Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> czyszczenie tabeli i zerowanie id
misty
post 11.08.2010, 08:11:47
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 366
Pomógł: 0
Dołączył: 2.01.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hej, jak moge usunac dane z tabeli i od razu wyzerowac indeksy? tzn przykladowo wczesniej mialam 1000 wpisow. id od 0 do 999. chce zrobic
  1. DELETE FROM tabela_test;
ale tak, ze jak pozniej zaczne dodawac do tej tabeli, to numerowanie id bedzie mi znow szlo od 0. cos mi switalo o takim poleceniu jak truncate, ale jak wykonalam
  1. TRUNCATE tabela_test
i pozniej zaczelam dodawac rekordy, to numeracja id wcale nie szla od 0 tylko od 1001.

czy ktos z Was moglby mi powiedziec jak moge to zrobic?

pzdr,
misty
Go to the top of the page
+Quote Post
cojack
post 11.08.2010, 08:15:31
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 80
Dołączył: 31.05.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


ustaw ręcznie o np tak:

  1. SELECT SETVAL( '"sekwencja tabeli"', 1 );


sekwencję tabeli zobaczysz za pomocą \d+ "nazwaTabeli"

i tam będziesz miał przy kluczu głównym nazwę coś takieg: "nazwaTabeli_nazwaKolumny_seq"

@edit, nie ma za co.

Ten post edytował cojack 11.08.2010, 10:30:26


--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
misty
post 11.08.2010, 08:20:54
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 366
Pomógł: 0
Dołączył: 2.01.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale co to robi?
niestety jak daje:
  1. SELECT SETVAL('test', id)
to dostaje: "test" is not a sequence


aa, dobra kumam juz ta sekwencja. zadzialalo. dzieki wielkie za pomoc smile.gif

pzdr,
misty
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.02.2020 - 03:47