Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> PostgreSQL vs MySQL
DavidPL
post 29.10.2004, 17:53:44
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 66
Pomógł: 1
Dołączył: 27.04.2004
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(bela_666 @ 2004-10-29 18:43:34)
tu nie chodzi o porównanie, tylko o to, że takie coś nie powinno mieć miejsca
ten system dział w pewnym Urzędzie Gminy i zostali uziemieni, ponieważ posypała się baza

@zalew: coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa

Pytanie dlaczego się posypała?
Tak sama os siebie czy może ktoś jej dopomógł...
A możę aplikacja obsługująca bazę nie była odporna na powiedźmy SQL injection i ktoś przez przypadek wpisał jakieś śmieci i system leżał? Skąd wiesz że to wszystko było winą systemu bazodanowego a nie błędem człowieka?

Ten post edytował DavidPL 30.10.2004, 22:32:22


--------------------
Pozdrawiam,
Dawid
Go to the top of the page
+Quote Post
zalew
post 29.10.2004, 17:56:03
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 407
Pomógł: 0
Dołączył: 24.10.2002
Skąd: warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
@zalew: coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa

nie powiedzialem, ze nie. nawet mnie to cieszy, bo msserver mi sie podoba. ale koszta sa wieksze, i poza tym dyskusja jest o pg smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 29.10.2004, 18:17:37
Post #23


Administrator PHPedia.pl


Grupa: Developerzy
Postów: 1 102
Pomógł: 2
Dołączył: 14.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(DavidPL @ 2004-10-29 18:53:44)
Cytat(bela_666 @ 2004-10-29 18:43:34)
tu nie chodzi o porównanie, tylko o to, że takie coś nie powinno mieć miejsca
ten system dział w pewnym Urzędzie Gminy i zostali uziemieni, ponieważ posypała się baza

@zalew: coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa

Pytanie dlaczego się posypała?
Tak sama os siebie czy może ktoś jej dopomógł...
A możę aplikacja obsługująca bazę nie była odporna na powiedźmy SQL injection i ktoś przez przypadek wpisał jakieś śmieci i system leżał? Skąd wiesz że to wszystko było winą systemu bazodanowego a nie błędem człowieka?

--
Pozdrawiam,
Dawid Szałęga

dopytam o szczegóły

[edit]
co do sql injection to raczej tą opcje można wykluczyć bo te systemy obsługują Panie w Urzędach, które czasami "boją się" używać komputera i zastanów się teraz co One mogą wiedzieć o SQL injection winksmiley.jpg

Ten post edytował bela_666 29.10.2004, 18:24:06


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 29.10.2004, 20:33:07
Post #24





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


OK to po kolei:

@zalew Trochę przesądziłem z tym porównaniem samochodów ale chciałem uświadomić różnice na konkretnym przykładzie.

Odnośnie podstaw baz danych masz 100% racje. Trzeba tez znać teorie.
Z tymi forami zagranicznymi to masz tez 100% racje. Od razu widać nawet na tym forum, ze jeśli ktoś pyta się o złączenie tabel lub sortowanie to od razu widać ze jego wiedza no nie ukrywajmy jest 0. Jeśli chce cos wiedzieć o bazach danych to polecam zakup książki podstawy baz danych, instalacja Accessa (QBE) niech sobie poklika i zobaczy jak to wygląda. Naprawdę strata tylko jego czasu i osoby która mu odpowiada.

@bela_666 Co do tego ze się baza "posypała". Bazy od tak się nie sypia, a każdy człowiek się myli nawet najlepsi specjaliści w tej dziedzinie się mylą. Nie należy zwalać akurat winy na bazę. Tak jak DavidPL napisał skąd wiesz ze wina leży po stronie bazy danych? Potrafisz to stwierdzić ze akurat tak było?
Cytat
tu nie chodzi o porównanie, tylko o to, że takie coś nie powinno mieć miejsca  ten system dział w pewnym Urzędzie Gminy i zostali uziemieni, ponieważ posypała się baza


A gdzie kopie? Co z mechanizmami przywracania danych? = null ?

Cytat
@zalew: coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa


Dla czego? Aplikacje są pisane pod Windowsa, a co najlepiej działa pod Windowsem to już każdy wie ze produkty tej samej firmy. Wiec nie dziwie się ze gminy przesiadają się na takie bazy, dla niektórych jest kłopotem "postawienie" serwera baz danych.

Cytat
co do sql injection to raczej tą opcje można wykluczyć bo te systemy obsługują Panie w Urzędach, które czasami "boją się" używać komputera i zastanów się teraz co One mogą wiedzieć o SQL injection


No w tym przypadku SQL injection - hehe - wykluczone, ale każdy wie ze użytkownicy którzy się nie znają potrafią nieraz wywalić i to bardzo duże systemy, przez głupie wpisywanie danych lub klikanie gdzie popadnie.

