Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript] Color Picker
Largo
post 30.10.2009, 12:14:27
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 203
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Szukam dobrego Color Picker'a, który obsługuje pełną paletę barw i działa lub chociaż nie nie przeszkadza Prototype. Idealnym byłby Color Picker napisany przez ColorJack, ale on właśnie nie działa z Prototype. Może jakieś inne pomysły? On ma służyć do prezentacji nazwy użytkownika ze zmienionym kolorem i wpisać w pole wartość koloru do zapisu w bazie danych.

Pozdrawiam,
Largo
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb
post 30.10.2009, 12:16:02
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 8 989
Pomógł: 1550
Dołączył: 8.08.2008
Skąd: Słupsk/Gdańsk




http://johndyer.name/lab/colorpicker/


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Largo
post 30.10.2009, 13:37:10
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 203
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witaj,

Miłe i fajne, ale w projekcie założyłem opcje, że ma to być textBox na kod koloru i link do okienka w którym się przekaże kolor, tj. ColorJack :-)

PS. A nie ma czegoś takiego jak ten - http://www.colorjack.com/software/dhtml+color+picker.html, tylko kompatybilny z Prototype? Nie może być znaku dolara, bo Prototype się burzy, że nie istnieje taki element. Chyba istnieje jakieś wyjście z tej sytuacji? Może da radę go przepisać pod Prototype?

Pozdrawiam,
Largo

Ten post edytował Largo 30.10.2009, 14:20:14
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb
post 30.10.2009, 14:30:38
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 8 989
Pomógł: 1550
Dołączył: 8.08.2008
Skąd: Słupsk/Gdańsk




Poczytaj o jquery.noconflict
A tak naprawdę to co za problem dodac 3 linijki kodu do owej biblioteki? A dokładniej DOPISAĆ obsługę zdarzenia "wybrania koloru" ?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Largo
post 30.10.2009, 14:59:16
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 203
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(wookieb @ 30.10.2009, 14:30:38 ) *
Poczytaj o jquery.noconflict
A tak naprawdę to co za problem dodac 3 linijki kodu do owej biblioteki? A dokładniej DOPISAĆ obsługę zdarzenia "wybrania koloru" ?


Witaj,

TO JQuery.noConflict jest nawet ciekawe. A co do drugiego zdania, wyjaśnij proszę dokładniej. Nie znam się na Prototype, używam go, bo IP.Board go używa i nie chcę dodawać JQuery tylko dlatego. Może opiszesz ten sposób lub nawet wykonasz? Moja znajomość JS nie jest ogromna, a na pewno bardziej umiem czysty JS, niż Prototype...

Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post
mokry
post 30.10.2009, 16:19:45
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 374
Pomógł: 23
Dołączył: 3.06.2006
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wejdź w źródła tego colorpickera i dodaj w inpucie z podglądem aktualnego koloru (tj. cp1_Hex) zdarzenie js:onchange i przepisz jego wartość do wybranego przez Ciebie input'a o swoim id.

Podobne rozwiązanie, tylko oparte o mootools jest na stronie http://fotomaj.com.pl w fotoobrazach.


--------------------
Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
Go to the top of the page
+Quote Post
Largo
post 3.11.2009, 18:34:46
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 203
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(mokry @ 30.10.2009, 16:19:45 ) *
Wejdź w źródła tego colorpickera i dodaj w inpucie z podglądem aktualnego koloru (tj. cp1_Hex) zdarzenie js:onchange i przepisz jego wartość do wybranego przez Ciebie input'a o swoim id.

Podobne rozwiązanie, tylko oparte o mootools jest na stronie http://fotomaj.com.pl w fotoobrazach.


Witaj,

Nie do końca przeczytałeś temat. Nie mogę mieć Color Picker jako element HTML. Potrzebuję okienka, które po wybraniu koloru doda do textBox i zaaktualizuje wynik w podglądzie. Wszystko to robi ColorJack, ale on nie współpracuje z Prototype. Czy nie dałoby się tego przerobić?

PS. Oglądałem ten Color Picker i bardzo mi się podoba, ale IP.Board nie używa JQuery, a Prototype... Szkoda, że nie ma żadnego fajnego dla prototype...

Pozdrawiam,
Largo

Witam,

Pomoże mi ktoś?

Ten post edytował Largo 30.10.2009, 19:39:36
Go to the top of the page
+Quote Post
jamSoft
post 30.06.2017, 20:36:30
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 44
Pomógł: 0
Dołączył: 4.03.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


podepnę się tu bo na tym forum są tylko 2 topiki w tym temacie a ten jest lepszy.

aktualnie tylko IE nie wspiera input type=color (przeglądarka pokazuje swoje okno wyboru koloru -wystarczające) i to najbardziej boli - że nie można jednak na tym rozwiązaniu polegać.

szukałem w necie, oczywiście znalazłem color pickery, ale chciałbym jednak rozwiązania sprawdzonego - czy może ktoś polecić aby działało na popularnych przeglądarkach (włączając IE) i aby można było wybrać dowolny kolor (z kolorów używanych na stronach www, czyli prawdopodobnie takie jak w tym input type=color)

?

ten np jest aż za prosty
https://github.com/tkrotoff/jquery-simplecolorpicker


--------------------
tworzenie stron internetowych- Siedlce, usługi programistyczne - http://wereda.net
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.07.2018 - 09:06