Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Przyjazne URLe [scanner]
Bakus
post 20.09.2004, 04:34:00
Post #41


Administrator serwera


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 908
Pomógł: 0
Dołączył: 12.08.2003
Skąd: /var/www/wroclaw.php

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Leezard: nie... zawsze musi istnieć jakaś systematyka, bo w końcu jak ma to skrypt odczytać...

GrayHat: kalinowski: Da się to rozwiązać w trochę inny sposób (bez mod_rewrite)...
Tworzymy plik "home", i wypełniamy go kodem php odpowiedzialnym za parsowanie miłych URLi...
W pliku .htaccess wpisujemy:
Kod
<Files /home>
ForceType application/x-httpd-php
</Files>


Takie coś działało u mnie rzez długi czas do wyświetlania źródeł plików...
Przykład adresu: http://www.example.com/sources/dta1/informations.php
co powodowało wczytanie pliku "/dta1/informations.php" przez skrypt "sources", który ten plik kolorował... proste, ale skuteczne


--------------------
Powrót do przeszłości :)
Go to the top of the page
+Quote Post
ky3orr
post 26.10.2004, 09:27:16
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 28
Pomógł: 0
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


witam!
bardzo ciekawy artykul smile.gif
jestem poczatkujacym i wlasciwie dobrze ze przeczytalem Twoj tekst [scanner].
mam jednak problem, pomimo zmiany ustawien Apahe'a jak podano w ktowyms z watkow rozmowy po podaniu adresu http://url/index.php/wartosc1/wartosc2/wartosc3 wywala mi error 500, wewnetrzny blad serwera.
Apacz stoi na windzie z pakietu phptriad.
nie wiem co sie dzieje i musze poki co nawigacje wykonac na parametrach $_GET.

gdy zrobie sobie index.php w ktorym mam tylko echo $_SERVER['PATH_INFO'] to wypisuje mi /index.php, jesli wywolam (..)index.php/w1/w2/w3 to znow error 500 sad.gif

czego moze to byc przyczyna?

pozdro4all


--------------------
yegomość KY3ORR
Go to the top of the page
+Quote Post
blitz
post 10.11.2004, 09:45:51
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 21
Pomógł: 0
Dołączył: 26.09.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ky3orr @ 2004-10-26 08:27:16)
witam!
bardzo ciekawy artykul smile.gif
jestem poczatkujacym i wlasciwie dobrze ze przeczytalem Twoj tekst [scanner].
mam jednak problem, pomimo zmiany ustawien Apahe'a jak podano w ktowyms z watkow rozmowy po podaniu adresu http://url/index.php/wartosc1/wartosc2/wartosc3 wywala mi error 500, wewnetrzny blad serwera.
Apacz stoi na windzie z pakietu phptriad.
nie wiem co sie dzieje i musze poki co nawigacje wykonac na parametrach $_GET.

gdy zrobie sobie index.php w ktorym mam tylko echo $_SERVER['PATH_INFO'] to wypisuje mi /index.php, jesli wywolam (..)index.php/w1/w2/w3 to znow error 500 sad.gif

czego moze to byc przyczyna?

pozdro4all

Musisz pogadac z adminem aby odpalil Ci obsluge takich plikow (.htaccess)
u mnie bylo to samo, az napisalem i po chwili zamiast bledu "500" wszystko dzialalo cacy.
Go to the top of the page
+Quote Post
strife
post 10.11.2004, 19:41:04
Post #44





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 605
Pomógł: 96
Dołączył: 22.10.2004
Skąd: UK

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pierwszy raz się z tym spotkałem i napewno skorzystam, co do art'a jest spoko zrozumiale napisany... Gratuluje!


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Reinmar
post 20.11.2004, 17:56:46
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 18.11.2004
Skąd: Z domku...

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mi się artykuł bardzo podobał.... A właściwie to porada. Bardzo zwięzła, łatwa do przeczytania i oby takich więcej smile.gif Naprawdę ułatwiają wyszukiwanie jakichś informacji winksmiley.jpg


--------------------
I am a man who walks alone...
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 7.01.2005, 23:14:02
Post #46





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak wyglada sprawa z url'ami z MOD_Rewrite kiedy musimy przekazac ID sesji w adresie ?

