Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Serwis do obsługi API - logika
duch4ever
post 22.08.2018, 11:14:55
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, mam aplikację w symfony która łączy się za api. Żeby wyciąć logikę z kontrolera chcę utworzyć serwis który zajmie się wysyłaniem zapytań do api. Np. wystawienie ofert do serwisu aukcyjnego, i tu pytanie jakie argumenty klasa powinna przyjmować?

  1.  
  2. class OfferService
  3. {
  4. private $apiClient;
  5.  
  6. public function __construct($apiClient)
  7. {
  8. ///
  9. }
  10.  
  11. public function createOffer($data)
  12. {
  13. $apiClient->sendReq('/newOffer' .... , $data)
  14.  
  15. // dalsza logika, jest jej sporo, stworzenie oferty to kilka zależnych requestów
  16. }
  17. }
  18.  


I tu pytanie czy to jest poprawne i zgodne ze sztuką? Czy serwis powinien trzymać klienta api? Może macie jakieś dobre przykłady?

Ten post edytował duch4ever 22.08.2018, 11:15:49
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz
post 22.08.2018, 12:08:59
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 240
Pomógł: 278
Dołączył: 11.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zgodnie z DI klasa powinna otrzymać w konstruktorze wszystkie zależności (albo w seterach opcjonalne). Więc tak, jeżeli Twój serwis wymaga apiClient to jak najbardziej przekazanie go w ten sposób jest zgodne ze sztuką.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
duch4ever
post 22.08.2018, 12:20:21
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, mam dodatkowe pytanie, jak obsługiwać błędy w takim przypadku?

Np. metoda createOffer powinna zwracać true/false, response z api czy możne exception jeśli coś jest nie tak a true jeśli zapytanie się powiodło?
Go to the top of the page
+Quote Post
markonix
post 22.08.2018, 12:38:28
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 691
Pomógł: 288
Dołączył: 16.12.2008
Skąd: Śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wg mnie Exception jest lepszy bo możesz wyrzucić konkretny problem (jeżeli API go zwraca), natomiast false dużo Ci nie powie.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.12.2019 - 03:34