Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]zmiana stałej wartości w klasie
Ruch Radzionków
post 14.09.2021, 08:25:09
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 307
Pomógł: 25
Dołączył: 29.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam mam pytanie jak zmienić stałą wartość w pliku php

  1. class varible {
  2. public $iwantchangethis = "2";
  3.  
  4. public function changevarible() {
  5. $changevarible = $this->iwantchangethis - 1;
  6. // jakiej funkcji musze użyć żeby zmienić public $iwantchangethis = "2"; na public $iwantchangethis = "1";
  7. }
  8. }


--------------------
Pomogłem daj pomógł
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 14.09.2021, 08:59:48
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 694
Pomógł: 6048
Dołączył: 27.12.2004




to nie jest zadna stala. Zwykla wlasciosc klasy. Stala zaczyna sie od CONST

Jak zmienic? Normalnie, jak kazda zmienna
$this->iwantchangethis = 1;


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Ruch Radzionków
post 14.09.2021, 09:41:31
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 307
Pomógł: 25
Dołączył: 29.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ale ta zmienna nie zapisze zmian w
public $iwantchangethis = "2";

ja chce zrobić tak żeby podczas wykonania funkcji zostanie edytowana wartość na stałe, że gdy będzie wartość np. 10 to po wykonaniu wartość będzie 9, a podczas następnego wykonania wartość zostanie zmieniona na 8 itp.


--------------------
Pomogłem daj pomógł
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 14.09.2021, 09:50:15
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 694
Pomógł: 6048
Dołączył: 27.12.2004




to robi zmiane w czasie jednego request. Jesli ty mowisz o zmianach w kolejnych request to niestety musisz dane przechowywac w sesji. jesli rzecz jasna mowa o tym samym uzytkowniku


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.09.2021 - 20:45