A dokladniej kiedy to ID jest automatycznie doklejane do adresu.
Go to the top of the page
+Quote Post
Ozzy
post 12.01.2005, 17:31:58
Post #47





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 204
Pomógł: 0
Dołączył: 26.12.2003
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Seth: wiem, że to nie jest to co dokładnie chciałbyś wiedzieć, ale powiem Ci jak radzę sobie z przekazywaniem id.
Używam funkcji do generowania linków wewnątrz strony, która dodaje id automatycznie jeśli jest potrzebny
(Nie jesteśmy pewni, czy cookies są włączone, tyle że sprawdzenie tego odbywa się gdzie indziej,
a funkcja, właściwie metoda, sprawdza, tylko czy ma dodać indentyfikator).
Dla przykładu link może wyglądać w następujący sposób:
Kod
http://localhost/monstrum/public_html/pl/home/uid/cd7c1bd19c17f3c4f620b8901dc6cbc4/

Gdy uid nie jest przekazywany jest to po prostu
Kod
http://localhost/monstrum/public_html/pl/home/

Dzięki generowaniu linków za pomocą funkcji strona nie jest uzależniona od formy przekazywania zmiennych (nie ważne czy będzie to /test/2, czy /test_2/, czy nawet ?test=2 (mod_rewrite wyłączone))
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 12.01.2005, 17:35:14
Post #48





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czyli jednym slowem lepiej nie korzystac z wbudowanych mechanizmow sesji w php przy rewrite'cie winksmiley.jpg

Ten post edytował Seth 12.01.2005, 17:35:34
Go to the top of the page
+Quote Post
Ozzy
post 12.01.2005, 17:45:14
Post #49





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 204
Pomógł: 0
Dołączył: 26.12.2003
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dokładnie. Najlepszy jest własny mechanizm, takowy właśnie posiadam i stwierdzam, że jest to o wiele lepsze rozwiązanie od sesji wbudowanych w php, czy nawet session_handlerów. Służę kodem w razie potrzeby/ciekawości.
Go to the top of the page
+Quote Post
bregovic
post 12.01.2005, 20:51:40
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 562
Pomógł: 15
Dołączył: 8.08.2003
Skąd: Denmark/Odense

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ozzy, właśnie zabieram się do napisania session handlera, i z chęcią zobaczyłbym twoje rozwiązanie, jeśli można smile.gif


--------------------
Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica
Go to the top of the page
+Quote Post
Ozzy
post 12.01.2005, 22:20:22
Post #51





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 204
Pomógł: 0
Dołączył: 26.12.2003
Skąd: Rzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Można, ale zapraszam na PM/JB/GG smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
a79rtur
post 16.04.2005, 16:13:42
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 331
Pomógł: 1
Dołączył: 23.05.2004
Skąd: Tarnów/Londyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czy ktos znalazl sposob na ominiecie problemu z przeladowywaniem sie strony, opisanego tutaj:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...20&#entry113831

mam na stronie ,pomieszany kod php i html i przeladowuje sie ona kilka razy jesli uzyje adresu postaci np. index.php/zm1/zm2, z tego co widze jest to powodowane ladowniem sie styli, swf'ów itp.

Ten post edytował a79rtur 16.04.2005, 18:50:20


--------------------
php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::..
www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu
Go to the top of the page
+Quote Post
bigZbig
post 19.04.2005, 10:11:40
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 740
Pomógł: 15
Dołączył: 23.08.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


scanner dobry artykul ale brakuje w nim przynajmniej jednej istotnej informacji tj. koniecznosci stosowania bezwzglednych urli i zwiazanych z tym problemow. Jest to problem, ktory napewno wyskoczy i to juz na smamym poczatku zabawy z niceUrl.

Mod_rewrite mozesz moim zdaniem sobie w tym arcie podarowac traktujac to zagadnienie jako temat kolejnego arta z cyklu. Tak na marginesie rozwiazanie kozystajace z mod_rewrite przynajmniej na pierwszy rzut oka bo nie zglebialem go wydaje mi sie nie tylko trudniejsze ale w zasadzie nie wnosi tez zadnej nowej funkcjonalnosci. Moge sie mylic, ale w takim wypadku prosze jakas madra glowe o sprostowanie.

Co do przewijajacego sie w tym temacie problemu przekazywania identyfikatora sesji, ktory pojawia sie tylko w przypadku, kiedy nie ma innej mozliwosci jego przekazania np. poprzez ciasteczko, moznaby sie pokusic o napisanie odpwiedniej funkcji dodajacej go na koncu adresu. W przypadku przyjaznych urli jest tylko ten problem, ze istotna jest nie tylko kolejnosc, ale tez ilosc zmiennych (a wlasciwie ich wartosic) dlatego w przypadku takiej funkcji - nazwijmy ja appendSID - konieczne byloby takze zaimplementowanie mechanizmu, ktory potrafilby rozpoznac czy w $_SERVER['PATH_INFO'] zawarty jest SID czy tez nie i w takim przypadku odpowiednio przypisac wartosci do zmiennych.

