Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> [HTML][MySQL][PHP]formularz mysql php
daniel2k
post 15.02.2018, 11:09:53
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 13.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 15.02.2018, 11:06:32 ) *
Ty w ogóle patrzysz na dokumentację? Masz tam pełne przykłady.


Patrzę... naprawdę się staram to wszystko pojąć...
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.02.2018, 11:18:03
Post #22





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 612
Pomógł: 5494
Dołączył: 27.12.2004




Co tam dokumentacja jak on nie rozumie co mu pisze po polsku w temacie.

Wyraznie ci napisalem ze o to:
$ilosc_prob = $polaczenie -> query("SELECT kamien FROM uzytkownicy WHERE user = '{$_SESSION['user']}'");
ma zostac. A ty co? A ty radosnie to usunales poraz kolejny. Dalsze dyskusja nie ma sensu jak ty prostych polecen nie rozumiesz.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
daniel2k
post 15.02.2018, 11:29:28
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 13.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 15.02.2018, 11:18:03 ) *
Co tam dokumentacja jak on nie rozumie co mu pisze po polsku w temacie.

Wyraznie ci napisalem ze o to:
$ilosc_prob = $polaczenie -> query("SELECT kamien FROM uzytkownicy WHERE user = '{$_SESSION['user']}'");
ma zostac. A ty co? A ty radosnie to usunales poraz kolejny. Dalsze dyskusja nie ma sensu jak ty prostych polecen nie rozumiesz.


Przepraszam... Wiem, ze z waszego punktu widzenia wygląda to zapewne jakbym robił z siebie idiotę, lecz siedzę nad tym problemem już 3 dzień po kilka godzin, szukając rozwiązania...
  1. else {
  2.  
  3. $query = $polaczenie -> query("SELECT kamien FROM uzytkownicy WHERE user = '{$_SESSION['user']}'");
  4. $result = mysqli_query($query);
  5. if($result = 0){
  6. echo "nie mozesz";
  7. }else{
  8. echo "mozesz";
  9. }
  10. }


Teraz zastosowałem polecenie query tak jak było to poprzednio wskazane, pobrałem wynik z tego zapytania za pomocą mysqli_query... Nadal kod posiada błąd którego oczywiście ja nie potrafię zobaczyć...
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.02.2018, 11:48:50
Post #24





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 612
Pomógł: 5494
Dołączył: 27.12.2004




Kazde moje zadanie po kolei mam ci w kazdym kolejnym poscie wyjasniac? Bawi cie to?

Napisalem wyraznie, ze masz zostawic query i odpalic fetch. A ty co? Wywaliles co miales zostawic i cos tam kombinowales. Napisalem ci o tym to w koncu raczyles zostawic co prosilem bys zostawil ale fetch jak nie robiles tak nadal nie robisz. Przeciez wszystko masz napisane ode mnie, jakbym ci podal przepis na ciasto a ty sobie ogladasz TV i w miedzyczasie wrzucasz cos co uslyszales w TV.

Czego tu nie ruzumiesz:
1) zostaw query jak miales - podalem ci ktore
2) nastepnie zastosuj FETCH - podalem ci nawet linka o jaki fetch mi chodzi

Co w tych dwoch krokach jest niezrozumialesgo? Czemu uparcie od ilus tam postow nie uzywasz FETCH jak ci podalem? Ty nie masz problemow z programowaniem ale generalnie z paroma innymi rzeczami :/


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
daniel2k
post 15.02.2018, 12:25:23
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 13.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 15.02.2018, 11:48:50 ) *
Kazde moje zadanie po kolei mam ci w kazdym kolejnym poscie wyjasniac? Bawi cie to?

Napisalem wyraznie, ze masz zostawic query i odpalic fetch. A ty co? Wywaliles co miales zostawic i cos tam kombinowales. Napisalem ci o tym to w koncu raczyles zostawic co prosilem bys zostawil ale fetch jak nie robiles tak nadal nie robisz. Przeciez wszystko masz napisane ode mnie, jakbym ci podal przepis na ciasto a ty sobie ogladasz TV i w miedzyczasie wrzucasz cos co uslyszales w TV.

