Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady panujące na forum News

1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px

Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> PHP 7
pedro84
post 8.09.2014, 20:48:07
Post #41





Grupa: Nieautoryzowani
Postów: 2 249
Pomógł: 305
Dołączył: 2.10.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Właśnie o tym mówię, takie "szablony" wbudowane w IDE, macromedia dreamweaver to miał, tylko pod web. Z resztą generowany kod był koszmarny.

Coś mi się wydaje, że Ty mówisz o czymś innym.

Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Nie wiem, skąd wziąłeś te "personalne docinki"

Czytanie ze zrozumieniem się kłania, bo Ci lekko pojechał, a Ty nawet tego nie zauważyłeś...

Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
po prostu moim zdaniem design całego języka to drewno bo tak pisałem 15 lat temu i tyle. To strata czasu. To, że IDE dodaje snippety nie czyni języka mniej drewnianym. To że napiszesz 10 setterów w 2 minuty a nie w 5 niczego nie zmienia bo dalej nic nie jest zrobione a ty zamiast myśleć musisz pamiętać jakieś dziwne konstrukty.

Generanie, w programowaniu i większości języków, musisz o czymś pamiętać.

Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Po co w roku 2014 uczyć się czegoś tak archaicznego? Przeciętna osoba pisząca w PHP w życiu tego nie ogarnie, z resztą nie wiem po co. Ja rozumiem że w roku 2004 nie było za bardzo wyboru...

Archaicznego? To znaczy?

Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Wolę modele obiektowe golang i javascript, OOP PHP przynajmniej nie jest taki "ciężki" i to, że jest dość okrojony tylko mu wyszło na dobre, z resztą model OOP Java też jest okrojony względem C++. Nie wiem, może C#, D i języki google jeszcze jakoś rokują, bo nowe spec do C++ są jeszcze większe zamiast cały ten burdel uporządkować i okroić.

Javascript biggrin.gif


--------------------
Google knows the answer...
Go to the top of the page
+Quote Post
peter13135
post 9.09.2014, 21:15:08
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 445
Pomógł: 191
Dołączył: 26.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Po co w roku 2014 uczyć się czegoś tak archaicznego?

1. Nie bardzo rozumiem. Jaki język uważasz za archaiczny ? Może c# bo VS ma snippety do niego ? Lkingsmiley.png
2. PHP jest Twoim zdaniem nowoczesny i warto się go uczyć ? Tak się składa, że frameworki PHP (symfony,Yii) mają narzędzia do generowania kodu (choćby wspomniane gettery i settery w encjach), więc nie rozumiem, czemu analogiczne narzędzia do do innych jęzków są złe ? Dla przykładu grails jest pozbawiony tych wad - ma propercje analogiczne do c#.
3. Tak naprawdę dla większości, to priorytetem w nauce języka są możliwości znalezienia pracy. Mi podoba się np. scala, ale co z tego skoro na rynku "króluje" c# i java ? Z tych dwóch bardziej mi się podoba c# (bo jest zwięzła, ma dobre IDE, ma elementy języka funkcyjnego co przydaje się w pracy z kolekcjami itd.), więc pracuję jako programista c#. W Scali roboty raczej nie znajdę. Natomiast gdyby za kodzenie w javie płacili by mi więcej, to pewnie bym się na nią przerzucił, mimo, że jak wspomniałem c# mi się bardziej podoba.
Tak więc, argument nietrafiony.

Cytat
Właśnie o tym mówię, takie "szablony" wbudowane w IDE, macromedia dreamweaver to miał, tylko pod web. Z resztą generowany kod był koszmarny.

Ok, niech Ci będzie. Nie korzystałem z tego, to nie wiem. Tak czy inaczej, nie o tym mówię.
Powiedz co Ci nie pasuje w snippetach o których mówię (np. z visual studio, czy z netbeansa).

Cytat
To że napiszesz 10 setterów w 2 minuty a nie w 5 niczego nie zmienia

Co za brednie.
Wygenerowanie 10 setterów (jak już są same zmienne), zajmie mniej niż 2 minuty.
Cytat
bo dalej nic nie jest zrobione

Ale za to w te zaoszczędzone kilka minut (według Twoich danych - 3 minuty) możesz napisać kawałek jakiejś logiki biznesowej.
Cytat
a ty zamiast myśleć musisz pamiętać jakieś dziwne konstrukty

Nic nie musisz pamiętać. Jak nie chcesz używać snippetów, to nie musisz ich używać. Wszystko można pisać z palca.


Ten post edytował peter13135 10.09.2014, 08:34:04


--------------------
:)
Go to the top of the page
+Quote Post
Daimos
post 21.09.2014, 16:46:31
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 317
Pomógł: 118
Dołączył: 26.11.2003
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Właśnie o tym mówię, takie "szablony" wbudowane w IDE, macromedia dreamweaver to miał, tylko pod web. Z resztą generowany kod był koszmarny.

