Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Routery i sposoby routingu, Czyli jak to zrobić wydajnie, a się nie narobić
tomahawk
post 1.08.2010, 20:36:41
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 74
Pomógł: 1
Dołączył: 5.02.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pozwolę sobie odkopać temat.

Jak proponujecie przekazywać parametry z url do metody akcji?
Jako tablicę np. $c->akcja($params); Czy może $c->akcja($id,$page); ?

I zależnie od wybranego sposobu jak proponujecie rozwiązać problem error 404?
Bo jeżeli mam url: /c/akcja/id/page to jest ok. Natomiast jeżeli ktoś dopisze /c/akcja/id/page/costam/costam2/ to w jaki sposób rozpoznać że strona nie istnieje? Bo można by w każdej metodzie-akcji zdefiniować ile powinna mieć parametrów i liczyć ile jest parametrów wejściowych... No ale to trzeba by było to samo w każdej akcji klepać.

Acha... mówię o przypadku routingu niestatycznego kiedy nie mamy w tablicy zapisanych tras. Bo jak ma się trasy to wystarczy sprawdzić czy któraś pasuje i jak żadna nie pasuje to 404.

Ten post edytował tomahawk 1.08.2010, 21:08:32
Go to the top of the page
+Quote Post
NuLL
post 2.08.2010, 20:29:54
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 262
Pomógł: 21
Dołączył: 3.05.2004
Skąd: Sopot, Krakow, W-wa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1. W mojej opinii dane z routingu powinno sie wykorzystywac jaka dane z GET i tam je wrzucic - ew ubrac w obiekt.

2. Tak czy tak w jakis sposob musisz zapisac liczbe potrzebnych parametrow do akcji, ew parsowac w .htaccess i ustawic customowy 404.


--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
Go to the top of the page
+Quote Post
Ormin
post 2.09.2010, 17:59:38
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 64
Pomógł: 0
Dołączył: 3.02.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A teraz coś innego , hasło Router, ale nie chodzi o URLe.

Mam aplikację. Dużą aplikację , która pobiera z wielu serwerów wiele plików. Zastanawiam się, jak sensownie rozdzielić obciążenie, tak, aby dać maksymalną elastyczność ( środowisko pracy jest bardzo niestabilne, dajmy na to chociazby że tylko niektóre dedykowane moga pobierac z okreslonych serwerów ) a jednocześnie w miare robic to normalnie. No to pomyslalem o ,,Routerze", choc chyba odpowiednia nazwa bardziej bylby Load Balancer, ktory pod kazdy serwis mialby tablice IP serwerów pod ktore sie laczy zasadą Round-Robin.

Dobry pomysl? Zly pomysl? Argumentujcie, propozycje mile widziane ;D

Go to the top of the page
+Quote Post
bmL
post 15.10.2010, 00:18:58
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 301
Pomógł: 25
Dołączył: 15.07.2007
Skąd: Olsztyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(tomahawk @ 1.08.2010, 21:36:41 ) *
Pozwolę sobie odkopać temat.

Jak proponujecie przekazywać parametry z url do metody akcji?
Jako tablicę np. $c->akcja($params); Czy może $c->akcja($id,$page); ?

I zależnie od wybranego sposobu jak proponujecie rozwiązać problem error 404?
Bo jeżeli mam url: /c/akcja/id/page to jest ok. Natomiast jeżeli ktoś dopisze /c/akcja/id/page/costam/costam2/ to w jaki sposób rozpoznać że strona nie istnieje? Bo można by w każdej metodzie-akcji zdefiniować ile powinna mieć parametrów i liczyć ile jest parametrów wejściowych... No ale to trzeba by było to samo w każdej akcji klepać.

Acha... mówię o przypadku routingu niestatycznego kiedy nie mamy w tablicy zapisanych tras. Bo jak ma się trasy to wystarczy sprawdzić czy któraś pasuje i jak żadna nie pasuje to 404.

Ja osobiście chwalę sobie przekazywanie jako parametry metody czyli:
articles/view/What_about_routing/5/2
wywołało by $articlesController -> view('What_about_routing', 5, 2);

Oczywiście warto też zrobić tak żeby example.com/articles wywołało np. $articlesController -> main(); smile.gif
  1. private function view($articleName, $articleCategory, $articleID)
  2. {
  3. ...
  4. }

dzięki temu metoda kontrolera staje się czytelna a parametry tejże metody dodatkowo można zgrabnie opisać phpdoc jako @param. Jedyny minus to to że articleName (które dopisaliśmy do adresu tylko po to żeby google ładnie indeksowało) jest nie potrzebnie przekazywane. Ale po 1. jest to mały minus a po 2. nie zawsze wrzucamy do adresu takie rzeczy.

