Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z otwarciem bazy przez php
rafineria888
post 3.03.2015, 08:26:17
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 1.08.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Mam serwer php 5.4 (PHP Version 5.4.4-14+deb7u14).
Obsługuje sqlite (SQLite Library 3.7.13 [enabled]).
W tym samym folderze są 2 pliki (plik.php i book.db).

plik.php
Cytat
<?php
$sql = sqlite_open('book.db') or die('nope');
?>

book.db to jakaś przykładowa krótka baza.

Po uruchomieniu plik.php pojawia się error z interpretacją php zamiast 'nope' w razie niepowodzenia.
Ktoś mnie może oświecić co jest źle ?
Z góry dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 3.03.2015, 09:50:17
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 812
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Error mówi mi że... http://php.net/manual/en/book.sqlite3.php

Ten post edytował Pyton_000 3.03.2015, 09:51:14
Go to the top of the page
+Quote Post
rafineria888
post 3.03.2015, 15:16:22
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 1.08.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


error
Cytat
ERROR 500 - Internal Server Error!
The following error occurred:

The requested URL caused an internal server error.


Na pewno dużo Ci to pomoże. Z pewnością rozwiąże ten arytrudny problem.
Po co wysyłasz mi link do manuala, który znajdę w 4 sekundy w googlach ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 3.03.2015, 17:22:58
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 812
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Skoro znalezienie linku do manuala zajmuje Ci 4 s. a nie potrafisz wkleić błędu jaki wywala to teraz w Google sobie znać (kolejne 4s.) co to za błąd. Było wałkowane perdymiliard razy.
Go to the top of the page
+Quote Post
rafineria888
post 6.03.2015, 23:13:19
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 1.08.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


// odświeżam

Podczas uruchamiania index.php:
Kod
<?php
$sql = sqlite_open('testdb', 0666, $sqliteerror);
?>

wyskakuje mi błąd:
Cytat
Fatal error: Call to undefined function sqlite_open() in C:\xampp\htdocs\web\index.php on line 2

Jak widać postawiłem xampp'a. W C:\xampp\php\ext\ mam wszystkie biblioteki, które są wymienione w php.ini:
Cytat


W php.ini mam też:
Kod
extension_dir="C:\xampp\php\ext"

(...)

[sqlite3]
sqlite3.extension_dir ="C:\xampp\php\ext"


W phpinfo(); mam:
Kod
SQLite3 module version     0.7-dev
SQLite Library     3.8.4.3


Cóż więcej do szczęcia potrzeba, by sqlite potrafiło się porozumieć z php ?
Proszę o pomoc. Z góry dzięki.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 6.03.2015, 23:29:05
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 812
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


sqlite != sqlite3
Go to the top of the page
+Quote Post
rafineria888
post 7.03.2015, 11:06:32
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 17
Pomógł: 0
Dołączył: 1.08.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W związku z tym tworzą się 2 pytania:
1: Czy do prawidłowego działania sqlite3 jest potrzebna biblioteka php_sqlite.dll ?
2: Jeżeli tak to powinienem tylko wrzucić do ../ext/ plik php_sqlite.dll i w php.ini dodać wiersz:
Cytat
(...)
extension=php_soap.dll
extension=php_sockets.dll
extension=php_sqlite.dll
extension=php_sqlite3.dll
;extension=php_sybase_ct.dll
;extension=php_tidy.dll
(...)

?

Dodatkowo co powinienem wtedy zmienić w
Kod
[sqlite]
; http://php.net/sqlite.assoc-case
;sqlite.assoc_case = 0
?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 10.03.2015, 07:08:21
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 812
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A nie możesz użyć 3?
Jak nie to tak,musisz w php.ini dodać ładowanie modułu php_sqlite.dll i tyle.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2019 - 02:28