 28.01.2005, 23:02:27


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 10:46