Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> htaccess - przekierowanie url z parametrami
phpamator
post 17.03.2020, 11:00:16
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Panowie i Panie,
potrzebuję przekierować url w którym występuje parametr
PRÓBOWAŁEM regexa ale nie działa albo poprostu nie wiem jak to zrobić

poradźcie coś proszę
orginalny url: /products/brands/beaba?p=1
docelowy ten sam ale bez parametru
czyli: /products/brands/beaba/

pozdrówka

Ten post edytował phpamator 17.03.2020, 11:00:28
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 17.03.2020, 11:11:24
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 934
Pomógł: 1390
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://httpd.apache.org/docs/current/en/re...s.html#flag_qsd
Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 17.03.2020, 11:15:58
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie do końca to rozumiem, czy to znaczy, że na końcu wiersza mam wstawić [QSD] ?
czyli /url?p=1 [QSD]
rozwiąże problem ?


....
eeee, to tak nie działa smile.gif


Ten post edytował phpamator 17.03.2020, 11:18:10
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 17.03.2020, 11:18:07
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 334
Pomógł: 5958
Dołączył: 27.12.2004




Ciezko sprawdzic?

I raczej masz uzyc QSA a nie QSD. NO chyba ze p=1 cie nie interesuje


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 17.03.2020, 11:19:54
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej nospor,
smile.gif sprawdziłem ..

każde wywołanie tego url'a chciałbym żeby pomijało ?p=1 i otwierało url bez parametru
czyli /products/brands/baeba?p=1 => /products/brands/baeba/

Ten post edytował phpamator 17.03.2020, 11:22:20
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 17.03.2020, 11:39:58
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 334
Pomógł: 5958
Dołączył: 27.12.2004




strzelam ze p=1 to parametr okreslajacy numer strony i chcesz by strona 1 miala ten sam link co strona "zero"

Chyba troche zle do tego podchodzisz, ustaw poprostu CANONICAL

<link rel="canonical" href="http://twojastrona/products/brands/baeba/" />
I ten sam canonical dla strony "zero" i dla strony 1. Dla innych stron canonical bedziesz juz mial z parametrem p=strona


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 17.03.2020, 11:51:53
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie strzeliłeś, poprostu o to chodzi, p=1 to numer strony. Link jest pozostałością sprzed diabli wiedzą jakiego czasu przed zmianą i te wszystkie sztywne linki teraz wyłapuję i przekierowuję.

ale nie mając dostępu do kodu za wiele z tym nie zrobię, mogę to tylko zrobić z poziomu htaccess, prawda ?

Ten post edytował phpamator 17.03.2020, 11:58:33
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 17.03.2020, 11:53:17
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 334
Pomógł: 5958
Dołączył: 27.12.2004




No jest nikla szansa jesli w paneli admina aplikacji mozna to skonfigurowac.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 17.03.2020, 11:56:27
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


problem polega na tym, że link jest z zewnętrznej strony do której zawartości dostępu nie mam wogóle i jedyne co mogę zrobić po mojej stronie to albo wyczyścić z parametrów i przekierować tam gdzie trzeba albo ..... wywalać 404 smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 17.03.2020, 11:57:52
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 934
Pomógł: 1390
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@phpamator a czytałeś choć link który Ci wysłałem?
Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 17.03.2020, 13:29:05
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czytałem oczywiście ale nie do końca kleję jak to mam zrobić, poczytam jeszcze może mnie oświeci
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 17.03.2020, 15:51:27
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 851
Pomógł: 1608
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Albo tak jak podał Ci Pyton_000, albo zamiennie, z wykorzystaniem "?":

Kod
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/products/brands/beaba)$
RewriteRule .* %1?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
phpamator
post 18.03.2020, 10:24:27
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 267
Pomógł: 3
Dołączył: 10.07.2016
Skąd: UK-raine

Ostrzeżenie: (0%)
-----


<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/products/brands/beaba)$
RewriteRule .* %1?
</IfModule>

Dodalem to htaccess ale nie widze, zeby pomoglo.
dodalem cala sekcje na koncu htaccess i ... nic.

Chyba niema znaczenia, ze to wordpress?
Ktos próbowal mnie przekonac, ze sposób zarzadzania przekierowaniami w wordpresie nie pozwala na reczne wprowadzanie przekierowan do htaccess. smile.gif ...



Ten post edytował phpamator 18.03.2020, 11:04:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.06.2020 - 06:54