Podpowiedzi i do tego konfigurowalne to miał?
Nie rozumiem, ale najlepsze, że sam nie wiesz o czym piszesz. Ja np. mam podpowiedzi również krótkie, typu:
t + TAB -> $this->
a podpowiedzi standardowe w netbeansie typu iter, tryc itp zaoszczędzają i tworzą taki kod, jaki sobie życzę.

Cytat(niebieskiciapek @ 8.09.2014, 21:24:07 ) *
Wolę modele obiektowe golang i javascript...


Chciałem to skomentować, ale wyżej widzę już ktoś miał z tego ubaw, więc nie umknęło wink.gif


--------------------
scriptun.com - mały pomocnik programisty
Go to the top of the page
+Quote Post
Forti
post 17.03.2015, 09:40:55
Post #44





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 655
Pomógł: 73
Dołączył: 2.05.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://wiki.php.net/rfc/isset_ternary

aż dziw, że tego szybciej nie zaimplementowali.

https://wiki.php.net/rfc/scalar_type_hints_..._float_behavior

Ścisłe typowanie zmiennych wink.gif


--------------------
Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.

Fachowo.co

Behance.net/fachowo
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 17.03.2015, 10:03:38
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Forti @ 17.03.2015, 09:40:55 ) *
https://wiki.php.net/rfc/isset_ternary

aż dziw, że tego szybciej nie zaimplementowali.

https://wiki.php.net/rfc/scalar_type_hints_..._float_behavior

Ścisłe typowanie zmiennych ;)


Kojarzysz może gdzie podział się wykres maruderów? Kiedyś było coś takiego na starej wersji, gdzie wskazywany był nawet lider tych co głosowali na "nie".


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
Forti
post 17.03.2015, 10:07:06
Post #46





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 655
Pomógł: 73
Dołączył: 2.05.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hm.. nie wiem do końca co masz na myśli, jednak lista głosujących tak/nie jest u dołu strony.


--------------------
Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.

Fachowo.co

Behance.net/fachowo
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 17.03.2015, 10:17:34
Post #47





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, ale dotyczy konkretnych przypadków, a mi chodzi o zestawienie na przestrzeni miesięcy/lat.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
com
post 17.03.2015, 15:13:58
Post #48





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 951
Pomógł: 358
Dołączył: 24.05.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To dopiero w zeszlym roku zaproponowano wiec nie mial kto marudzic itak o dziwo przeszlo bo autor porzucil php smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Forti
post 17.03.2015, 16:10:59
Post #49





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 655
Pomógł: 73
Dołączył: 2.05.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
To dopiero w zeszlym roku zaproponowano wiec nie mial kto marudzic itak o dziwo przeszlo bo autor porzucil php smile.gif


Z tego co wiem to nie autor wink.gif


--------------------
Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.

Fachowo.co

Behance.net/fachowo
Go to the top of the page
+Quote Post
com
post 17.03.2015, 16:31:07
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 951
Pomógł: 358
Dołączył: 24.05.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Autor pomyslu implementacji tego do php biggrin.gif czepiasz sie tongue.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
marekmarkowski
post 17.08.2015, 11:14:24
Post #51





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 17.08.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam serdecznie. Jeśli chodzi o nowego PHPa to jestem całkowicie zielony, ale ostatnio na PHPersach w Poznaniu był ten temat poruszany i dowiedziałem się z tej prelekcji bardzo dużo ciekawych informacji. Oto i link do tej prelekcji: https://www.youtube.com/watch?v=g3caJBJ_IrQ...gwC&index=3 Polecam obejrzeć! Lkingsmiley.png
Go to the top of the page
+Quote Post
gielo
post 10.12.2015, 14:51:46
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No i mamy PHP7. Zainstalowalem, skonfigurowalem i odpaliłem stronki. Jest szybciej. Ze strony technicznej, to usunięto wreszcie te archaiczne elementy, które powinny byc juz dawno usunięte. Dokładnych jeszcze testów nie zdązyłem zrobić ale jak podają inni, jest szybsze od PERL, PYTON, RUBY. więcej informacji można znaleźć tutaj: http://it.esky.pl/2015/08/21/7-funkcjonaln...st-rewolucyjny/.

Tak na marginesie, to jaoś nie sprawdziły się proroctwa osob z początku tego wątku smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 10.12.2015, 15:00:40
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 009
Pomógł: 846
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja dzisiaj instalowałem na opensuse i jest odwrotnie. Na 5.6.16 - 32 requesty, na v7 - 28. Według zfdebug zużycie ramu na 5.6 ~11MB, v7 14MB. Z opcache 5.6 - 63 requesty 4,1MB, v7 - 58 requestów 4,4MB. Aplikacja realna nie teoretyczna.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
gielo
post 11.12.2015, 09:33:45
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Coś masz nie tak. Miałem podobnie instalując paczkę naughty pod debianem, Wywaliłem i skompilowalem ręcznie i jest ok. Zużycie pamięci jest także dużo niższe niż w piątce.

