Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [php] Cron na serwerze nq.pl ? jak zacząć?
luis2luis
post 13.04.2016, 10:40:02
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 131
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Potrzebuej uruchomić pewien skrypt, żeby wykonywął się w cronie co godzine.

Posiadam serwer w firmie nq.pl, kiedyś miałem w home i bylo to tam dużo łatwiejsze, wystarczyło do katalogu głównego wstawić plik php i nazwać go np: cron-13.php taki plik jest wykonywany codziennie o 13:00, cron-5min.php bedzie co pięć minut uruchamiany.

Jak to uruchomić na standardowym serwerze? Obok głównego katalogu html, mam jeszcze katalog cron, nie wiem jak z tego skorzystać.
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 13.04.2016, 11:09:31
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 965
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Masz coś w katalogu cron? Jeśli tak to pokaż co.
Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 13.04.2016, 11:54:26
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 131
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kapslokk @ 13.04.2016, 12:09:31 ) *
Masz coś w katalogu cron? Jeśli tak to pokaż co.


Tak, jest plik. "Czytaj to"

treśc:

Cytat
#
# Plik zawiera wykaz zadan zdefiniowanych dla crona
# Mozliwe jest uzywanie nastepujacej formy wywolania:
#
*/5 * * * * http://www.domena.pl
#
# Forma ta pozwala na wywolywanie adresow URL.
#
# Najczestszy interwal wywolywania zadan wynosi 5 minut. System
# przekonwertuje wywolania czestsze na minimum, czyli 5 minut.
#
# System rozpoznaje modyfikacje w pliku oraz instaluje je w ciagu 5 minut.
# Dla swojego porzadku uzytkownik moze tworzyc dowolna liczbe plikow w katalogu cron/
# Jesli plik zawierajacy reguly zostanie usuniety, system rozpozna taki
# przypadek w ciagu 5 minut i usunie z crontab zadania zdefiniowane w
# usunietym pliku.
# Usuniecie katalogu cron/ powoduje zlikwidowanie wszystkich zadan w crontab
#
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 13.04.2016, 11:57:34
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 965
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No to użyj sobie jakiegoś generatora np: http://crontab-generator.org/ i gotowe
Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 20.02.2020, 10:41:13
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 131
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kapslokk @ 13.04.2016, 12:57:34 ) *
No to użyj sobie jakiegoś generatora np: http://crontab-generator.org/ i gotowe


Dzieki wielkie, własnie tego potrzebowąłem. pozdr smile.gif

Jeszczejedno pytanie odno snie CRONA, dosyc ważne.
Co jezeli dana operacja moze byc wywolana, tylko przez zalogowanych użytkowników? Jak wtedy zabezpieczyc ten skrypt, zeby ktos sobie go nie wywolal zdalnie?

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Proszę napisać, jaką nazwę powinien mieć plik w katalogu cron?

W żadnym tutorialu nie omawiają tej sprawy smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 20.02.2020, 10:58:42
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 209
Pomógł: 5918
Dołączył: 27.12.2004




Przeciez w INFO, ktore sam nam tu podales masz wyraznie napisane

Cytat
Dla swojego porzadku uzytkownik moze tworzyc dowolna liczbe plikow w katalogu cron/

Wiec niewazne jak sie nazywaja, wazne ze sa w katalogu cron


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 21.02.2020, 09:58:48
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 131
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 20.02.2020, 10:58:42 ) *
Przeciez w INFO, ktore sam nam tu podales masz wyraznie napisane


Wiec niewazne jak sie nazywaja, wazne ze sa w katalogu cron


Założyłem dwa pliki "cron" i "cron2".
W treści, dodałem spacje w http ponieważ forum robiło z tego link:

  1. 0 0 * ? * * * ht tp://www.mojadomena.pl/cron__work.php



w pliku cron__work.php jest:

  1. <?
  2. $msg = 'testrujemy cron 5min';
  3. mail("moj@email.pl","Cron testMy subject",$msg);
  4. ?>


P.S. Dodam, że ręczne odpalenie cron__work.php poprawnie wysyła emaila na mój adres. Są to serwery nq.pl

Ten post edytował luis2luis 21.02.2020, 11:48:57
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.02.2020, 11:11:35
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 209
Pomógł: 5918
Dołączył: 27.12.2004




W cron podaje sie komendy do wykonania. Podanie adresu http nie jest komenda.

edit: ok, sorki, widze w dokumetnacji ze oni pozwalaja na adresy URL jako komendy. ciekawe... No nic, caly czas pisales ze masz cron__work.php zas w pliku cron podales cron__shop.php. Blad?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
luis2luis
post 21.02.2020, 11:33:54
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 131
Pomógł: 0
Dołączył: 25.11.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 21.02.2020, 11:11:35 ) *
W cron podaje sie komendy do wykonania. Podanie adresu http nie jest komenda.

edit: ok, sorki, widze w dokumetnacji ze oni pozwalaja na adresy URL jako komendy. ciekawe... No nic, caly czas pisales ze masz cron__work.php zas w pliku cron podales cron__shop.php. Blad?



Chodzi o cron work. Oglądam jak wygląda mechanizm crona w osCommerce i przez przypadek wkleiłem.

cron__work.php

adres http jako komende wziąłem właśnie z tego skryptu. Tutaj jednak inaczej to wygląda. Wystarczy plik "cron-5.php" albo "cron-5min.php" wstawić do katalogu i po sprawie. tutaj troche sprawa inaczej wygląda. Kiedyś na serwerach home.pl właśnie tak ustawiałem crona, dlatego teraz nie wiem jak się za to zabrać. Myśle, że tutaj jest kwestia nazwy pliku.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.02.2020, 12:46:13
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 209
Pomógł: 5918
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Myśle, że tutaj jest kwestia nazwy pliku.

A nie mozesz poprostu najzwyklej w swiecie napisac do supportu NQ? Po grzyba zgadywac, sie zastawiac itp.
Pisz do nich, ze nie wiesz z dokumentacji jak masz nazwac plik i juz. Bedziesz mial na 100% pewnosc jak ma wygladac

pozatym nie po to zrobili, ze w pliku definiujesz co ile ma sie odpalac by kazac tworzyc plik z czasem odpalania w nazwie. To poprostu nie ma sensu wink.gif Napisz do nich


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4.04.2020 - 18:17