Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Session Handler - Zarządzanie zasobami sesji [kwiateek]
itsme
post 22.03.2004, 20:41:21
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem autorstwa kwiateek "Session Handler - Zarządzanie zasobami sesji" prosze pisac w tym temacie.
Go to the top of the page
+Quote Post
Ive
post 22.03.2004, 21:03:32
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 352
Pomógł: 1
Dołączył: 17.07.2003
Skąd: Kazanów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


artykuł ciekawy ale wkurzają mnie te przykłady! bo [wg mnie] scroll powinien być tez w dół a nie tylko na boki...
Go to the top of the page
+Quote Post
Siner
post 23.03.2004, 08:03:53
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 159
Pomógł: 6
Dołączył: 2.01.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Takie cos mnie zaistaresowało.
Cytat
....Tzn. że metody metody muszą akceptować poprzez...
(Wiem, zaraz ktos powie że głopot sie czepiam, itak wszyscy bedea wiedzieli oco chodzi, a moim zdaniem stronka, nie powienna zaweirać błęów, ani logicznych, ani składni ani wykonania, szczegolnie gdy jest to vortal lub portal)

A tak to spuer... Troche sie dowiedziałem wiecej na temat sesji


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
itsme
post 23.03.2004, 08:06:09
Post #4





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




nie sadze aby ktos powiedzial ze sie czepiasz wlasnie po to jest link w arcie aby sie wypowiedziec :-)

[b]DONE
Go to the top of the page
+Quote Post
wojtek
post 23.03.2004, 17:37:07
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 80
Pomógł: 0
Dołączył: --

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To moze i ja dodam klilka bledow, ktory znalazlem podczas lektury tekstu:

Cytat
W PHP4 została wprowadzona obsługa session handler'a. Umożliwiło to nam - programistą php


albo

Cytat
Ogólnie rzecz biorąc zastosowanie session handler'a znajdzie zastosowanie


dalej

Cytat
odświerzenia strony przez użytkownika sprawdza czy nie minął określony czas po którym zaliczy dane odświerzenie


i znowu "ą"

Cytat
Nie były sprostać takim sytuacją jak ta.


Ogolnie jednak artykul ciekawy, imho bardzo dobry temat no i wykonanie zreszta tez.. Oby wiecej takich na php.pl :-)
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 23.03.2004, 19:11:57
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czytałem swój tekst przynajmniej kilkanaście razy jednak jak widać czytając swoje nie myśli się o poprawności. Dzięki za zwrócenie uwagi w nastepnych częściach będę uważniejszy.

Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
shima
post 23.03.2004, 19:31:09
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 0
Dołączył: 9.09.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Sugeruję użyć narzędzi do sprawdzania pisowni. Jest prościej smile.gif


--------------------
Nie ma nic stałego prócz zmiany...
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 23.03.2004, 19:56:04
Post #8





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Artykuł został zaktualizowany.
Poprawiono wszystkie znalezione literówki.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
KirkoR
post 10.04.2004, 16:26:06
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 118
Pomógł: 0
Dołączył: 14.02.2004
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Dopiero zaczynam zabawę z programowaniem obiektowym i przetrzymywaniem sesji w bazie więc mam kilka pytań.

Pierwsze: dlaczego sesje po wygaśnięciu nie zostają usuwane z bazy? To jest wina skryptu czy może moja? Albo może one są usuwane po pewnym czasie?

Drugie: jak dodawać/pobierać/modyfikować/usuwać dane z tabeli komórki session_value?
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 12.04.2004, 11:40:19
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Pierwsze: dlaczego sesje po wygaśnięciu nie zostają usuwane z bazy? To jest wina skryptu czy może moja? Albo może one są usuwane po pewnym czasie?

Zostają. Odpowiedzialna jest za to metoda
  1. <?php
  2. function _gc($session_lifetime)
  3. ?>

Cytat
Drugie: jak dodawać/pobierać/modyfikować/usuwać dane z tabeli komórki session_value?

W taki sam sposób jak byś to robił normalnie. Czyli w zależności od wersji:
  1. <?php
  2. $_SESSION
  3. ?>

lub
  1. <?php
  2. ?>

Po szczegóły zapraszam do manuala.

Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
matid
post 12.04.2004, 16:28:16
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 362
Pomógł: 0
Dołączył: 18.02.2004
Skąd: Knurów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jakie dyrektywy muszą być ustawione w php.ini aby obsługa sesji w bazie danych działała ? Bo miałem problem z tym na moim serwerze i zastanawiam się, co jest przyczyną. Objawiało się to w ten sposób, że sesja nie pojawiała się w bazie danych, lecz na localu skrypt działał bez problemu.
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 13.04.2004, 06:35:02
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Jakie dyrektywy muszą być ustawione w php.ini aby obsługa sesji w bazie danych działała ? Bo miałem problem z tym na moim serwerze i zastanawiam się, co jest przyczyną. Objawiało się to w ten sposób, że sesja nie pojawiała się w bazie danych, lecz na localu skrypt działał bez problemu.

