Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

12 Stron V  « < 10 11 12  
Reply to this topicStart new topic
> generowanie plików *.pdf + polskie czcionki
piotrooo89
post 1.01.2012, 15:48:32
Post #221


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




to ja trochę z innej beczki.

mam pdftk i mam szablon pdf w którym mam pola formularza, i teraz po wypełnieniu tych pół (z poziomu php) nie mam polskich znaków, czcionka w dokumencie to myriadpro i courier, czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? albo wie jak mniej więcej rozwiązać ten problem?

internet mówi, że jest to raczej nie do zrobienia, ale mu trochę nie wierze smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
choina
post 23.01.2012, 16:47:43
Post #222





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


myślę, że musisz pokombinować albo z kodowaniem znaków, albo z formatem fontów smile.gif. Do tej pory żadnych problemów nie sprawiał mi TrueType, więc spróbuj przy generowaniu pdf'a użyć właśnie tego formatu
Go to the top of the page
+Quote Post
dziamdziak
post 14.06.2012, 08:52:13
Post #223





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7
Pomógł: 0
Dołączył: 22.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(piotrooo89 @ 1.01.2012, 16:48:32 ) *
to ja trochę z innej beczki.

mam pdftk i mam szablon pdf w którym mam pola formularza, i teraz po wypełnieniu tych pół (z poziomu php) nie mam polskich znaków, czcionka w dokumencie to myriadpro i courier, czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? albo wie jak mniej więcej rozwiązać ten problem?

internet mówi, że jest to raczej nie do zrobienia, ale mu trochę nie wierze smile.gif



Próbowałeś odpowiednio skompilować czcionki do PDF'a ?

Np tym sposobem :


ttf2ufm -b -L iso-8859-2.map DejaVuSans.ttf dejavusans
php -q makefont.php dejavusans.pfg dejavusans.afm iso-8859-2


Opisanym szerzej tutaj: http://santyago.pl/blog/read/2011/03/22/tc...e-czcionki.html

Go to the top of the page
+Quote Post
marcinek37
post 26.11.2012, 13:03:35
Post #224





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 239
Pomógł: 0
Dołączył: 2.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie dotyczące biblioteki: mPDF

  1. <?
  2. $html = 'test';
  3. include("../mpdf.php");
  4. $mpdf=new mPDF();
  5. $mpdf->WriteHTML($html);
  6. $mpdf->Output('name.pdf', 'I');
  7. ?>


po wejściu na plik .php z takim kodem, na moim komputerze zapisuje się plik o nazwie "name.pdf", a chciałbym, aby plik o takiej nazwie zapisał się na serwerze w katalogu abc/def - co należy zmienić w kodzie? bo w przykładach czegoś takiego nie ma
Go to the top of the page
+Quote Post
dziamdziak
post 26.11.2012, 14:42:08
Post #225





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7
Pomógł: 0
Dołączył: 22.04.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jak zmienisz drugi parametr w metodzie Output na F oraz podasz ścieżkę w pierwszym parametrze to zadziała? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
marcinek37
post 27.11.2012, 00:59:52
Post #226





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 239
Pomógł: 0
Dołączył: 2.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dziękuję wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
alegorn
post 12.04.2013, 15:13:26
Post #227





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 341
Pomógł: 40
Dołączył: 23.06.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


cześć,
trochę się podepnę pod temat.

obecnie bawię się generowaniem plików pdf.
niby nic, ale czy ktoś próbował przekonwertować pdf'a do cmyk'a questionmark.gif


obecnie rozkminiam gs'a ale nie udaje mi sie wygenerować w cmyku, identify wskazuje go jako sRGB

obecnie już coś takiego wyklepałem ale nadal ..:/
Kod
gswin64c.exe ^
-o "d:\projekty\test\cmyk.pdf" ^
-dNOPAUSE ^
-dBATCH ^
-dSAFER ^
-sDEVICE=pdfwrite ^
-dUseCIEColor ^
-sProcessColorModel=DeviceCMYK ^
-sColorConversionStrategy=CMYK ^
-sColorConversionStrategyForImages=CMYK ^
-sICCProfilesDir=d:\projekty\test\ICC\ ^
-sOutputICCProfile=CMYK.icc ^
"d:\projekty\test\kolory.pdf"


prosiłbym o jakieś wskazówki - uwagi.
pozdrawiam,
j.
Go to the top of the page
+Quote Post
wlisik
post 11.08.2013, 09:20:26
Post #228





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 24
Pomógł: 0
Dołączył: 5.08.2013

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Ja tam używam newpdf.php do tworzenia pdf. Plik napisałem 2 lata temu w webinariumDot i dotychczas wywalił około macierzy pdf (jakieś 900 - 1k TB).
Musi być aktywny slot HT4 na hoście serwera bo skrypt używa sensora HARM.
Go to the top of the page
+Quote Post
Daiquiri
post 11.08.2013, 13:55:21
Post #229