Sprawdź, czy masz włączone OPCACHE, sprawdź czy strony działaja z wykorzystaniem PHP-FPM. to na początek bo coś na pewno masz nie tak. Sam plik php-7.0.0-fpm musisz stworzyć z odpowiednią zawartością. Polecam instalację i konfigurację według tego opisu https://www.howtoforge.com/tutorial/how-to-...hp-7-on-debian/ Nie musisz mieć Debiana i korzystać z ISPconfig aby wykorzystać ten opis i dostosować wszystko do własnej architektury.

Najlepiej też odpal opcache.php i sprawdź jakie funkcje masz uruchomione, a jakie nie i skonfrontuj to z zalecaną konfiguracją twórców PHP7.

Zalecane zmiany przez twórców PHP7:
; Sets how much memory to use
opcache.memory_consumption=128

;Sets how much memory should be used by OPcache for storing internal strings
;(e.g. classnames and the files they are contained in)
opcache.interned_strings_buffer=8

; The maximum number of files OPcache will cache
opcache.max_accelerated_files=4000

;How often (in seconds) to check file timestamps for changes to the shared
;memory storage allocation.
opcache.revalidate_freq=60

;If enabled, a fast shutdown sequence is used for the accelerated code
;The fast shutdown sequence doesn't free each allocated block, but lets
;the Zend Engine Memory Manager do the work.
opcache.fast_shutdown=1

;Enables the OPcache for the CLI version of PHP.
opcache.enable_cli=1

Mam nadzieję, że post ten w jakiś sposób pomoże Ci w namierzeniu problemu dlaczego u ciebie PHP7 nie działa tak jak powinien, bo to że u ciebie jest wolniej niż u innych to nie wina PHP7 niestety, a konfiguracji lub ewentualnie samej jego instalacji.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 11.12.2015, 09:39:34
Post #55





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 009
Pomógł: 846
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Serwer jest dobrze skonfigurowany (lighttpd+php-fpm). Jak pisałem z opcache lub bez (suse ma oddzielnie pakiet php-opcache) Obstawiam raczej że wczesne wersje PHP mają jeszcze dużo błędów. Wystarczy spojrzeć ile było poprawionych segfaultów w RC.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 11.12.2015, 11:24:29
Post #56





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To teraz czekamy na PHP w wersji 7.2 aż kod zostanie ogarnięty na tyle, że będzie od ręki działał na tosterze i na wersję 7.6 aż zagości to na większości serwerów choćby hostingowych.

Ja mam jeszcze dziwniejsza sytuację. O ile aplikacje, takie zwykłe działają szybciej czy zużywają mniej ramu o tyle np. serwery socetów już nie i potrafią się nawet zadławić.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
gielo
post 14.12.2015, 10:39:10
Post #57





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja korzystam z wersji 7.0.0, nie RC (pod debianem, nie pod susłem ale nie ma to raczej większego znaczenia), więc się nie wypowiem jak sprawa się ma z RC. Spróbuj skompilować to ze źródeł jak pisałem (z wersji 7.0.0) i daj znać, czy masz dalej ten sam problem.

Nigdzie nie pisałem, że siódemka nie zawiera rzadnych błędów, bo pewnie zawiera (który program zresztą nie zawiera smile.gif ) Jednak w więszości przypadków nie powinno być problemów. Jest różnica między tym, że nie działa dobrze jeden skrypt (np. są problemy z poprawnym działaniem phphmyadmin instalowanymz paczek pod debianem, który już najnowaszą wersją ściągniętą ze strony phpmyadmina działa dobrze), a tym że nie działa dobrze każdy skrypt, w tym Wordpress, który często podawany jest za przykład przyspieszenia działania stron pod kontrolą PHP7 (działa nawet do 70% szybciej niż pod wersją 5.6, a jak piszą niektórzy od wersji 5.0 nawet 700% szybciej).