Ten post edytował SongoQ 29.10.2004, 20:41:33


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
anas
post 29.10.2004, 21:01:39
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 0
Dołączył: 22.09.2002
Skąd: Gorzów Wlkp

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej.

Zalew: w sumie sie zgadzam ze najwazniejsza jest teoria i bez niej nie ma co praktykowac - ale zauwaz(podpieram sie tutaj wieloma pozycjami na temat baz danych, modelu relacyjnego itp - chociaz dopiero za rok wybiore specjalizacje - rowniez bazy danych to juz od wielu lat zajmuje sie tym tematem), ze wlasnie przy projektowaniu musimy zakladac jakiej uzywamy technologii i czy oferuje nam ona mozliwosci spelnienia zalozen projektu bazy - np projektujac baze w narzedziach takich jak CASE STUDIO na poczatku musze okreslic jakiej bazy uzywam, gdyz roznia sie one i to dosc mocno co sam wczesniej udowadniales... stad teoria teoria - ale poznanie dobrze systemu bazodanowego specyficznego wymaga nie mniejszej pracy i czasu - stad moje pytanie czy warto - fakt powyzsze posty przekonaly mnie ze jednak tak - i z checia dowiedzialbym sie co byscie polecili za podrecznik jesli chodzi o baze PosgreSQL - fajnie jakby zawierala informacje na temat administracji baza, gdyz moja firma swiadczy uslugi hostingowe i chcialbym zeby postgreSQL ktory u nas chodzi nie stwarzal problemow o ktorych wspominales kontaktujac sie z innymi providerami.

THX za pomoc... Ps. A co myslicie o modelu obiektowym - troche na ten temat czytalem - dorwalem kiedys pozycje z Wydawnictwa Naukowo Technicznego o taka: http://www.wnt.com.pl/wnt/ksiazki.nsf/uid/...FN?OpenDocument i szczerze mowiac nie przekonal mnie model obiektowy - moze zbyt topornie to bylo przekazane - wole metody lopatologiczne i rzeczowe - przyklady z zycia wziete, a nie akademickie... Co mozecie na ten temat powiedziec?

pozdrowka

anas
Go to the top of the page
+Quote Post
zalew
post 29.10.2004, 21:49:16
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 407
Pomógł: 0
Dołączył: 24.10.2002
Skąd: warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
wlasnie przy projektowaniu musimy zakladac jakiej uzywamy technologii i czy oferuje nam ona mozliwosci spelnienia zalozen projektu bazy - np projektujac baze w narzedziach takich jak CASE STUDIO na poczatku musze okreslic jakiej bazy uzywam, gdyz roznia sie one i to dosc mocno co sam wczesniej udowadniales...

oczywiscie, nalezy wybrac platforme, na ktorej praca przebiegnie najsprawniej, ktora bedzie miala pozadane przez nas zabezpieczenia i featuresy, ew. gui, pracowala sprawnie na istniejacym u nas systemie oraz miescila sie w naszym budzecie..
ale jesli mowimy o platformie w sensie samej struktury, to roznia sie conajwyzej typami danych, i po to wlasnie wybierasz to na poczatku w case studio..
przynajmniej ja nie zauwazylem innych roznic i powodow, ale moze mi podsuniesz jakis przyklad..

Cytat
QUOTE
coraz więcej firm/Urzędów się przesiada na np. MSSQLa

Dla czego? Aplikacje są pisane pod Windowsa, a co najlepiej działa pod Windowsem to już każdy wie ze produkty tej samej firmy. Wiec nie dziwie się ze gminy przesiadają się na takie bazy, dla niektórych jest kłopotem "postawienie" serwera baz danych.

poza tym zalezy czy mowimy o bazach stricte pod serwis internetowy, czy jako baze swiadczaca uslugi wewnatrz firmy.. bo pod sama strone internetowa nikt specjalnie m$ nie bedzie kupowal majac do dyspozycji postgresa, za to jesli baza ma obslugiwac firme to wypadaloby zeby miala chociazby support producenta..

Ten post edytował zalew 29.10.2004, 22:03:22


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 30.10.2004, 08:20:43
Post #27





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




M$ dla studentow bedzie za darmo ....
tak wiec rodzi sie nowa walka pomiedzy posgresem a wyromabi M$


--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
Go to the top of the page
+Quote Post
dag
post 30.10.2004, 08:59:40
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 180
Pomógł: 0
Dołączył: 24.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(itsme @ 2004-10-30 09:20:43)
M$ dla studentow bedzie za darmo ....
tak wiec rodzi sie nowa walka pomiedzy posgresem a wyromabi M$

A co jeśli ktoś nie jest studentem i w dodatku chce wykorzystywać bazę do celów komercyjnych?


