Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Baza danych plików
lukpio3
post 15.06.2011, 22:32:26
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 49
Pomógł: 0
Dołączył: 1.05.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Przepraszam że może piszę tu z głupim pytaniem ale nie znam się na bazach danych, nie jest to moja dziedzina i nikt nie jest idealny i nie musi znać się na wszystkim dlatego potrzebuję Waszej pomocy. Mam w domu 5 komputerów, na każdym po kilkanaście filmów i kilka set mp3 że o zdjęciach już nie wspomnę. Wiadomo, zabiera to sporo miejsca na dysku. Ponieważ interesuję się sieciami komputerowymi i na tym się znam zakupiłem komputer klasy PIV, do tego dysk 1TB i postanowiłem zrobić centrum multimedialne. Postawiłem linuxa, skonfigurowałem sieć. W sieci udostępniłem katalogi: Filmy, Muzyka, Zdjęcia. Wiadomo co w którym się znajduje smile.gif. Tera problem polega na tym że jak ktoś chce obejrzeć jakiś film musi przeszukiwać cały katalog ręcznie a w śród kilkuset tytułów jest to dość męczące. Dlatego chciałbym zrobić jakąś prostą bazę danych, 3 tabele, w każdej tabeli jakiś numer ID oraz tytuł. Tylko teraz mam kilka kwestii do rozwiązania. Czy istnieje możliwość zrobienia tego w ten sposób że pod tytułem filmu czy muzyki będzie ukryty odnośnik po wybraniu którego zostaniemy automatycznie przeniesieni do interesującego nas pliku? Druga kwestia, ze stworzeniem tabel powinienem sobie poradzić ale czy jest jakaś aplikacja dzięki której użytkownicy będą mogli wyświetlić zawartość tych tabel na swoich komputerach (systemy operacyjne Windows Vista, 7 oraz XP)? Czy sqlite będzie się do tego nadawał? Nie chciał bym sam pisać jakichś aplikacji bazodanowych ponieważ nie potrafię tego robić dlatego szukam jakichś gotowych rozwiązań i nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
IceManSpy
post 15.06.2011, 23:12:07
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 006
Pomógł: 111
Dołączył: 23.07.2010
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A po co ręcznie? Nie można skorzystać z wyszukiwania plików? To chyba najprostsze rozwiązanie.
Chyba, że lubisz wpisywać wszystko do bazy, nadzorować, czy nic nie zostało usunięte i usuwać z niej nieistniejące rekordy...

Ten post edytował IceManSpy 15.06.2011, 23:17:30


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Rid
post 15.06.2011, 23:33:37
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 715
Pomógł: 47
Dołączył: 5.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z tego co widzę,to chce Pan utworzyć Videoteke,ale obawiam się że sama baza danych tutaj nie wystarczy.
Go to the top of the page
+Quote Post
lukpio3
post 16.06.2011, 11:04:06
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 49
Pomógł: 0
Dołączył: 1.05.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A czy dało by radę zrobić to zrobić w następujący sposób: stworzyć bazę danych tytułów filmów/muzyki, zrobić tytuł jako odnośnik który przekieruje nas do odtwarzacza i odtworzy dany plik i do tego jakiś prosty serwer www do obsługi tej bazy. Czy takie rozwiązanie było by do wykonania?
Go to the top of the page
+Quote Post
IceManSpy
post 16.06.2011, 11:54:13
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 006
Pomógł: 111
Dołączył: 23.07.2010
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Da się stworzyć, tylko nadal jest pytanie: PO CO?
Łatwiej wejść do folderu video czy muzyka i zrobić w tym folderze Znajdź plik, niż tak ręcznie się w to babrać. Trzeba ręcznie to wrzucać, edytować, usuwać. Po pewnym czasie okaże się, że kilka plików zostało usunięte i baza nie spełnia już swojego zadania, czyli albo pójdzie do kosza albo od nowa wrzucanie danych.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
lukpio3
post 16.06.2011, 12:45:25
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 49
Pomógł: 0
Dołączył: 1.05.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok, wszystko rozumiem. Tak też zrobię. Masz rację, jest to bez sensu. A jeszcze jedno pytanko. Czy istniała by możliwość postawienia jakiegoś serwera służącego do zarządzania multimediami? Chodzi mi o dodawanie plików na serwer, kasowanie itp, rozumiecie? Żeby nie trzeba było tego wszystkiego robić z poziomu komputera tylko np z poziomu przeglądarki bądź innej aplikacji do tego służącej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.10.2019 - 11:53