Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL]Pętla, wyświetlanie rekordów jako linki i metoda POST
cammb
post 26.09.2010, 22:58:20
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 12
Pomógł: 0
Dołączył: 5.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Cała struktura mojego skryptu wygląda następująco:

1. Zbudowałem formularz dodawania artykułów do bazy danych (Lp, tytul, autor, data, odslon, tresc).
2. Po dodaniu wszystko wyświetla się na stronie w odpowiednim dziale.
3. Skrypt liczy ilość wszystkich artykułów w bazie, sortuje je od najnowszych do najstarszych i wyświetla w postaci tabeli.

Wszystko fajnie pięknie. Ale stanąłem i nie wiem jak sobie poradzić z jednym problemem.
Otóż gdy skrypt wyświetli mi już tabelę z artykułami chcę aby tytul artykułu wyświetlał się jako link i właśnie tak wszystko działa. Link (jako tytuł) odsyła do strony artykuły.php

Ale nie wiem jak teraz napisać dalszą część aby po wciśnięciu na dany link skrypt w artykuły.php dostał informację, że został wciśnięty właśnie ten link który odpowiada za daną rubrykę w tabeli sql i wyświetlił właśnie pole tresc z danego artykułu ?!

Tak wygląda moja pętla wyświetlająca tabelę na stronie:
  1. <?
  2. for ($i=0; $i <$num_results; $i++) {
  3. $row = mysql_fetch_array($result);
  4. print "<tr><td style='border-bottom-width:1px; border-bottom-style:solid; border-bottom-color:#CCC;'>";
  5. print "<a href='artykul.php'>".stripslashes($row["tytul"])."</a>";
  6. print "</td>";
  7. print "<td style='border-bottom-width:1px; border-bottom-style:solid; border-bottom-color:#CCC;'>";
  8. print stripslashes($row["autor"]);
  9. print "</td>";
  10. print "<td style='border-bottom-width:1px; border-bottom-style:solid; border-bottom-color:#CCC;'>";
  11. print stripslashes($row["odslon"]);
  12. print "</td></tr>";
  13. }
  14. ?>


Jakieś pomysły, podpowiedzi ?
Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas.
Go to the top of the page
+Quote Post
set4812
post 26.09.2010, 23:03:22
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 150
Pomógł: 3
Dołączył: 13.04.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chcesz odnosnik tytułu artykuły zeby zaprowadził do artykułu??
Uzyj GET pobierz id artykuły z bazy i artykuły.php?id=id artykułu

a w kodzie if(isset($_GET['id'])){

Kod wyswietlania artkułu}

CHyba oto ci chodziło
Go to the top of the page
+Quote Post
cammb
post 26.09.2010, 23:55:09
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 12
Pomógł: 0
Dołączył: 5.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dokładnie oto chodziło, poleciał +

smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4.12.2021 - 23:01