Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Apache i MySQL na Windows [scanner]
itsme
post 22.03.2004, 00:28:26
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem scannera "Apache i MySQL na Windows" proszę pisać w tym temacie.
Go to the top of the page
+Quote Post
cr4sh
post 22.03.2004, 21:33:33
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 6.03.2004
Skąd: Ełk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam!!!
Jak dla mnie ten artykuł jest [cenzura angrysmiley.gif ] i to dzieki niemu po raz pierwszy sam sobie zainstalowałem i skonfigurowałem Apache etc... Wielkie dzieki za to scannerowi.

P.s Dopiero zaczełem swoja przygode z php, Więc wpadne do was czesciej, a przynajmniej mam taka nadzieję


--------------------
<b>Warsztat:</b> Win Xp <b>|</b> Apache 2.0.49 <b>|</b> PHP 4.3.4 <b>|</b> MySql 4.0.19 <b>| </b>Winsyntax 2.0
Go to the top of the page
+Quote Post
FastRed
post 23.03.2004, 16:35:14
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 79
Pomógł: 0
Dołączył: 30.06.2003
Skąd: Chełm

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W tekst wkradł się jeden błąd:
zamiast
Cytat
extension_dir = "C:/WebServer/php5/extensions/"

powinno być
Cytat
extension_dir = "C:/WebServer/php4/extensions/"


Każdy się domyśli ale można poprawić smile.gif.
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 23.03.2004, 18:04:52
Post #4





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Fixed


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Bieniasxyz
post 23.03.2004, 19:36:33
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Halinów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo fajny text, brawa dla pana redaktora laugh.gif


--------------------
Jam dzieło wielkiej, sprawiedliwej ręki.
Wzniosła mnie z gruntu Potęga wczechwłodna,
Mądrość najwyższa, Miłość pierwotna;
Starsze ode mnie twory nie istnieją,
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 24.03.2004, 16:38:28
Post #6





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Drobna nieścisłość: php nie jest kompilatorem, jak napisałeśa interpreterem. A poza tym fajny tekst smile.gif


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 24.03.2004, 16:42:39
Post #7





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




No tak.. rozpędziłem się. Zaraz to poprawię.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
matys
post 25.03.2004, 11:49:34
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 109
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2004
Skąd: Szczecin|Bukowe

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tekst fajny, dzięki niemu łatwo przebrnąc przez instalacje apache i php biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
onlyX
post 12.05.2004, 11:54:40
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 119
Pomógł: 0
Dołączył: 15.07.2003
Skąd: Grajewo

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo fajny tekst. Prosty i przejżysty.
Tylko mam pewien problem. Po instalacji MySQL nie uruchamia się prawidłowo (mam cały czas czerwone światło). Jak mogę to naprawić? Mam Win XP.
Go to the top of the page
+Quote Post
Chewolf
post 12.05.2004, 12:17:33
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 335
Pomógł: 0
Dołączył: 15.11.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Bardzo fajny tekst. Prosty i przejżysty.
Tylko mam pewien problem. Po instalacji MySQL nie uruchamia się prawidłowo (mam cały czas czerwone światło). Jak mogę to naprawić? Mam Win XP.

Uruchamiaj plik mysqld.exe w ..mysqlbinmysqld.exe
A także usuń z autostartu winmysqladmin
Go to the top of the page
+Quote Post
wro
post 28.05.2004, 22:13:15
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 28.05.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


zainstalowałem wszystko tak, jak w artykule i niestety są dwa problemy:
1. nie działa funkcja include(), tzn. nie włączają mi się pliki z kodem htm, które są w tym samym katalogu co pliki php
2. nie działają zmienne przekazywane z formularza, np. jak wywołam w przeglądarce plik forum.php to idzie, a jak zrobię forum.php?id=1 to nie działa.

Co to może być? Będę wdzięczny za pomoc.

Krzysiek

ps. kiedyś instalowałem krasnala i wszystko było ok z tym samym napisanym przeze mnie kodem :-/
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 31.05.2004, 06:41:24
Post #12





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




1. pokaż jak wywołujesz te include()
2. poczytaj o register_globals i nucz się korzystać z tablic superglobalnych.


P.S. W najbliższych dniach prawdopodobnie dokonam aktualizacji artykułu w oparciu oi zauważone przez Was braki.


