Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [Symfony]Automatyczne pobieranie kategorii
PawelC
post 11.11.2018, 17:50:11
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 170
Pomógł: 121
Dołączył: 24.09.2007
Skąd: Toruń

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
Mam następujący problem, mam szablon layout.html.twig który jest wczytywany wszędzie, w nim mam menu z kategoriami pobranymi z bazy danych, i teraz moje pytanie jak zrobić, aby w każdym kontrolerze z automatu wczytać listę kategorii z bazy, zamiast za każdym razem pobierać repozytorium kategorii i z niego wszystkie kategorie. Od dłuższego czasu pracuję w Symfony, ale tworzę API bez widoków, stąd ten problem. Ogólnie chciałbym aby po wczytaniu layout.html.twig pobrała się lista kategorii bez mojej ingerencji, z pominięciem wczytywania w każdej akcji kontrolera tej listy.

Jakieś pomysły?

Ten post edytował PawelC 11.11.2018, 17:50:48
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 14.11.2018, 21:54:26
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 590
Pomógł: 185
Dołączył: 19.04.2006
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Można to zrobić na wiele sposobów:
- dodać twig extension
- dodać warstwę abstrakcji do kontrolera
- dodać globalny serwis do twiga:
  1. twig:
  2. globals:
  3. my_service: "@my.service"

- podpiąć się pod odpowiedni event frameworka (użyć wzorca obserwator)
  1. my_service:
  2. tags:
  3. - {name: kernel.event_listener, event: kernel.request, method: onKernelRequest}
Go to the top of the page
+Quote Post
PawelC
post 30.11.2018, 10:33:25
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 170
Pomógł: 121
Dołączył: 24.09.2007
Skąd: Toruń

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zrobiłem tak https://symfony.com/doc/current/templating/...ontrollers.html
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 1.12.2018, 12:13:21
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 590
Pomógł: 185
Dołączył: 19.04.2006
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Można tak robić, podobnie działa esi:
https://symfony.com/doc/current/http_cache/esi.html

Tylko tworzenie sub-requestów nie jest najlepszym pomysłem (zwłaszcza jeśli używamy starszych wersji frameworka, gdzie nie jest to zoptymalizowane) z wielu powodów.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.09.2019 - 07:19