Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> SimpleXML nie działa
AboutMe
post 7.11.2016, 17:10:50
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzień dobry smile.gif

Dlaczego poniższy kod nie działa?
  1. $url = "http://domena.com/1/feed.php?mode=topics_active";
  2. $xml = simplexml_load_file($url);
  3. for($i = 0; $i < 10; $i++){
  4. $published = $xml->feed->entry[$i]->published;
  5. $html = "$published<br>";
  6. }
  7. echo $html;


XML - http://pastebin.com/XEtZEfG8

Drugie pytanie czy jest możliwe wyświetlenie zawartości label=""?

Ten post edytował AboutMe 7.11.2016, 17:12:16
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.11.2016, 22:27:27
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Jeszcze jakbys byl tak mily i raczyl opisac nam na czym polega to niedzialanie tudziez jak sie objawia.
A juz szczytem bycia milym byloby jakbys zajrzal do logow

ps: bo zakladam, ze tak drobny szczegol jak zainstalowanie modulu xml dla php to raczej zrobiles.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
AboutMe
post 7.11.2016, 22:43:39
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po prostu nie wyświetla się nic poza <br>
Wyświetla się następujący błąd - Notice: Trying to get property of non-object in /home/?questionmark.gif/public_html/parser.php on line 5

W phpinfo() zwraca
Simplexml support enabled

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.11.2016, 22:47:58
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Brawo, odkryles w koncu blad.

A teraz zajrzyj do manuala
http://php.net/manual/en/function.simplexml-load-file.php
w przykladach podaja takie fajne cos jak print_r() - skorzystaj z tego i przyjrzyj sie jak wyglada twoj wczytany xml, bo jest inny niz ci sie wydaje


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
AboutMe
post 7.11.2016, 23:19:14
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wyskakuje Failed to open... Jak to możliwe?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.11.2016, 23:24:16
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Kurcze, chlopie, naucz sie w koncu opisywac problem porzadnie a nie pisac skrotami....
toz dopiero co wyskakiwal ci inny blad. Skoro teraz wyskakuje ci inny, znaczy ze zmieniles kod. Wypadaloby wiec pokazac zmieniony kod oraz wskazac dokladna linijke ktora powoduje blad.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
AboutMe
post 7.11.2016, 23:27:47
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod taki jak w manualu:


  1. <?php
  2. // The file test.xml contains an XML document with a root element
  3. // and at least an element /[root]/title.
  4.  
  5. if (file_exists('test.xml')) {
  6. $xml = simplexml_load_file('test.xml');
  7.  
  8. print_r($xml);
  9. } else {
  10. exit('Failed to open test.xml.');
  11. }
  12. ?>



oczywiście test.xml zmieniony na http://domena.com/1/feed.php?mode=topics_active

Ten post edytował AboutMe 7.11.2016, 23:28:04
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.11.2016, 23:36:18
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Po prostu do kodu, ktory miales na samym poczatku, miales dodac:
print_r($xml);
I to wszystko...

edit: zas co do pytania "jak to mozliwe"
to poraz kolejny odsylam do manuala
http://php.net/manual/en/function.file-exists.php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
AboutMe
post 7.11.2016, 23:37:31
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. $url = "http://domena/feed.php?mode=topics_active";
  2. $xml = simplexml_load_file($url);
  3. for($i = 0; $i < 10; $i++){
  4. $published = $xml->feed->entry[$i]->published;
  5. $html = "$published<br>";
  6. }
  7. print_r($html);


niestety zwraca to samo czyli Notice: Trying to get property of non-object in /home/?questionmark.gif/public_html/parser.php on line 5
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.11.2016, 23:39:21
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Oswiec mnie prosze, gdzie w tym kodzie znajduje sie
print_r($xml);

Jaja se robisz? Czy poprostu sprawdzasz po ktorym durnym poscie zakmne temat? tongue.gif Uwierz, zblizasz sie do tej wlasnie granicy


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
AboutMe
post 7.11.2016, 23:43:15
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 261
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A sorry, chyba już za późna godzina na takie rzeczy smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog
post 8.11.2016, 00:31:04
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 515
Pomógł: 243
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nospor skąd Twoje uwielbienie do print_r? To nie jest najlepszy sposób na debugowanie, var_dump daje o wiele cenniejsze informacje. To głupie print_r wypisze 1 przy print_r(true) :/

A swoją drogą, niesamowicie wkurzające jest kiedy osoba zadająca pytanie nie potrafi się wczuć w pozycję tych, którym zadaje to pytanie. To są braki w jednym z obszarów tzw. inteligencji. Nie chcę nikogo obrażać, ale np. praca z takimi ludźmi to bardzo kiepska sprawa.
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 8.11.2016, 07:30:37
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 561
Pomógł: 185
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@SmokAnalog
myślę że nospor jak i inni korzystają z tych dwóch funkcji naprzemiennie, w zależności od tego jak bardzo szczegółowe dane są potrzebne.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.11.2016, 09:34:54
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
nospor skąd Twoje uwielbienie do print_r? To nie jest najlepszy sposób na debugowanie, var_dump daje o wiele cenniejsze informacje. To głupie print_r wypisze 1 przy print_r(true) :/

Alez ja doskonale sobie z tego daje sprawe. Nie ucz ksiedza dzieci robic wink.gif
W tym wypadku print_r bedzie lepsze, gdy obiekt $xml jest jak najbardziej poprawnie zainicjowany a my chcemy zobaczyc jego zawartosc. dawanie tutaj var_dump tylko zaciemni sprawe bo jak sam dobrze wiesz var_dump dorzuca jeszcze typy i dlugosci co tylko zaciemni sprawe tutaj. Poprostu trzeba wiedziec kiedy uzywac print_r a kiedy var_dump smile.gif

Cytat
myślę że nospor jak i inni korzystają z tych dwóch funkcji naprzemiennie, w zależności od tego jak bardzo szczegółowe dane są potrzebne.
Dokladnie smile.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.12.2019 - 20:54