Czego tu nie ruzumiesz:
1) zostaw query jak miales - podalem ci ktore
2) nastepnie zastosuj FETCH - podalem ci nawet linka o jaki fetch mi chodzi

Co w tych dwoch krokach jest niezrozumialesgo? Czemu uparcie od ilus tam postow nie uzywasz FETCH jak ci podalem? Ty nie masz problemow z programowaniem ale generalnie z paroma innymi rzeczami :/


  1. if (mysqli_connect_errno() != 0){
  2. echo '<p>Wystąpił błąd połączenia: ' . mysqli_connect_error() . '</p>';
  3. }
  4. else {
  5. $query = $polaczenie -> query("SELECT kamien FROM uzytkownicy WHERE user = '{$_SESSION['user']}'");
  6. if ($result = $mysqli->query($query)) {
  7. while ($row = $result->fetch_assoc()) {
  8. if ($row = 0)
  9. echo "nie mozesz";
  10. }
  11. }
  12. else {
  13. echo "mozesz"
  14. }
  15. $result->free();
  16. $mysqli->close();


Po zostosowaniu fetch strona już kompletnie się nie ładuje... Przepraszam, że tyle sprawiam problemów, lecz naprawdę nie potrafię tego pojąć, a zależy mi strasznie... to ostatni skrypt który jest mi potrzebny...
Go to the top of the page
+Quote Post
Toshikatsu
post 15.02.2018, 12:34:10
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 18.10.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po kiego dwa razy wywołujesz funkcję query?
Drugie wywołanie jest kompletnie bezsensowne, bo jako argument nie podajesz mu zapytania a coś kompletnie innego.
Spróbuj przeanalizować linijka po linijce co gdzie masz (np. var_dump) i co tam być powinno.

Wykonanie zapytania(query('Twoje zapytanie')) -> Odczytanie wyniku zapytanie(fetch_assoc()) -> sprawdzenie if'em

Ten post edytował Toshikatsu 15.02.2018, 12:36:43
Go to the top of the page
+Quote Post
daniel2k
post 15.02.2018, 12:44:38
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 13.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Toshikatsu @ 15.02.2018, 12:34:10 ) *
Po kiego dwa razy wywołujesz funkcję query?
Drugie wywołanie jest kompletnie bezsensowne, bo jako argument nie podajesz mu zapytania a coś kompletnie innego.
Spróbuj przeanalizować linijka po linijce co gdzie masz (np. var_dump) i co tam być powinno.

Wykonanie zapytania(query('Twoje zapytanie')) -> Odczytanie wyniku zapytanie(fetch_assoc()) -> sprawdzenie if'em

Ehh, usunąłem 2 wywołanie, kolejność jest zachowana... ponownie strona nawet się nie ładuje. Widać, że jestem zbyt głupi na to i będę musiał komuś za to zapłacić bo samemu nigdy nie dojdę do zamierzonego celu.

  1. else {
  2. $query = $polaczenie -> query("SELECT kamien FROM uzytkownicy WHERE user = '{$_SESSION['user']}'");
  3. while ($row = $query->fetch_assoc()) {
  4. if ($row = 0)
  5. echo "nie mozesz";
  6. }
  7. }


Ten post edytował daniel2k 15.02.2018, 12:48:29
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 15.02.2018, 13:11:55
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 751
Pomógł: 795
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co według Ciebie robi konstrukcja $row = 0? A gdyby to nawet było == to dalej jest głupota. Zrób var_dump po każdym kroku.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
daniel2k
post 15.02.2018, 14:17:45
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 13.02.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję wszystkim za pomoc, głównie za cierpliwość, udało się zakochany.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.02.2018 - 03:28