Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Miejsce pracy Web Dewelopera
duszek
post 5.04.2018, 10:35:23
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Od kilku lat zajmuję się wykonywaniem stron internetowych oraz aplikacji dedykowanych i była to moja stała praca gdzie klientów nie brakowało smile.gif jednak w tym roku jest dużo więcej zleceń niż zwykle i są to projekty bardziej wymagające i zaczynam się w tym wszystkim gubić - główny powód obsuwy terminów.

Zazwyczaj pracowałem na zasadzie Aptana + Serwer FTP i to mi wystarczało, jednak myślę że warto wyjść z średniowiecza programistycznego i ogarnąć ten bajzel i dlatego tu pojawia się moje pytanie od czego zacząć - Jakie oprogramowanie może mi zastąpić dobrze Aptane? oczywiście wolałbym nie sięgać po Dreamweaver - nie klei nam się współpraca smile.gif fajnie byłoby coś darmowego w sytuacji wdrożenia się w nowy dekalog programisty jednak nie przeszkodzą mi rozwiązania płatne, mam świadomość że muszę sprawdzić na własnej skórze ale czasu trochę mało.

Drugi problem to kontakt z klientem.... kontakt mailowy to tragedia gdy gubię się w wcześniejszych wiadomościach i gdy mam 4 klientów do ogarnięcia jednocześnie... Fajnie byłoby znaleźć gotowe oprogramowanie gdzie klient loguje się do panelu i tam jest prowadzona korespondencja, a na email wysyłane jest jedynie powiadomienie o udzielonej odpowiedzi - jeżeli takowego niema to tak czy tak samo wprowadzę takie rozwiązanie bo to chyba duże ułatwienie.

I teraz coś dla mnie magicznego... ten GIT, Docker oraz programy do pracy w grupach... lub do kontrolowania realizacji projektu... tutaj potrzebuję naprawdę pomocy i nie musicie mi tłumaczyć wystarczy jakaś dobra lektura drobne podpowiedzi bo nawał tego wszystkiego trochę mnie gubi mając jednocześnie tyle zleceń do ogarnięcia smile.gif

Z góry dzięki za podpowiedzi i ewentualny opieprz, bo wiem że mam Google, ale chodzi o to abym czegoś nie ominął wystarczą podpowiedzi, bo gdy nie siedzę w tych zabawkach to nie wiem do końca jakich zabawek szukać smile.gif

Ten post edytował duszek 5.04.2018, 10:38:04
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel
post 5.04.2018, 11:28:54
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 426
Pomógł: 410
Dołączył: 12.03.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Aptana, a szczególnie Dreamweaver rzeczywiście brzmi jak średniowiecze :-D

Warte przejrzenia https://github.com/ziadoz/awesome-php


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
duszek
post 5.04.2018, 11:39:10
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam tego świadomość smile.gif dlatego się tutaj zgłosiłem.
Dziś dzień poszukiwań i odkryć smile.gif znalazłem takie IDE: http://brackets.io/ darmowe z możliwością doinstalowania braków wygląda fajnie i również https://www.jetbrains.com/phpstorm/ zabawka już płatna ale obiecująco się prezentuje smile.gif
Mam pytanie jeszcze w jakim kontekście są używane w tych programach środowisko testowe oraz produkcyjne w połączeniu z serwerem? czy można połączyć się z jednym i drugim i np. w sytuacji akceptacji testowej aplikcji mogę ją wypchnąć na produkcyjne? tutaj trochę się gubię bo jak ktoś chce się łączyć z serwerem na którym ma pracować to po prostu się łączy i wsio - jednak ktoś po coś to stworzył
Go to the top of the page
+Quote Post
kayman
post 5.04.2018, 12:56:04
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 545
Pomógł: 40
Dołączył: 20.07.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://netbeans.org/
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel
post 5.04.2018, 19:47:13
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 426
Pomógł: 410
Dołączył: 12.03.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


IMHO PHPStorm jest obecnie najlepszym IDE do programowania w PHP. Do samych stron wystarczy WebStorm albo Visual Studio Code, czy nawet Atom.

Co do reszty środowiska to lokalnie Docker, do tego na serwerze już jak wolisz/możesz - docker albo natywnie.
W skrócie pracujesz sobie na lokalnym Dockerze z całą aplikacją/stroną jak na docelowym serwerze a później to wszystko wrzucasz gdy potrzebujesz. Wszystko zależy od sposobu pracy, czy projekt jest stale rozwijany, czy go robisz i wrzucasz na serwer po skończeniu itd.

Deploy zależy od środowiska, możliwości finansowych i fantazji. Rozwiązań jest multum, począwszy od Jenkinsa poprzez https://bitbucket.org/product/features/pipelines czy https://about.gitlab.com/features/gitlab-ci-cd/ aż po dedykowane rozwiązania do wrzucania tego do AWS/Azure etc.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
duszek
post 6.04.2018, 11:50:34
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki wielkie za zwięzłe oraz konkretne wyjaśnienie wielu kwestii, jak na start przypadł mi bardzo pozytywnie Atom jak i VS Code, jednak osobiście nie jestem za produktami Microsoft smile.gif

Cytat(vokiel @ 5.04.2018, 20:47:13 ) *
Deploy zależy od środowiska, możliwości finansowych i fantazji. Rozwiązań jest multum, począwszy od Jenkinsa poprzez https://bitbucket.org/product/features/pipelines czy https://about.gitlab.com/features/gitlab-ci-cd/ aż po dedykowane rozwiązania do wrzucania tego do AWS/Azure etc.