Cytat
Notatka:  W swoim pliku php.ini musisz ustawić opcję konfiguracji session.save_handler na user aby session_set_save_handler() zadziałało.

więcej: http://www.php.net/manual/pl/function.sess...ave-handler.php
Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
matid
post 19.04.2004, 19:31:24
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 362
Pomógł: 0
Dołączył: 18.02.2004
Skąd: Knurów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


O takich podstawach pamiętam, nie zadawałbym pytania gdyby to było takie proste. Jak ktoś chce phpinfo() do wglądu to mogę podać.
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 20.04.2004, 20:25:31
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
O takich podstawach pamiętam, nie zadawałbym pytania gdyby to było takie proste. Jak ktoś chce phpinfo() do wglądu to mogę podać.

Podaj link do tego phpinfa. Nie tyle do samego skryptu tylko do już wygenerowanego.

Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
letus
post 7.05.2004, 20:27:31
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 22
Pomógł: 0
Dołączył: 24.01.2004
Skąd: Ostrzeszów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam!. Uruchomiłem ten skrypt u siebie na serwerze i wystąpiły małe komplikacje. Przy wchodzeniu na stronę do bazy zostaje wstawiony nowy rekord sesji, ale przy kolejny wejściu, odświeżeniu strony zamiast zaktualizowanego rekordu wstawiony jest nowy z tym samym id ale start i time maja nowe wartości przyczym start=time. Wie ktoś może czy problem jest po stronie mojego serwera czy skryptu?


--------------------
"To be or not to be..."
Go to the top of the page
+Quote Post
matid
post 7.05.2004, 20:38:02
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 362
Pomógł: 0
Dołączył: 18.02.2004
Skąd: Knurów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Podaj link do tego phpinfa. Nie tyle do samego skryptu tylko do już wygenerowanego.

Pozdrawiam.

http://seishi.net/phpinfo.php
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 10.05.2004, 19:12:52
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Witam!. Uruchomiłem ten skrypt u siebie na serwerze i wystąpiły małe komplikacje. Przy wchodzeniu na stronę do bazy zostaje wstawiony nowy rekord sesji, ale przy kolejny wejściu, odświeżeniu strony zamiast zaktualizowanego rekordu wstawiony jest nowy z tym samym id ale start i time maja nowe wartości przyczym start=time. Wie ktoś może czy problem jest po stronie mojego serwera czy skryptu?

Nowe rekordy tworzone są tylko wtedy kiedy sesja wymarła. Żeby nie pozowlić tworzyć rekordów o tym samym ID zrób pdate tabeli SQL:
  1. ALTER TABLE `sessions` ADD UNIQUE (
  2. `session_id`
  3. )

Poprawię to w nowej wersji artykułu.
Cytat

Nie widzę w phpinfo() żadnych róznic w stosunku do mojego.
Spróbuj ustawić error_reporting na:
  1. <?php
  2. ?>

przy wywołaniu skryptu i może przechwycisz jakieś błędy.

Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
hup
post 29.05.2004, 21:11:27
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 10.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


zastosowanie klasy opsianej w artukule czas generowania strony to [ czas wykonania skryptu: 4.00552 ], natomiast wykonanie tego funkcyjnie: http://php.webhelp.pl/index.php?id=116&roz=php&ac=read to czas rzedu: [ czas wykonania skryptu: 0.00024 ]. czy programowanie obiektowe moze dac az taki narzut czasowy, czy klasa jest nieprawidlowo napisana?

[php:1:5bdccf2715]<?php
$connect = ... $this->db_config['pass'])
?>[/php:1:5bdccf2715] - po poprawnieniu bledu czas wykonaniua to: [ czas wykonania skryptu: 0.50286 ], poszukiwania bledow trwaja...

ps. czasy podane sa w sekundach.
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateek
post 31.05.2004, 06:45:00
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 223
Pomógł: 0
Dołączył: 13.01.2003
Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
[php:1:8c019c05a8]<?php
$connect = ... $this->db_config['pass'])
?>[/php:1:8c019c05a8] - po poprawnieniu bledu czas wykonaniua to: [ czas wykonania skryptu: 0.50286 ], poszukiwania bledow trwaja...

Jakiego błędu? Napisz dokładnie o czym mowa bo nie rozumiem.
U mnie czas generowania tej klasy wynosi około 0.0019 sec.

Pozdrawiam.


--------------------
It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
FastRed
post 31.05.2004, 13:25:55
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 79
Pomógł: 0
Dołączył: 30.06.2003
Skąd: Chełm

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod
$this->db_config['password'] = $db_config['password'];


Kod
$connect = @$connect_type($this->db_config['host'], $this->db_config['user'], $this->db_config['pass']);

Zapewne o to się rozchodzi
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.07.2018 - 00:15