Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z wyświetlaniem wyniku
zbig13
post 31.07.2004, 22:28:41
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 214
Pomógł: 0
Dołączył: 3.04.2004
Skąd: Legionowo

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam wszystkich! php zajmuje się od jakiś 5 miesięcy. Wiedze o php i MySQL mam już nawet niezłą, ale mam pewien problem. Chcę zaprojektować stronę opartą na bazach MySQL. Ma ona być relacyjne, a nie mam za dużo doświadczenia z relacyjnymi bazami danych bo niewiele ich projektowałem. Oto struktura tej relacyjnej bazy danych:
Tabele:
dzialy: dzial_id, dzial;
tresci: tresc_id, tytul, tresc;
teksty: tekst_id, tresc_id, dzial_id, data_dodania, przygotowany.

Próbowałem zrobić tak, żeby na stronie linki do poszczególnych artykułów zostały wyświetlone w nastepujacy sposob:

MENU
----------
Dział 1
Link1
Link2
Dział 2
Link3
Dział 3
Link4
Link5

Jednak wychodzi to zupełnie inaczej:

Dział 1
Link1
Dział 1
Link 2
Dział 2
Link 3
Dział 3
Link 4
Dział 3
Link 5

W dotychczasowym kodzie wykorzystałem samą pętlę while. Nie mam pojęcia co zrobić aby linki były wyświatlane według mojego projektu. Proszę o pomoc!!!

Ten post edytował zbig13 31.07.2004, 22:31:12
Go to the top of the page
+Quote Post
Yarecki
post 1.08.2004, 01:54:30
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 166
Pomógł: 0
Dołączył: 1.04.2004
Skąd: Gdynia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może coś takiego ?

  1. <?php
  2.  
  3. $arrDzialy = array();
  4. $intIndex = 0;
  5.  
  6. while($arrRow = mysql_fetch_assoc($resResult)) {
  7. if(!in_array($arrRow['dzial_id'], $arrDzialy)) {
  8. $arrDzialy[$intIndex++] = $arrRow['dzial_id'];
  9.  
  10. echo $arrRow['dzial_id'];
  11. }
  12.  
  13. echo $arrRow['tekst_id'];
  14. }
  15.  
  16. ?>


Sprawdzasz czy id działu pojawiło się już wcześniej (tak - pomijasz, nie - wyświetlasz).


--------------------
Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
Go to the top of the page
+Quote Post
zbig13
post 1.08.2004, 07:58:29
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 214
Pomógł: 0
Dołączył: 3.04.2004
Skąd: Legionowo

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok wielkie dzięki już mi działa. Teraz mam jeszcze jedno pytanie smile.gif Gdy pobieram dane z mojej relacyjnej bazy danych na stronie nie chce mi wyświetlać polskich znaków. W moich dwóch poprzednich skryptach (księga gości i system newsów) nie miałem takiego problemu. Jeśli ktoś może niech mi doradzi.

Ten post edytował zbig13 7.08.2004, 16:43:30
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 11.12.2019 - 21:01