Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Przyjazne URLe [scanner]
AcidBurnt
post 24.04.2004, 14:01:00
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 215
Pomógł: 1
Dołączył: 13.04.2003
Skąd: z ławki przed blokiem

Ostrzeżenie: (0%)
-----


da sie jakos znusic przyjazne urrele do dzialanie pod serwerm na windozie/??

bo jest problem z tworzeniem alplikacji... bo na serwerze gdzie mam strone jest ladnie srodowisko unixowe i urele dzialaja niesteyt nie mam jak testowac rozwiazan poniewarz nie dzialaja one u mnie na windozie ;/

ma ktos jakas rade na to?

bo nawet cos takiego

index.php/asd/asd/asd

wywala brak dokumentu na windze...
Go to the top of the page
+Quote Post
Wankster
post 24.04.2004, 15:27:44
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 208
Pomógł: 0
Dołączył: 19.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja mam tak i ładnie działa wszystko smile.gif
Kod
<Directory "Moja:ŚcieżkaDoApache2htdocs">

    Options Indexes FollowSymLinks

    AllowOverride All

    Order allow,deny

    Allow from all

</Directory>
A i jeszcze
Kod
<Directory />

    Options FollowSymLinks

    AllowOverride All

</Directory>
Go to the top of the page
+Quote Post
AcidBurnt
post 7.05.2004, 17:40:06
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 215
Pomógł: 1
Dołączył: 13.04.2003
Skąd: z ławki przed blokiem

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a wiecie moze jak sobie przy tych urlach poradzic z dodawaniem przez php gdzieniegdzie SESSION_ID?

bo nie wiem czmeu czasmi sie pojawia w skryptach czasmi nie i nie wiem do czego to zalezy
Go to the top of the page
+Quote Post
FastRed
post 11.05.2004, 16:30:06
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 79
Pomógł: 0
Dołączył: 30.06.2003
Skąd: Chełm

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Napotkałem na pewien błąd przy korzystaniu z tej metody.
Wykorzystując znacznik base odnoszący się do ścieżki w której znajduje się skrypt, podajemy wartość np. http://127.0.0.1/strona/index/ (gdzie index to nazwa naszego pliku), jeśli ta wartość będzie zakończona slashem to skrypt wykona się tak jakby dwa razy:
[php:1:3df300cc55]<?php
session_start();
echo $_SESSION['licznik']++;
?>[/php:1:3df300cc55]
będzie zwracać wartości za każdym razem o 2 większe.

Po usunięciu końcowego slasha ze znacznika base sytuacja wraca do normy.
Wie ktoś może co z tym fantem zrobić? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
maliniak
post 31.05.2004, 13:53:28
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 31.05.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a jak ma się sprawa w przypadku konfiguracji php nie jako "mod" tylko jako cgi i w dodatku via wrapper?
Go to the top of the page
+Quote Post
kalinowski
post 8.06.2004, 12:54:59
Post #26





Grupa: Zablokowani
Postów: 199
Pomógł: 0
Dołączył: 4.05.2003
Skąd: Tarnowskie Góry

Ostrzeżenie: (10%)
X----


a co jesli chce zrobic tyak :
Kod
www.strona.pl/zmienna/

zeby nie wpisywac juz tego index.php ?


--------------------
<b>Aktualnie:</b> Blog version 1.0 (www.blog.sej.pl) [b] lllllllll 100%
[b]Dodatki: lll
Go to the top of the page
+Quote Post
Puciek
post 8.06.2004, 13:42:58
Post #27


TAO programowania


Grupa: Zarejestrowani
Postów: 340
Pomógł: 3
Dołączył: 25.03.2003
Skąd: ze słoika

Ostrzeżenie: (30%)
XX---


Prosty, treściwy i jasny smile.gif


--------------------

http://puciek.wordpress.com prywatnie o świecie
Go to the top of the page
+Quote Post
cyberdex
post 23.06.2004, 17:54:38
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 23.06.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok faja idea tych urli, ale czy na pewno sa one bezpieczne? Dokladnie mysle o tym czy ich działania jest prawidłowe.
Akurat to co napisal wyzej FastRed u mnie nie dziala w ten sposob, ale mam inny bardzo dziwny problem, o taki skrypt:

Kod
<?
session_start();

++$_SESSION[i];
echo $_SESSION[i];
?>

<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css">


A wywołuje go localhost/plik.php/opcje, przy wywolaniu localhost/plik.php jest ok.

Jest on wykonywany podwójnie, co ma duze znaczenie przy chocby dodawaniu nowego wpisu do bazy:
Kod
mysql_query("INSERT INTO wiesci (tekst) VALUES ('aa') ");


Właśnie przy czymś takim znalazłem ten błąd u siebie, jak się podwójne newsy zaczęły pokazywać.
Teraz mała zmiana:

Kod
<?
session_start();

++$_SESSION[i];
echo $_SESSION[i];
?>


i działa już ok

No i jak przy takim błędzie system sie wywala to jest co najmniej dziwne. I denerwujące. A sens korzystania z przyjaznych URLi stoi pod znakiem zapytania.

Dodam, że mam Apache/1.3.27, php Version 4.2.2
na serwerze postawionym na FreeBSD to samo, Apache i php w podobnych wersjach.

Czy ktoś już spotkał się z czymś takim, jakiś komentarz?