Grupa: Administratorzy
Postów: 1 552
Pomógł: 211
Dołączył: 7.07.2009
Skąd: NJ




Wlisik, daruj sobie. Archeologia + pisanie pierdół.
Go to the top of the page
+Quote Post
maksik
post 13.08.2013, 15:37:09
Post #230





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 206
Pomógł: 0
Dołączył: 26.09.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak można poprzez bibliotekę fpdf wkleić statystyki np. z google charts lub inne do wygenerowania raportu w .pdf?
Go to the top of the page
+Quote Post
llukasz
post 30.08.2013, 11:00:23
Post #231





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 46
Pomógł: 1
Dołączył: 15.05.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy ktoś odkrył jak w mPDF uzyskać polskie czcionki - ale w stopce / nagłówku ? gdyż mam z tym problem - czcionki PL mam w treści dokumentu, ale nie w stopce i nagłówku
Go to the top of the page
+Quote Post
xavierek
post 11.12.2013, 12:55:59
Post #232





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 92
Pomógł: 2
Dołączył: 22.03.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam korzystam z fpdf klient zażyczył sobie wklejanie generowanego w locie pliku png bo już taki owy posiada

dostaje taki error FPDF error: Image file has no extension and no type was specified: Resource id #4

wiem ze mogę zapisać generowany plik tymczasowo na dysku ale to się mija z celem czy można to jakoś ominąć bez grzebania w classie bo inne skrypty też jej używają

Cytat(llukasz @ 30.08.2013, 11:00:23 ) *
Czy ktoś odkrył jak w mPDF uzyskać polskie czcionki - ale w stopce / nagłówku ? gdyż mam z tym problem - czcionki PL mam w treści dokumentu, ale nie w stopce i nagłówku



może używasz innej czcionki albo np bold italic a PL masz tylko normalna ?
Go to the top of the page
+Quote Post
niewiemjak
post 15.06.2015, 09:46:53
Post #233





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 28.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, generalnie z polskimi znakami w PDF nie mam problemów, ale mam inny:
chodzi mi o to że mam zbudowaną stronę z HTML+css3 - zaokrąglone rogi i tło naprzemiannie
  1. table tbody tr:nth-child(even) {
  2. background: #FFFFFF;
  3. }
  4. table tbody tr:nth-child(odd) {
  5. background: #f9f9f9;
  6. }

Próbowałam mPDF oraz najnowszą wersję tcPDF - w żadnym z nich nie zaokrąglało mi rogów ani nie dodwało tła

w tej chwili jedyny sposób jaki mi działa to 'drukowanie strony do PDF' - póki jest mało raportów to pójdzie, ale później przydałoby się już coś co generuje PDFa

Strona jest ogólnie z znaną ilością kolumn, ale jest kilka pól zmiennych (4 kolumny mogą się pojawić, ale nie zawsze i nie wszystkie - muszą być spełnione określone warunki)
czy jest jakaś biblioteka do generowania PDF któa zasysa wartości CSS ze strony oraz zaokrągla rogi (css3)?
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 15.06.2015, 09:57:21
Post #234





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z dokumentacji wynika, że mPDF wspomaga border-radius: http://mpdf1.com/manual/index.php?tid=384


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
niewiemjak
post 15.06.2015, 10:27:28
Post #235





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 28.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie wiem dlaczego u mnie nie zadziałało :/
może dlatego że mam border-radius: 20px 20px 0 0;
sprawdzę.


--
  1. border-top-left-radius: 10px; border-top-right-radius: 10px

  1. border-top-left-radius: 10px 10px; border-top-right-radius: 10px 10px

nie działa mi :/

Ten post edytował niewiemjak 15.06.2015, 15:26:14
Go to the top of the page
+Quote Post
grzana12
post 21.08.2015, 15:13:28
Post #236





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 1
Dołączył: 4.02.2007
Skąd: Kartuzy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Proponuję korzystanie z usług umożliwiających generowanie plików PDF, jest to szybsze i prostsze w wdrożeniu. Używanie HTML i CSS jest dużo prostsze niż projektowanie PDF-a.
Np. gemdocs.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
iki
post 5.07.2017, 16:38:55
Post #237





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 28
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przepraszam ale mam problem. Działam według turtoialu KaMeLeOna (4 past w tym dziale). Proszę powiedzcie mi w jakim miejscu mam wpisać komendę na wygenerowanie plików z czcionkami... Myślałem, że chodzi o pole komend windowsa, które się pobiera ale zaraz po otwarciu pliku ten się zamyka. Próbowałem na różnych komputerach by nie wiedziałem co jest przyczyną problemu. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Pobrałem wszystko tak jak w turtoilau ale nie wiem gdzie wpisać komendę... ohno-smiley.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 5.07.2017, 17:00:49
Post #238





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://www.fpdf.org/makefont

Użyj biblioteki mPDF.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

12 Stron V  « < 10 11 12
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 11:03