--------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 30.10.2004, 11:48:33
Post #29


Administrator PHPedia.pl


Grupa: Developerzy
Postów: 1 102
Pomógł: 2
Dołączył: 14.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


kopie oczywiscie były, ale co z tego, jak nie mozna sie zalogowac !

przyczyna nie została znaleziona, ale na innych bazach takiego przypadku nie było, nawet na dBasie winksmiley.jpg


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
anas
post 30.10.2004, 14:04:07
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 0
Dołączył: 22.09.2002
Skąd: Gorzów Wlkp

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej

Zalew: No w sumie same typy danych to nie wszystko, przeciez okreslajac czy bede cos projektowal pod MySQL-a 3.x czy moze 4.x CASE STUDIO udostepni mi mozliwosc ustawienia tabel dla 4.x na typ InnoDB - a co za tym idzie obsluge kluczy obcych, transakcji etc... podobnie z innymi funkcjami - jak wybiore PostgreSQL-a to narzedzia CASE umozliwia mi wykorzystanie ich mozliwosci - dlatego nie do konca zgodze sie ze najwazniejsze sa podstawy teoretyczne - poniewaz nie kazda baza moze spelnic nasze wymagania.

No i po raz ktorys zapytam o pozycje ksiazkowe? - co polecicie do PostgreSQL-a, bo coraz bardziej robie sie glodny na ta baze.

pozdrowka

anas
Go to the top of the page
+Quote Post
Kamis
post 30.10.2004, 22:07:05
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 13.05.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moim zdaniem:
1. PostgreSQL jest całkowicie darmowy to jego ogromny plus!

2. Szybkość. Z tego co testowałem (baza rozproszona)... wyszło mi, że przy 10 000 rekordów PostgreSQL szybciej odnajdywał szukaną danę. Jednak przy mnejszej bazie 4 000 MySql był szybszy.

Tak więc moją uwagę zwrócił właśnie PostgreSQL bo była mi potrzebna duża wydajność i dlatego polecam.

Wybór jednak należy do Ciebie.

Ps. Weź też pod uwagę, że do MySQL'a jest więcej manuli, tekstów w necie, książek... Mi jednak wystarcza oficjalny angielski manual PostgreSQL smile.gif
Ps. Jeśli chodzi o książki "PostgreSQL praktyczny przewodnik" Worsley i Drake. wyd. Helion -->O'Reilly<-- książka na prawdę godna polecenia.

Ten post edytował Kamis 30.10.2004, 22:09:38


--------------------
Jeśli wiesz jak coś zrobić zrób to, jeśli nie wiesz... ryzykuj :o)
Go to the top of the page
+Quote Post
Krolik
post 9.02.2005, 15:33:58
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 53
Pomógł: 0
Dołączył: 16.11.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wg mnie porownanie wyglad atak:

1. MySQL nie ma transakcyjnosci - bardzo duzy minus i niestety do zadnych powaznych zastosowan bym MySQLa nie uzyl. Co jak siadzie mi prad? Bede zbieral te rozsypane bajty z tabel pozniej recznie?

2. Gorsza niezawodnosc MySQLa w zwiazku z punktem 1. Dodatkowo zrazila mnie niestabilna praca MySQLa na OpenBSD, podczas gdy Postgres na tej samej maszynie chodzil dobrze.

3. Nizsza wydajnosc MySQLa. PostgreSQL ma lepszy optimizer (tzn. dla skomplikowanych zapytan uklada zwykle lepszy plan wykonania), wiec mimo wolniejszego executora (narzut na transakcje), na duzych bazach przy skomplikowanych zapytaniach chodzi szybciej. Np. w MySQLu podzapytania dodano stosunkowo niedawno, wiec i query-rewrite jest slaby (a w ogole jest?)... Tak czy inaczej, do optimizera DB/2 jest jeszcze daleko.

4. Moze subiektywna opinia, ale Postgresem jakos latwiej sie administruje, zwlaszcza w przypadku maszyn, gdzie kazdy user chce miec wlasna baze danych na koncie (autentykacja przez passwd/shadow, a w MySQL trzeba osobno definiowac granty).

5. Kod zrodlowy MySQL jest tak napisany, ze nie wiadomo gdzie co jest, b***** jak diabli. A w Postgresie jest ladny porzadek, czytelna struktura plikow/katalogow i duzo komentarzy w kodzie. Widac, ze nad Postgresem pracuja specjalisci wyzszej klasy.


