Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Standardy kodowania [scanner]
scanner
post 26.04.2004, 22:37:32
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Dyskusje na temat artykułu http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...dardy_kodowania


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Wankster
post 26.04.2004, 22:49:45
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 208
Pomógł: 0
Dołączył: 19.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy komentarze phpDoc'a nie zaczynają się od /**?
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 26.04.2004, 23:17:22
Post #3





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jest maly blad w wygladzie komentarzy. Nie tak:
Kod
/**

*

* ...

*/


a tak:

Kod
/**

*

* ...

*/


winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
PMadej
post 26.04.2004, 23:23:56
Post #4


Vice-Administrator serwera


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 395
Pomógł: 0
Dołączył: 7.08.2003
Skąd: Kielce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a ja myslalem ze moj kod jest w miare standaryzowany ... czas zaczac pisac wg zalecen tych co potrafia wiecej ... dzieki scanner za spoko art. licze teraz ze pojawi sie jakis art o stosowaniu phpDocumentatora w praktyce.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Dawid Pytel
post 27.04.2004, 00:11:47
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 133
Pomógł: 0
Dołączył: 15.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mnie zaciekawiła kwestia tabulator vs spacje. Jakis czas temu na forum wywiazala sie bardzo zazarta dyskusja na ten temat. Dobrze, ze ten artykul rozwial wszelkie watpliwosci i zle przyzwyczajenia smile.gif Na marginesie dodam, ze wiekszosc edytorow ma opcje zamiany tabulatora na spacje.


--------------------
Ez Partner :]
Go to the top of the page
+Quote Post
Bakus
post 27.04.2004, 02:09:30
Post #6


Administrator serwera


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 908
Pomógł: 0
Dołączył: 12.08.2003
Skąd: /var/www/wroclaw.php

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Artykuł coudwny i jak widzę nie wiele się standard ten różni od moich przyzwyczajeń nabranych w magicznym TurboPascalu na informatyce... winksmiley.jpg Szkoda tylko, że jakoś tak dziwnie tekst artu wystaje poza ramkę z jasnym tłem... (korzystam z Konquerora)


--------------------
Powrót do przeszłości :)
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 27.04.2004, 06:19:14
Post #7





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Poprawiłem literówki w opisie "Komentarzy".


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
wassago
post 27.04.2004, 08:04:15
Post #8





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 701
Pomógł: 0
Dołączył: 26.06.2002
Skąd: Londyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Artykul podoba mi sie, choc mam nieco inne przyzwyczajenia co do formatowania mojego kodu - bardziej PEAR'owskie :wink: dodam o siebie jeszcze jedna zecz, mianowicie - gdy mamy duzo linijek kodu w jednym pliku i mnostwo petli, warunkow etc. warto uzywac "komentowania koncowego" np.
[php:1:be79f1196b]<?php

function foo()
{
if ( isset( $strFoobar ) ) {

for ( $i; $i <= $arrFoobar; ++$i ) {

[...]

} //end for

} // end if

return FALSE;

} // end function


?>[/php:1:be79f1196b]


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
HaRy
post 27.04.2004, 08:39:59
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 152
Pomógł: 0
Dołączył: 15.05.2002
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ciekawy art.
teraz nic, tylko sie przyzwyczajac do standartow winksmiley.jpg

pozdro.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 27.04.2004, 09:38:04
Post #10





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co do struktur kontrolnych: standart PEAR zaleca, by klamra otwierająca blok była w tej samej linii co warunek a nie w oddzielnej. Nie znalazłem też spacji między nawiasem otwierającym a wyrażeniem warunkowym i wyrażeniem a nawiasem zamykającym, np:
[php:1:2773295266]<?php
if (wyrazenie) {
akcja;
}
else {
akcja2;
}
?>[/php:1:2773295266]
W sumie to nie chcę się czepiać, ale sam od dawna używam takiego stylu i jest to bardzo wygodne i czytelne.


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
DavidPL
post 27.04.2004, 11:31:27
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 66
Pomógł: 1
Dołączył: 27.04.2004
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wszystko okej, ale dlaczego nie ma nic wspomniane o łączeniu stringów.
Czy lepiej stosować ' czy może "

Czy robić: echo 'tekst '.$zmienna.' tekst';
czy może: echo "tekst $zmienna tekst";

Dla mnie jest to raczej oczywiste, ale nie koniecznie dla wszystkich.

--
Pozdrawiam,
Dawid
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 27.04.2004, 11:39:04
Post #12





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




co do standardów - tworząc ten dokument - staraliśmy się wybrać to co najlepsze z obecnie istniejących. Oznacza to, że nie jest to dokładnie to, czego wymaga PEAR.
Dlatego też pojawiają się pewne dodatkowe spacje. np. wewnątrz nawiasów if( ). Podobnie z klamrą - co do kóerej zdecydowaliśmy, ze czytelniej jest, jeśli jest w nowej lini.

