Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Przyjazne URLe [scanner]
scanner
post 30.03.2004, 07:35:05
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Proszę o opinie i sugestie na temat artykułu "Przyjazne URLe" mojego autorstwa.

Pozwoliłem sobie poprawić link do artykułu
---
~mike_mech


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
eLPe
post 30.03.2004, 09:16:08
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 17.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Gdzies widzialem ostatnio artykul na podobny temat ( nie wiem czy czasopismo czy internet ) w kazdym badz razie nie przebrnolem przez temat.
Twoj artykol krotki i zwiezly i jasno napisany tak jak powinno byc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 30.03.2004, 09:47:16
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Proszę o opinie i sugestie na temat artykułu "Przyjazne URLe" mojego autorstwa.

Przyjaźnie napisane. Świetny pomysł, gdy piszemy od podstaw.


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
enceladus
post 30.03.2004, 10:33:05
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja od siebie dodam że w "przyjaznych urlach" staram się stosować na końcu rozszerzenia - czytalem gdzieś w necie że niektóre roboty mogą trochę gorzej interpretować URL-e bez rozszerzeń.

Warto jeszcze dodać do tego artykułu metodę opartą na mod_rewrite apache-a.

Generalnie jestem 'na tak'


--------------------
Enceladus
Warsztat: bez warsztatu
Aktua
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 30.03.2004, 10:43:12
Post #5





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




mod_rewrite zahaczałby za bardzo o konfiguracje apache'a i z porady zrobiłby sie artykuł. Pozatym nie znam tego modułu, a budowanie autorskiego tekstu na informacji skopiowanych z forum.. ee..
Dlatego właśnie wspomniałem na końcu arta o "Innych metodach" - może ktoś sie pokusi i napiszę "Przyjazne URLe i mod-rewrite" - jełśi tak, to wassago czeka na zgłoszenia.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
eldad
post 30.03.2004, 16:32:51
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 9.04.2003
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy ktoś testował to rozwiązanie pod kątem wydajnościowym? Chyba jednak trochę kosztuje to zasobów - za każdym wywołaniem takiego urla, najpierw apache musi rozpoznać, że parsuje ten plik jako php, potem php wachluje tablicę...
Skusiłbym się, ale cały czas wstrzymuje mnie pytanie ile będzie to kosztować - mam dość obciążony serwis.

eldad


--------------------
techne.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 30.03.2004, 16:57:58
Post #7





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




eZ publish wykorzystuje np. podobna metodę, co wydać na php.pl.
Z tego co widze, to nie wpływa to aż tak bardzoi na wydajność, ale obliczeń nie robiłem.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
tahat
post 30.03.2004, 21:42:41
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 6.11.2003
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


temat ciekawy i na czasie, z radoscia spostrzegam, ze coraz wiecej serwisow wykorzystuje przyjazne adresowanie podstron.

uwaga: w mozilli 1.6 kopie sie wyglad strony.
Go to the top of the page
+Quote Post
onlyX
post 31.03.2004, 09:47:08
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 119
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2003
Skąd: Grajewo

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem czemu, ale na moim serwerze (KrasnalSERW) nie ma zanczenia czy wpisuję:
http://localhost/~url/index.php/przyjazne/URLe/
czy:
http://localhost/~url/index/przyjazne/URLe/
Go to the top of the page
+Quote Post
tomekb
post 31.03.2004, 10:16:19
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 24.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zapomniales dodac ze w Apache'u potrzebna do tego jest wlaczona obsluga MultiViews, w przeciwnym razie bedzie wyskakiwac 404.
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 31.03.2004, 10:33:35
Post #11