Co do rozpoznawanie czy strona nie istnieje, to czy na prawdę musimy to robić? Kto przy zdrowych zmysłach będzie tam próbował coś dopisać? smile.gif Tylko ewentualnie jakieś próby hackingu. Wychodzę z założenia że jeżeli zdarzenie nie jest czymś co normalny użytkownik robi to nie ma co się trudzić z jego obsłużeniem. Na upartego trzeba by było do każdej metody dopisywać coś w stylu:
  1. if(func_num_args() > X) // strona nie istnieje


--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
hind
post 15.10.2010, 09:15:35
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 142
Pomógł: 24
Dołączył: 30.03.2009
Skąd: Rokitno Szlacheckie

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja u siebie mam rozwiązane to w ten sposób że do klasy kontrolera przekazywany jest obiekt z parametrami
i potem w kontrolerze już tylko
  1. public function indexPage() {
  2. echo $this->router->args[0] ;
  3. }

gdzie $this->router jest ustawiany w konstruktorze (jedyny argument do konstruktora), a następnie dane w metodzie exec() są przetwarzane

a w tedy tak jak u @bmL dla celów SEO dalsze argumenty są ignorowane (/art/43/jakis-malo-istotny-tekst")
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 15.10.2010, 14:28:21
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Jedyny minus to to że articleName (które dopisaliśmy do adresu tylko po to żeby google ładnie indeksowało) jest nie potrzebnie przekazywane.
Nie patrzyłem jak to dokładnie zaimplementowało, ale Symfony2 przekazuje parametry wywołania do metod właśnie w taki sposób jak pokazałeś i jest w stanie pominąć zbędne parametry oraz zignorować ich kolejność:
  1. /article/:category/:id/:slug
  2.  
  3. public function viewAction($id);
  4. public function viewAction($id, $category);
  5. public function viewAction($category, $id);
  6. public function viewAction($category, $id, $slug);
  7.  
  8. // Wszysystkie powyższe są poprawne
Go to the top of the page
+Quote Post
bmL
post 15.10.2010, 15:05:59
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 301
Pomógł: 25
Dołączył: 15.07.2007
Skąd: Olsztyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Będę musiał sprawdzić jak to jest dokładnie zrobione, bo wygląda co najmniej interesująco smile.gif
Tak na szybkiego spojrzałem i widzę że wymaga to także definiowania kolejnego pliku z regułami routera więc jednak trzeba niestety więc kodu nastukaćtongue.gif Ale rozwiązanie jest interesujące smile.gif

Ten post edytował bmL 15.10.2010, 15:19:58


--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
mrWodoo
post 2.05.2013, 14:47:24
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 160
Pomógł: 6
Dołączył: 13.01.2012
Skąd: Bytom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mój router
http://wklej.to/UbZca
Klucz zabezp. - 123

Dobrze to zrobiłem? Jeszcze nie skończone, bo brakuje wymagań dla zmiennych tj. tylko liczby, tekst, bez myslnikow itd. itd.

Glownie prosze o analize metody route, bo calkiem rozbudowana mi sie wydaje, moze namieszalem? Może okaże się, że dodam kilka ścieżek i samo przeprasowanie tego przez router zajmie 70% czasu wykonywania sie skryptu?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
em1X
post 19.10.2013, 00:08:43
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 984
Pomógł: 41
Dołączył: 16.03.2002
Skąd: Płock

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(mrWodoo @ 2.05.2013, 15:47:24 ) *
Mój router
http://wklej.to/UbZca
Klucz zabezp. - 123

Dobrze to zrobiłem? Jeszcze nie skończone, bo brakuje wymagań dla zmiennych tj. tylko liczby, tekst, bez myslnikow itd. itd.

Glownie prosze o analize metody route, bo calkiem rozbudowana mi sie wydaje, moze namieszalem? Może okaże się, że dodam kilka ścieżek i samo przeprasowanie tego przez router zajmie 70% czasu wykonywania sie skryptu?


Niemożliwe do przetestowania testami jednostkowymi
Nie przestrzegasz standardów kodowania
Tworzysz "hard dependencies"


--------------------
eh, co polska wódka to polska wódka
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.11.2019 - 11:18