Łączenie stringów - jest, w dalszej, jeszcze nie opublikowanej części winksmiley.jpg
w skrócie:
zawsze 'tekst ' . $zmienna . ' tekst';
zawsze echo, nie print.

Postaramy się dołączyć tą 2 cześć do tego arta.


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 27.04.2004, 13:12:26
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Możecie napisać, czemu tabulatory są zabronione?


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
wassago
post 27.04.2004, 13:19:37
Post #14





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 701
Pomógł: 0
Dołączył: 26.06.2002
Skąd: Londyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hmm.. po prostu uzywa sie jako wciec spacji - zawsze w standardach kodowania bylo tak ze uzywamy spacji. W sumie to nie wiem dlaczego tak sie robi, ale jest to zdecydowanie wygodniejsze. Nawet ze wzgledu na programy do edytowania skryptow..


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 27.04.2004, 14:02:22
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
hmm.. po prostu uzywa sie jako wciec spacji - zawsze w standardach kodowania bylo tak ze uzywamy spacji. W sumie to nie wiem dlaczego tak sie robi, ale jest to zdecydowanie wygodniejsze. Nawet ze wzgledu na programy do edytowania skryptow..


No tak, ale tabulatory są po to, zeby stuknąć raz, a nie cztery. Ja ustawiam szerokość tabulatora na 4 spacje i mam ten sam efekt.


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
lukaswoj
post 27.04.2004, 14:27:37
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 136
Pomógł: 0
Dołączył: 2.01.2004
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Odnosnie Tab'ow

Wg mnie tak na zdrowy rozum powodem jest to, ze ludzie (programisci) uzywaja roznych edytorow a z tego co wiem to interpretacja Tab'ulatora (czyli ilosc wstawianych za niego "spacji" - wlasciwie to pustej przestrzeni) zalezy od edytora, czyli w roznych edytorach moze byc rozna, dlatego uzywa sie spacji, ktora wszedzie interpretowana jest jednakowo.

Glowy uciac nie dam, ze taki jest powod ale tak mi sie wydaje smile.gif


--------------------
Pozdrawiam
Łukasz Wojciechowski
New Generation Software
+48 602 214 629
http://www.ngsoft.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 27.04.2004, 14:57:34
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Odnosnie Tab'ow

Wg mnie tak na zdrowy rozum powodem jest to, ze ludzie (programisci) uzywaja roznych edytorow a z tego co wiem to interpretacja Tab'ulatora (czyli ilosc wstawianych za niego "spacji" - wlasciwie to pustej przestrzeni) zalezy od edytora, czyli w roznych edytorach moze byc rozna, dlatego uzywa sie spacji, ktora wszedzie interpretowana jest jednakowo.

Glowy uciac nie dam, ze taki jest powod ale tak mi sie wydaje smile.gif

Tak jest, ale każdy sensowny edytor pozwala ustawić ilość spacji. Byle była całkowita winksmiley.jpg


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 27.04.2004, 15:29:01
Post #18





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




a ja mam ustawione tak, by naciśnięcie tam, wstawaiało 4 spacje. Niby różnica minimalna, ale jednak jest.
Dlaczego? Bo dzięki temu mamy pewność, że wciacie będzie wyglądać identycznie, niezależnie od tego, jak ustawiony jest edytor.
A uwierzcie, kod z wcięciami robionymi zarówno przez spacje jak i tabulatory, w innym edytorze potrafi wyglądać fatalnie.


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 27.04.2004, 15:36:59
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
a ja mam ustawione tak, by naciśnięcie tam, wstawaiało 4 spacje. Niby różnica minimalna, ale jednak jest.  
Dlaczego? Bo dzięki temu mamy pewność, że wciacie będzie wyglądać identycznie, niezależnie od tego, jak ustawiony jest edytor.
A uwierzcie, kod z wcięciami robionymi zarówno przez spacje jak i tabulatory, w innym edytorze potrafi wyglądać fatalnie.


OK, przyznaję rację. Ustawiłem w swoim edytorze opcję zamiany tabulatorów na spacje, dla mnie żadna różnica, ale faktycznie inni mogą mieć łatwiejszą prace z moim kodem. A co do fatalnie sformatowanego kodu, to zdarzało mi się niejednokrotnie widzieć różne przykłady.


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
Bonhart
post 29.04.2004, 08:37:26
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 1
Dołączył: 20.06.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Rozumiem, że ogólnie przyjęte jest stosowanie nazw fuckcji, zmiennych w języku angielskim ale Polacy nie gęsi smile.gif) ... tym bardziej że komentarze są w języku ojczystym .


--------------------
---
Pozdrowienia
Marko
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.09.2018 - 07:27