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Przyznaję, ze o kilku rzeczach nie napisałem, jednak moim celem było napisanie porady nie artykułu. Jeśli znajde trochę czasu, to uzupełnię materiały zarówno o niezbędną konfiguracje serwera www (sprawdzałem na domyślnie zainstalowąnym Apache-u na Windows i Slackware) oraz dodam rozdział o mod_rewrite i wtedy publikacja zostanie przeniesiona z porad do artykułów smile.gif
Dziękuję za konstruktywne uwagi.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Remiq
post 1.04.2004, 21:23:30
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 0
Dołączył: 7.01.2004
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak się zachowa jeśli będzie np. http://domena.pl/firma/pomoc/jak_napisac/
i instnieje katalog "pomoc" ?
Oczywiście z uwzględnieniem że napisaliśmy że ma traktować pliki jako .php


--------------------
Look it...
Go to the top of the page
+Quote Post
Bieniasxyz
post 2.04.2004, 21:57:06
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Halinów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak dla mnie text dosyć ciekawy i pouczający :wink:


--------------------
Jam dzieło wielkiej, sprawiedliwej ręki.
Wzniosła mnie z gruntu Potęga wczechwłodna,
Mądrość najwyższa, Miłość pierwotna;
Starsze ode mnie twory nie istnieją,
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 5.04.2004, 22:01:50
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


wwarto tez wspomniec, ze przy tym sposobie lepiej jest stosowac adreseowanie bezwzgledne (np. do obrazkow czy arkusza styli)... - wlasnie testowalem ;-)


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
Chutch
post 8.04.2004, 18:51:51
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 14.04.2002
Skąd: Iłowo-Osada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Świetny, rzeczowy artykuł, pozytywnie mnie zaskoczył. Pisz więcej ciekawych rzeczy, dobrze Ci to wychodzi :-) Nawet cały całokształt wygląda ciekawie. A najważniejsze - dobrze się czyta, nie jest takie "suche" jak wiekszość informatycznych textów...
Go to the top of the page
+Quote Post
hawk
post 8.04.2004, 22:09:15
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 521
Pomógł: 0
Dołączył: 3.11.2003
Skąd: 3city

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
wwarto tez wspomniec, ze przy tym sposobie lepiej jest stosowac adreseowanie bezwzgledne (np. do obrazkow czy arkusza styli)... - wlasnie testowalem ;-)

Nope. Adresowanie bezwzględne jest obchodzeniem sprawy naokoło. Znacznie lepiej jest dać w wynikowym HTMlu znacznik <base>.
Go to the top of the page
+Quote Post
AcidBurnt
post 10.04.2004, 02:10:22
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 215
Pomógł: 1
Dołączył: 13.04.2003
Skąd: z ławki przed blokiem

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a co zrobic gdy chce jeszcze dodatkowo przekazac ladnie zmienne z formulaza?

wtedy sie chyba Ładnu url sypnie bo formul;az sam mi na koncu doda ? i & questionmark.gif! cio? da sie to jakos obejsc
Go to the top of the page
+Quote Post
wassago
post 10.04.2004, 02:16:24
Post #18





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 701
Pomógł: 0
Dołączył: 26.06.2002
Skąd: Londyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dane z formularza wysylasz metoda POST, tak nie dopisujesz nic do url'a.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
AcidBurnt
post 12.04.2004, 14:02:51
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 215
Pomógł: 1
Dołączył: 13.04.2003
Skąd: z ławki przed blokiem

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Zapomniales dodac ze w Apache'u potrzebna do tego jest wlaczona obsluga MultiViews, w przeciwnym razie bedzie wyskakiwac 404.
,

no i wlasnie ja mam ten problemik...

w apachu znalazlem tylko cos takiego

Options Indexes FollowSymLinks MultiViews

i teraz nie wiem co zronic z tym aby to działało


p.s. moze to byc roznica przez to ze serwer mam na windowsie??

p.s.s a co zrobic w przypadku jak serwer dodaje autpomatycznie SESSION_ID questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Maslav
post 12.04.2004, 15:12:34
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 50
Pomógł: 0
Dołączył: 6.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----



http://fabrykadrobiu.com/php.gif
FireFox 0.8
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.09.2018 - 07:28