Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z serwerem podczas dużego ruchu
Bondar91
post 25.04.2019, 14:35:59
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 100
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

mam pytanie, posiadam zwykłą stronę landing page , gdy mam duży ruch w jednym momencie potrafi być parę tysięcy osób, wówczas strona potrafi ładować się 20s. Dodam że słąbo znam się na temat serwerów, więc nie wiem w czym może być problem, Logi nie zwracają żadnego błędu, dodatkowo domena jest przkierowana na dnsy Cloudflara.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 25.04.2019, 14:38:18
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




Co rozumiesz przez "swykla strona landing page"? Masz na mysli ze jest to zwykly statyczny html czy moze jednak strona ta jest generowana przez php tudziez cos innego?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Bondar91
post 25.04.2019, 14:39:05
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 100
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jest to statyczna strona html.
Go to the top of the page
+Quote Post
ohm
post 25.04.2019, 23:44:13
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 507
Pomógł: 124
Dołączył: 22.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli to dedyk/vps i domyślne ustawienia po instalacji, to na pierwszym miejscu zwiększyłbym ilość workerów dla apache'a (o ile tam jest zainstalowany)

Ogólnie to standardowo, "nie odpala mi samochód, co moze byc przyczyna? Dodam że ma cztery koła i jest czerwony"

Ten post edytował ohm 25.04.2019, 23:44:32
Go to the top of the page
+Quote Post
Bondar91
post 26.04.2019, 20:40:27
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 100
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za odpowiedź, serwer to dedyk, i stoi na Apache, spróbuje z tymi workerami

Przesyłam zdjęcie z monitoringu htop przy ruchu 3k. Czy wszystko jest w porządku?

Go to the top of the page
+Quote Post
ohm
post 27.04.2019, 01:49:39
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 507
Pomógł: 124
Dołączył: 22.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Serwer widać się nudzi, bo praktycznie niewiele zasobów wykorzystanych, to jest w szczycie ruchy?
Go to the top of the page
+Quote Post
Bondar91
post 27.04.2019, 06:42:44
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 100
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie, ruch może sięgać nawet kilkadziesiąt tysięcy. Zasoby spokojnie wystarczają, czy któryś z podanych procesów może być przyczyną problemów ?
Go to the top of the page
+Quote Post
ohm
post 27.04.2019, 23:35:17
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 507
Pomógł: 124
Dołączył: 22.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Raczej nie, jak nie uzywasz DNSow na tym serwerze to do wywalenia bind/named, reszta to zwykłe apache'owe http
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.04.2019, 11:28:19
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 799
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli to jest zwykła strona HTML to przesiadłbym się na Nginx i ustawił ilośc procesów na static na ~100 Powinno spokojnie pociągnąć.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.08.2019 - 10:43