Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [smarty],[php] problem z przekazywaniem zmiennych
bertog
post 23.01.2015, 13:14:55
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 30.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
mam problem z przekazywaniem wartosci zmiennych pomiedzy plikami. Polega on na tym, ze zmienna pobrana z formularza, np. stanowisko ma wartość "kierownik laboratorium". Po przeslaniu danych formularza do drugiego pliku wartosc tej zmiennej zmieniana jest na "kierownik". W trakcie przesylania zmiennych pomiedzy stronami z wartosci zmiennej jest wycinana spacja i wszystkie znaki po niej.
Prosze o podpowiedz co moze byc nie tak.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 23.01.2015, 13:19:27
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 534
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Najprawdopodobniej 'w trakcie przesylania zmiennych pomiedzy stronami z wartosci zmiennej jest wycinana spacja i wszystkie znaki po niej'

Pomogłem? Cieszę się że mogłem pomóc.
Go to the top of the page
+Quote Post
bertog
post 23.01.2015, 13:24:04
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 30.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tyle to i ja wiem ale dlaczego tak sie dzieje? W zrodle nie umieszczalem zadnego kodu, ktory mialby to robic.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 23.01.2015, 13:40:32
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




jesli ty te dane wkladasz do inputa, to pewnie robisz to tak:
<input value=cos ze spacjami /> i dlatego ci sie wydaje ze znika

Masz to wstawiac tak:
<input value="cos ze spacjami" />


Ale to tylko zgadywanie bo Twoj opis problemu jest "niesamowicie rozbudowany"...


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
bertog
post 23.01.2015, 14:00:15
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 30.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Input wyglada tak:

  1. <input type="text" name="stanowisko" maxlength="60" size="30"/>


dane pobrane w ten sposob sa przesylane do drugiego pliku w ktorym sa po prostu wyswietlane na ekranie i tam wszystko jest ok. tzn, zmienna ma wartosc "kierownik laboratorium", kod wyswietlajacy zmienna:

  1. Stanowisko : {$stanowisko}


na tej stronie jest przycisk, ktory pozwala poprawic dane jesli sa bledne i po ich przeslaniu do nastepnego pliku w polu formularza wartosc zmiennej juz ma wartosc "kierownik".
Ponizej kod wyswietlajacy wartosc tej zmiennej.

  1. <input type="text" name="stanowisko" value={$stanowisko}>


wpisanie kodu w postaci:
  1. <input type="text" name="stanowisko" value="{$stanowisko}">

niestety nie pomaga

Ten post edytował bertog 23.01.2015, 14:02:43
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 23.01.2015, 14:12:25
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
wpisanie kodu w postaci:
[HTML] pobierz, plaintext

<input type="text" name="stanowisko" value="{$stanowisko}">

niestety nie pomaga

1) Niemozliwe. Moze ci sie template nie odswiezyl. Wyczysciles cache szablonow?
2) Zobacz w źródle strony (ctrl+u w wiekszosci przegladarek) jak wyglada dokladnie ten input


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
bertog
post 23.01.2015, 14:48:47
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 30.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety,
to tez nie pomaga
tak wyglada zrodlo strony ktora wyswietla dane:
  1. <td height="35"class="tekst">Stanowisko : <text class="dane"><br>kierownik laboratorium</td>


a tak zrodlo strony, ktora daje mozliwosc poprawienia danych:

  1. Stanowisko :<font color="red">* </font> <input type="text" name="stanowisko" maxlength="60" size="30" value="kierownik">


Ten post edytował bertog 23.01.2015, 14:55:22
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 23.01.2015, 14:52:38
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 226
Pomógł: 5672
Dołączył: 27.12.2004




Sprawdzile punkt2 jak prosilem?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
bertog
post 23.01.2015, 15:01:52
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 30.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


sprawdzilem
po uzyciu ctrl+u tak wyglada zrodlo strony ktora wyswietla dane:

  1. <td height="35"class="tekst">Stanowisko : <text class="dane"><br>kierownik laboratorium</td>


a tak zrodlo strony, ktora daje mozliwosc poprawienia danych:

  1. Stanowisko :<font color="red">* </font> <input type="text" name="stanowisko" maxlength="60" size="30" value="kierownik">


dzieki juz systuacja opanowana, wszystko dziala, oczywiscie nazwa zmiennej smarty ma byc w "". Nie poprawilem tego w miejscu gdzie bylo trzeba.

Ten post edytował bertog 23.01.2015, 14:57:31
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.10.2018 - 00:57