Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Trigger before Insert a domyślan wartość kolumny
viking
post 12.11.2016, 10:12:11
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 987
Pomógł: 841
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Orientuje się ktoś czy w triggerze BEFORE INSERT można wydobyć jakoś domyślną wartość kolumny? OLD jest niezainicjowane (chociaż miałem nadzieję że może będzie jednak zawierać właśnie tę wartość). Oczywiście mogę tam rozróżnić za pomocą TG_OP zapytanie albo w tym wypadku zrobić nawet upodate po AFTER INSERT ale jestem ciekaw.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 12.11.2016, 10:28:51
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli uda się wydobyć wartość kolumny Default z DESCRIBE table, to będzie to jakieś rozwiązanie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 12.11.2016, 11:51:29
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 561
Pomógł: 1329
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zobacz to: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/mis...unction_default

Ten post edytował Pyton_000 12.11.2016, 12:20:03
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 12.11.2016, 12:11:52
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 12.11.2016, 11:51:29 ) *

Świetne.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 12.11.2016, 12:20:18
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 561
Pomógł: 1329
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Znowu to samo biggrin.gif... Nie było tematu...
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 12.11.2016, 12:23:16
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tzn.? Zacytowałem Twój link, nie wiedziałem o tej funkcji do tej pory, uważam, że bardzo przydatna.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 12.11.2016, 12:45:38
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 561
Pomógł: 1329
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Biorąc pod uwagę temat w dziale PostgreSQL a link z MySQL tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 12.11.2016, 12:49:08
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Aaa. Dzień cudów.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 12.11.2016, 14:19:44
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 987
Pomógł: 841
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chyba się nie da bezpośrednio. Jedyne co udaje mi się znaleźć to wyciąganie z information_schema albo pg_catalog. Jakoś hardcore nawet wymyślił insert...returning * + rollback smile.gif
Ten default może się kiedyś przydać dla mysql.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
mmmmmmm
post 1.12.2016, 08:43:55
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 401
Pomógł: 306
Dołączył: 18.04.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. SELECT column_default FROM information_schema.COLUMNS WHERE table_catalog=current_database() AND table_schema=current_schema() AND table_name=TG_TABLE_NAME AND column_name='szukana kolumna'
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.11.2018 - 06:15