OK, a jak to jest z tym GitHub czy GitLab, rozumiem że jest to usługa dostępna odpłatnie i gdzieś tam, gdzie wiadomo darmowa wersja jest, ale pliki widza inni a tego nie zawsze chcę. Czy instalując sam Git na własnym serwerze, to mogę a raczej czy istnieje skrypt Open Source który pozwoli prowadzić mi projekt jak jest to w GitHub? Czy po prostu GitHub to tylko graficzne przedstawienie konsoli? czytam i czytam i tym więcej czytam tym więcej mam pytań biggrin.gif

Ten post edytował duszek 6.04.2018, 11:58:32
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz
post 6.04.2018, 11:59:49
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 239
Pomógł: 276
Dołączył: 11.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Git - narzędzie do wersjonowania - commity, branche, merge (też możesz postawić własny serwer, ale bez GUI samo CLI)
GitHub - społeczność programistów (taki facebook dla dev), zarządzanie projektami, CI + wszystko co ma Git
GitLab - możesz sobie postawić własny trochę okrojony GitHub
BitBucket - alternatywa dla GitHub gdzie możesz mieć prywatne repozytoria za darmo

Ten post edytował markuz 6.04.2018, 12:00:22


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
duszek
post 6.04.2018, 12:18:37
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@markuz super łopatologiczne tłumaczenie, mam jeszcze małe pytanie bo na stronie Git znalazłem GUI https://git-scm.com/download/gui/windows i tam zainteresowało mnie GUI Desktop GitHub, to znaczy że mogę to oprogramowanie połączyć/podłączyć pod repo znajdujące się na moim serwerze po instalacji Git?
Chodzi o to czy dobrze rozumiem, że bez wdrożenia GitLab mogę wdrożyć GUI desktop i mam to samo? a praca zespołowa?

Ten post edytował duszek 6.04.2018, 12:21:33
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 6.04.2018, 12:29:15
Post #9





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 581
Pomógł: 5733
Dołączył: 27.12.2004




GUI Desktop GitHub z tego co widze to wymaga konta GITHUB a to cie chyba nie urzadza z tego co pisales.
Tak, nie potrzebujesz gitlab by miec GUI. Ba, nawet nie potrzebujesz GUI. NIe ma to jak konsola smile.gif

A co praca zespolowa? Do pracy zespolowej nie potrzebujesz GUI choc taki GITLAB bardzo sprawe ulatwia


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
duszek
post 6.04.2018, 12:37:37
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


smile.gif sam jestem zwolennikiem konsoli, ale lubię wiedzieć wszystko o tym w co wchodzę, jest to trochę nowość dla mnie, czuje się jak w tej komedii "Goście Goście" teraz jestem "Thibault" smile.gif
Czyli GitLab to GUI ale w wersji online? z możliwością dodawania wglądu współpracownikom?
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz
post 6.04.2018, 13:04:14
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 239
Pomógł: 276
Dołączył: 11.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


PC programisty - git (do komunikacji z serwerem git/github/gitlab/bitbucket), opcjonalnie git GUI
Serwer - czysty git (brak GUI), github (wiadomo jakie GUI), gitlab, bitbucket

Git GUI nie ma nic wspólnego z serwerem, to tylko ułatwienie które pozwala korzystać z git bez CLI.

Z poziomu GitLab nie wrzucisz lokalnego pliku do repoztorium, z poziomu git/git GUI tak.

Ten post edytował markuz 6.04.2018, 13:05:11


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 6.04.2018, 13:39:31
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 785
Pomógł: 1370
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(markuz @ 6.04.2018, 14:04:14 ) *
Z poziomu GitLab nie wrzucisz lokalnego pliku do repoztorium, z poziomu git/git GUI tak.

Da się wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
duszek
post 6.04.2018, 13:59:53
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 22.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


OK, na starcie pobawię się z GitHub i mam jeszcze małe pytanie bo w Atom mam wbudowana kontrolę wersji, czy tak samo wygląda to na Git na serwerze? Mam testowo wbudowanego pleska i tam mam Git jednak cos tam nie idzie (na razie smile.gif )



Czy Atom mogę połączyć z np. własnym Git na serwerze? tam zmiany są zapisywanie po aktualizacji całości? Push?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 6.04.2018, 14:38:25
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 581
Pomógł: 5733
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
sam jestem zwolennikiem konsoli, ale lubię wiedzieć wszystko o tym w co wchodzę
Tez kiedys zaczynalem z przygode z GIT. Ani nie razu nie odpalilem zadnego GUI bo i po co? Co mi da ta wiedza jak git jest obslugiwane przez jakies GUI? Na serwerze i tak tylko konsola.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2019 - 02:33