@anas: Co do modelu obiektowego, to nie jest to jakis tam akademicki wymysl. Coraz wiecej firm uzywa mapowania obiektowo-relacyjnego.
Czyste bazy obiektowe nie przyjely sie nie dlatego, ze pomysl byl do kitu tylko dlatego, ze nie musisz miec obiektowej bazy, zeby dostawac sie do niej w obiektowy sposob. A glownie o sposob dostepu do danych chodzi,a nie o to jak sa przechowywane (czy sa to tylko tabele, czy moze jakis engine obiektowy). Latwiej bylo wyposazyc istniejace SZBD w mechanizmy obiektowe niz zaczynac wszystko od nowa. Obecnie moge miec baze relacyjna, a w aplikacji nie uzyc ani jednego zapytania SQL. Tyle, ze dla php ta droga jest na razie zamknieta sad.gif

Ten post edytował Krolik 9.02.2005, 15:44:30


--------------------
Projekty: PLAY, optymalizator baz danych
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 9.02.2005, 15:47:39
Post #33





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@Krolik Dokładnie zgadzam sie z Taba.

To co Postgres teraz posiada to MySQL nie osiagnie tego w przeciagu 5 lat.

Warto poswiecić chwilkę na postgresa a konkretnie na plPHP.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
popbart
post 9.02.2005, 21:14:26
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 255
Pomógł: 0
Dołączył: 22.04.2004
Skąd: Żoliborz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mnie ostatnio dobiła świadomość że, wybierając tabelę typu innodb(klucze obce itd) w MySQL, nie mogę zastosować index full-text.
Nie dość że się rozwija jak żółw to jeszcze trzeba wybierać "coś za coś".
Normalnie jestem ostatnio zafascynowany możliwościami PostgreSQL.

@SongoQ, nie warto inwestować w pl/pgsql ? (podobieństwo do oracle)

Ten post edytował popbart 9.02.2005, 21:15:18


--------------------
Visual Basic - kto by pomyślał :)
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 10.02.2005, 07:06:23
Post #35





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
@SongoQ, nie warto inwestować w pl/pgsql ? (podobieństwo do oracle)


Chodziło mi bardziej o to ze autorzy tak wspanialej bazy jak Postgres umożliwili programista php, latwiejsze wdrozenie w jezyk pl w Postgresie. Jesli chodzi o pl/pgsql to szczerze w projektach komercyjnych tylko to wykorzystuje. Jak juz wspomniales (podobieństwo do oracle), latwo pozniej przeniesc na ORACLa.

Moj ostatni projekt byl oparty na bazie MySQL (taki wymog) i potrzebowalem uzyc bazki do obliczen, no ale tak "wspaniały" MySQL jak go wszyscy chwala nie posiada mechanizmow, ktore posiadaja "prawdziwe bazy danych".


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Ociu
post 10.02.2005, 10:28:07
Post #36





Grupa: Moderatorzy
Postów: 1 566
Pomógł: 37
Dołączył: 14.05.2003
Skąd: Kraków




Ja chciałbym tylko wspomnieć, że pgSQL doczekał się wersji pod windows dopiero w finałowej ósemce.

Więc, nie każdy wcześniej mógł zainstalować pgsql, a jeśli ktoś chciał musiał się mocno nagłowić. To wprowadziło następną reackję, że firmy hostingowe niechętnie instalowały bazę na serwerach, bo po co instalować rzadko używaną bazę.

Ciekawe jak to będzie teraz...

pozdrawiam
Wojtek

Ten post edytował Ociu 10.02.2005, 10:29:12
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 10.02.2005, 10:39:39
Post #37





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wydaje mi sie ze czym baza bardziej rozbudowana to mniej ludzi (odnosnie jezyka php) uzywa. Mozna to zauwazyc po postach na tym forum.

Widac tez poziom pytan odnosnie tych baz danych.

Odnosnie PG to fakt wersja < 8 to windows raczej sie nie nadawal, a co dopiero instalacja. Mysle ze firmy hostingowe zaczna wprowadzac PG do swoich cennikow. Np home.pl juz od dluzszego czasu oferuje taka usluge.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Ociu
post 11.02.2005, 10:46:01
Post #38





Grupa: Moderatorzy
Postów: 1 566
Pomógł: 37
Dołączył: 14.05.2003
Skąd: Kraków




Cytat(SongoQ @ 2005-02-10 11:39:39)
Np home.pl juz od dluzszego czasu oferuje taka usluge.

Niestety, nie wszystkich stać na takie luksusy jak home.pl

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 12.02.2005, 10:02:06
Post #39





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mysle ze sa inne firmy, ktore w swoich ofertach maja PostgreSQLa i oczywiście za mniejsza cene.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
popbart
post 12.02.2005, 12:15:55
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 255
Pomógł: 0
Dołączył: 22.04.2004
Skąd: Żoliborz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam do was pytanie.
Używałem w FoxPro kursorów, w PostgreSQL też są.
Czy ktoś z was już tego używał w PostgreSQL ?


--------------------
Visual Basic - kto by pomyślał :)
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2018 - 21:41