Pozdrawiam


Rozwiązałem problem, 2 linki z logów Apache'a wystarczą:
Kod
localhost - - [28/Jun/2004:15:02:52 +0200] "GET /test.php/das/ HTTP/1.1" 200 74
localhost - - [28/Jun/2004:15:02:52 +0200] "GET /test.php/das/style.css HTTP/1.1" 200 74


PS Patrze słaby ruch na tym forum....

Ten post edytował cyberdex 28.06.2004, 14:09:11


--------------------
narzuty, wyposażenie hoteli, tekstylia | dyskoteka | skaner
Go to the top of the page
+Quote Post
GeoS
post 15.07.2004, 18:27:53
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 602
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: W - WA -> GRO

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pragne tylko dodac, ze do wlasciwego dzialania calosci wymagane jest uruchomienie php jako modulu Apache, bo w trybie CGI nie dziala.

Tylko tego zabraklo do pelni szczescia w tym "poradniku".

mod_rewrite jest dosc ambitnym tematem i mozna na jego temat napisac dosc duzy artykul.
Zachecam do zglebiania drzemiacych w nim mozliwosci (tak jak i mod_setenvif i kolejnych).


--------------------
Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 16.07.2004, 06:13:39
Post #30





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Po weekendzie uzupełnię w końcu art i wszystkie zauważone przez Was braki.
Prawdopodobnie uda mi się dokonczyć pewną małą klasę (w tym temacie), która może się niejednemu przyda.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
GrayHat
post 6.08.2004, 19:00:27
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 566
Pomógł: 18
Dołączył: 23.08.2003
Skąd: Łomża

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kalinowski @ 2004-06-08 13:54:59)
a co jesli chce zrobic tyak :
Kod
www.strona.pl/zmienna/

zeby nie wpisywac juz tego index.php ?

mam ten sam problem... moze ktos wie jak to rozwiazac?


--------------------
*Note: No animals were killed durning the construction of this post.
Go to the top of the page
+Quote Post
Paul
post 6.08.2004, 19:54:03
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 636
Pomógł: 0
Dołączył: 22.10.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10563&hl=mod+rewrite
Go to the top of the page
+Quote Post
GrayHat
post 6.08.2004, 20:34:15
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 566
Pomógł: 18
Dołączył: 23.08.2003
Skąd: Łomża

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a oprocz mod_rewrite...


--------------------
*Note: No animals were killed durning the construction of this post.
Go to the top of the page
+Quote Post
rzseattle
post 7.08.2004, 20:37:56
Post #34





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 554
Pomógł: 0
Dołączył: 4.04.2002
Skąd: Tychy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(GrayHat @ 2004-08-06 20:34:15)
a oprocz mod_rewrite...

Nie da sie. Nie z powodu skryptu ale z powodu samego servera, ktory uzna taki adres za probe wejscia do katalogu lub otwarcia pliku ktorego nie ma.


--------------------
"Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
Go to the top of the page
+Quote Post
microw
post 17.08.2004, 21:35:28
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 17.08.2004
Skąd: K-rk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo podoba mi sie ten artykul bardzo przydatny
Go to the top of the page
+Quote Post
Dabroz
post 17.08.2004, 21:55:53
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 286
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2003
Skąd: Poland, Płock

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(rzseattle @ 2004-08-07 21:37:56)
Cytat(GrayHat @ 2004-08-06 20:34:15)
a oprocz mod_rewrite...

Nie da sie. Nie z powodu skryptu ale z powodu samego servera, ktory uzna taki adres za probe wejscia do katalogu lub otwarcia pliku ktorego nie ma.

Można tak: robimy skrypt php który obsługuje przyjazne URL'e, nazywamy go na przyklad engine, a pod domene podpinamy to tak:

www.domena.pl --> /user/web/public_html/engine/

testowane i działa smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Drake
post 28.08.2004, 18:30:56
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 24.08.2004
Skąd: Głogówek

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Muszę przyzanć, że to dość ciekawy sposób na wyszukiwarki, ale niestety nie skorzystam, ponieważ nie chce mi się zmieniać struktury katalogowej... a nieco tego tam mam. Jak będzie mi się konkretnie nudziło, to zrobię kopię witryny i sprobuje co nie co zmodyfikować.

Pozdrawiam. snitch.gif

Ten post edytował Drake 28.08.2004, 18:35:15


--------------------
Warsztat: Windows XP SP2, Apache 2.0.50, PHP 4.3.8, MySQL 4.0.20d, MySQL CC.
:: Web4U :: webdesign :: darmowe szablony :: narzędzia :: html :: css :: php :: mysq
Go to the top of the page
+Quote Post
zYm3N
post 29.08.2004, 16:06:59
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 49
Pomógł: 0
Dołączył: 29.08.2004
Skąd: POLAND

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Stronka nadal wygląda fatalnie.. w firefoxie..

Da się naprawić ?

Ten post edytował zYm3N 29.08.2004, 16:07:57
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 29.08.2004, 16:16:09
Post #39





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tego typu pytania prosze kierowac na forum "Opinie o wortalu"

Ale skoro juz tutaj zadales je to: wortal w krotce zostanie calkowicie zmieniony, dlatego nasze wysilki po wakacjach beda sie skupialy tylko na nowym php.pl, a obecny bedzie jedynie aktualizowany merytorycznie.
Dlatego poki co polecam poczytac ten art w wersji PDF
Go to the top of the page
+Quote Post
Leezard
post 19.09.2004, 21:55:20
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 116
Pomógł: 0
Dołączył: 19.09.2004
Skąd: Uć

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a jakas metoda zeby kolejnosc argumentow w URL'u nie grala roli jest?


--------------------
Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.09.2018 - 09:16