Ostatecznie moznaby sie pokusic o zawarcie w przyjaznym url takze informacji o nazwach zmiennych ale wtedy nasze urle nie bylyby juz takie przyjemne dla oka.

Konczac ten przydlugawy wywod chcialbym jeszcze zauwazyc, ze chociaz dzisiaj - a przynajmniej jeszcze wczoraj ;-) - pajaczki indeksowaly przyjazne urle, to jutro moga przestac to robic. W koncu jest to naruszenie pewnych zasad, podstawa ktorych bylo zalozenie aby nie katalogowac tresci dynamicznej, ktora ulega ciaglym zmianom. Dzisiaj ten artykul generuje sie na pierwszej stronie, a jutro pojawi sie na piatej bo na pierwszej bedzie juz nowszy. Tutaj zglaszam sie z apelem do wszystkich stosujacych niceURL. Robcie to z glowa bo po to tworcy wyszukiwarek nakladaja pewne ograniczenia co do indeksowania stron abysmy mieli do dyspozycji jedynie aktualne i w miare rzetelne informacje.


--------------------
bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 19.04.2005, 10:33:46
Post #54





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 069
Pomógł: 5634
Dołączył: 27.12.2004




NO wlaśnie. Po co stosować te przyjazne url. Url jest dla skrytpu nie dla użytkownika. Użytkownik klika w link i ma dostać to co chce. Jemu wsio ryba jaki to będzie url, czy będzie coś z niego kumał czy nie. To skrypt ma wiedzieć jakie dane ma wyciągnąć i co znich zrobić.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
bendi
post 19.04.2005, 11:04:17
Post #55





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 5
Dołączył: 14.09.2003
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Seth @ 2005-01-12 18:35:14)
Czyli jednym slowem lepiej nie korzystac z wbudowanych mechanizmow sesji w php przy rewrite'cie winksmiley.jpg

Jako ze odpowiedzi na pytanie Seth'a nie widze, a nurtowalo mnie ono jakis czas temu to napisze moja regulke, ktora sie sprawdza:
Kod
RewriteRule ^([a-z]{2}/)?([a-zA-Z0-9_]+)?/?$  index.php?lang=$1&a=$2&%{QUERY_STRING}&http_auth=%{HTTP:Authorization} [L]

Jak widac dodaje sobie wszytkie zmienne get'owe, ktore zostaly przeslane w tradycjny sposob, oraz naglowek Authorization, ktory jezeli php dziala w trybie safe_mode nie zostaje zwrocony przez funkcje getAllHeaders" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
xarr
post 21.04.2005, 08:02:46
Post #56





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 105
Pomógł: 0
Dołączył: 5.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nospor: niekoniecznie. Szczególnie przy rozbudowanych serwisach prosty adres url w stylu ścieżki dostępu do pliku to często wygoda. Gdzie, co można znaleźć, komuś to polecić, czy nawet przyjść do roboty i z głowy wklepać url. Oczywiście jak zwykle to kwestia podejścia i nie każdy to uważa za konieczne mimo bezspornej zalety podczas pozycjonowania www.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.04.2005, 08:05:31
Post #57





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 069
Pomógł: 5634
Dołączył: 27.12.2004




dzięki xarr winksmiley.jpg Twoje wyjaśnienie faktycznie wyjaśniało by takie zastosowanie urli.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
xarr
post 21.04.2005, 13:11:09
Post #58





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 105
Pomógł: 0
Dołączył: 5.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nospor: Hehe i tak wiem, ze nie powiedzialem nic nowego, ale dzieki za... "dobra mine do zlej gry" biggrin.gif

Pozdrowka
Go to the top of the page
+Quote Post
camelx
post 12.06.2005, 13:10:00
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 117
Pomógł: 0
Dołączył: 14.06.2004
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam małą prośbę. Czy mógł by ktoś napisać jakiś malutki przykład wykożystania 'przyjaznych url-i' w praktyce. Chodzi mi o jakiś prosty przykład gdzie były by ze dwa linki wykorzystujące ten sposób...
Będę bardzo wdzięczy za pomoc smile.gif
Pozdrawiam


--------------------
windows nie jest wirusem... wirusy coś robią :)
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 12.06.2005, 13:13:44
Post #60


Administrator PHPedia.pl


Grupa: Developerzy
Postów: 1 102
Pomógł: 2
Dołączył: 14.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
http://php.pl/
?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.07.2018 - 09:07