Inna sprawa, że bym w rzadnym wypadku nie zainstalował PHP7 obecnie na serwerach produkcyjnych, firmowych i wszędzie tam gdzie nie możemy sobie pozolić nawet na najmniejszy przestój, czy to że coś nam nie zatrybi jak powinno i narazi nas, czy firmę na straty. Inaczej jest jeśli chodzi o wlasne serwery prywatne, gdzie często bardziej zależy nam na jak najniższym koszcie serwera w stosunku do jego wydajności i jak największym upakowaniu tam stron, niż na tym, aby jak najbardziej zminimalizować ryzyko tego, że coś nam nie będzie działało jak należy (wtedy najczęściej zmieniamy sktypt na inny lub dostosowujemy, aby zmusić go do działania jeśli jest naszego autorstwa) lub, że ktoś nam się postara o to, aby nam unieruchomić stronę na jakiś czas smile.gif. Taka uwaga jeszcze na koniec, zrzuty stron dobrze jest robić zawsze zarówno na serwerach firmowych, produkcyjnych, jak i naszych osobistych prywatnych, aby nie zostac z przysłowiową ręką w nocniku jak coś się stanie smile.gif

Uważam i zaznaczam, że jest to tylko moja indywidualna opinia, że już teraz warto przejść na PHP7 w miarę możliwości, tym bardziej jeśli jestemy programistą w PHP. Uważam, że wcześniej czy później i tak nas to nie ominie, a czym wcześniej zapoznamy się z jego zmianami i zaczniemy to wykorzystywać w naszych aplikacjach, tym lepiej dla nas.
Go to the top of the page
+Quote Post
Dejmien_85
post 17.12.2015, 08:35:48
Post #58





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 23
Dołączył: 23.04.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(gielo @ 14.12.2015, 10:39:10 ) *
Uważam i zaznaczam, że jest to tylko moja indywidualna opinia, że już teraz warto przejść na PHP7 w miarę możliwości, tym bardziej jeśli jestemy programistą w PHP. Uważam, że wcześniej czy później i tak nas to nie ominie, a czym wcześniej zapoznamy się z jego zmianami i zaczniemy to wykorzystywać w naszych aplikacjach, tym lepiej dla nas.


Na początku myślałem, że może to będzie tak jak z Pythonem i przechodzeniem z Pythona 2.x na 3.x. Jednak w świecie PHP to nie ma racji bytu. Python 2.x jest ciągle wspierany, aktualny plan to wsparcie dla niego do 2020 roku. A PHP? No cóż, tutaj każdej wersji daje się 3 lata i potem ucina jej życie.

Choć wydaje mi się, że PHP 5.x będzie na pewno jeszcze dłuuugo żyć. W tej chwili 70-80% internetu to właśnie PHP 5.x. W 7-demce jest sporo maluśkich zmian (wystarczy przerobić temat "Backward incompatible changes"), które zrywają kompatybilność wsteczną z 5.x, także w przypadku komercyjnych projektów (nie open-source, te na pewno będą przepisane, aby przeżyć - Wordpress, Joomla, Drupal, farmeworki - to wszystko będzie przepisane na bank) przepisanie większej apki na 7.0 będzie raczej niemożliwe - jeśli już biznes będzie się miał zgodzić na jakieś przepisanie, to pewnie na późniejsze wersje PHP, bądź na całkowicie inny język. Przy większych aplikacjach jest problem, aby przejść z wersji 5.3 na PHP 5.4 lub 5.5, a co dopiero na 7.

Gieło ma jednak rację, przeskoczenie na 7 to dobry pomysł - w końcu dni wersji 5.5 i 5.6 są wyliczone. Support dla 5.5 kończy się w połowie 2016 (trochę ponad pół roku), a support 5.6 kończy się za trochę ponad półtora roku (18 miesięcy) - i mimo, że wydaje się, że PHP 5.5, czy PHP 5.6 są całkiem świeże, to ich śmierć jest bliska. Za pół roku PHP 5.5 osiąga EndOfLife i znika ze strony php.net - damn, jak ten czas leci, a jeszcze pół roku temu gdy prosiłem jakiegoś admina o zmianę wersji na 5.5, to pisał, że ta wersja jest jeszcze "za mało stabilna" i zgodził się jedynie na 5.4 (sic!).

Starsi koledzy wiedzą, że półtora roku strzeli jak z bicza, a wtedy na php.net będziemy mieć tylko wersje 7, 7.1 i 7.2. Dobre zapoznanie się z 7-mką to mus.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 17.12.2015, 10:01:12
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 575
Pomógł: 1332
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może wersja 7.x będzie miałe dłuższy life support z racji dość dużego skoku wydajności i odcięcia części starych metod.

Ale 3 lata to i tak dobrze, O ile będą na bieżąco biblioteki aktualizowane to nie widzę problemu.
Niestety w życiu już tak jest że stare trzeba zmieniać na nowe
Go to the top of the page
+Quote Post
Dejmien_85
post 17.12.2015, 23:46:55
Post #60





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 23
Dołączył: 23.04.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 17.12.2015, 10:01:12 ) *
Może wersja 7.x będzie miałe dłuższy life support z racji dość dużego skoku wydajności i odcięcia części starych metod.


Wersja 7.0 będzie mieć 3 lata wsparcia, później powstanie 7.1, 7.2, 7.3 itd. Na 8-semkę raczej poczekamy dłuuugie lata. 7.x szybko nie umrze.
Go to the top of the page
+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 10.12.2018 - 14:55