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Misiek
post 3.06.2004, 17:38:19
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 70
Pomógł: 0
Dołączył: 18.09.2002
Skąd: Bochnia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam

Chciałem skorzystać z artykułu i też zainstalować sobie Apache i php, ale już praktycznie na wstępie problemy. Uruchomiłem instalację Apache'a, nacieszyłem oczy paskiem postępu smile.gif, i dalej nic. Nie działa. Nie widzę żadnych trójkącików, nie wiem jak ma wyglądać ta ikonka w Zasobniku Systemowym, bo obrazek na stronie mi się nie ładuje, tylko Apache Service Monitor mam, ale "No services installed". Uruchomiłem przeglądarkę i wpisałem "localhost", ale nic. Nie było powitalnej strony, tylko wyskoczyło, że nie znaleziono strony. Mam Windows ME, Scanner nie pisał nic o tym systemie, ale w dokumentacji napisane jest, że dla Windows 9x można uaktualnić Microsoft Installer do 2.0. Czy tutaj może tkwić problem? Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
Paul
post 3.06.2004, 19:34:14
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 636
Pomógł: 0
Dołączył: 22.10.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chodzi oto, ze twoja winda nie obsluguje services... Wybierz opcje w istalacji bez services


Cytat
Scanner nie pisał nic o tym systemie


Cytat
Windowsy z rodziny NT są wyposażone w mechanizm tzw. Services, które umożliwiają uruchamianie procesów w tle (podobnie do daemonów znanych z systemów U*nix/Linux). Procesy te działają nawet wtedy, gdy nie jest zalogowany żaden użytkownik.
Go to the top of the page
+Quote Post
Misiek
post 5.06.2004, 22:45:41
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 70
Pomógł: 0
Dołączył: 18.09.2002
Skąd: Bochnia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety nie mogę podziękować Ci w postaci "Pomógł mi".
Zainstalowałem sobie Apache 1.3. Teraz chodzi OK.
Ale pojawił się jeszcze jeden problem: zainstalowałem php 4.3.6, akonfigurowałem według zaleceń scannera (zamiast php4apache2.dll wpisałem php4apache.dll) i kiedy zrobiłem index.php z phpinfo(); i wywołałem przez wpisanie localhost w przeglądarce wyskakuje mi okienko i pytanie czy zapisać ten plik na dysku czy otworzyć z bierzącej lokalizacji. Co jest przyczyną? Ponadto po uruchomieniu Apache'a pojawia się informacja: [data] [warn] exec() may not be safe. Też nie wiem co z tym zrobić. W pewnym momencie przestałem "ufać" scannerowi i konfigurowałem wg install.txt ale to samo... Dlaczego?
Go to the top of the page
+Quote Post
kicaj
post 15.07.2004, 23:30:34
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 640
Pomógł: 28
Dołączył: 13.02.2003
Skąd: Międzyrzecz/Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Artykul bardzo dobry.
...dzisiaj postanowilem zrobic sobie male update na: Apache 2.0.50, php 5.0.0 i MySQL 4.0.20.


--------------------
CakePHP Developer
blog.kdev.pl

"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 16.07.2004, 06:11:56
Post #17





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Ja też się przesiadłem.
Prawdopodobnie nastąpi aktualizacja artykułu (ok. środy).


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
wobst
post 21.09.2004, 10:18:50
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hmm... mam jedno "ale" (oprócz tego artykuł pierwsza klasa).

Na początku wersje aplikacji, które posiadam :
Apache - 2.0.50
php - 4.3.8

Przy edycji pliku php.ini napisałeś Panie Grzegorzu, że należy wartości defaultowe zmienić na następujące :

Kod
error_reporting=E_ALL
log_errors=Off
display_errors=On
extension_dir="C:/WebServer/php5/extensions/"
session.save_path=C:\WebServer\sessions


Ja przyczepił bym się do tego pierwszego, mianowicie error_reporting. Otóż, po pierwsze, w mojej wersji defaultowo "error_reporting" jest ustawione na pokazywanie wszystkiego (czyli E_ALL), ale to jest akurat "pikuś", chodzi mi o to, czy nie lepiej byłoby wyłączyć pokazywania Notyfikacji. Przy praktycznie każdym działaniu z np. bazą danych takowa notyfikacja zaistnieje i później serwer wyrzuca mnóstwo komunikatów na górze strony, co może niekiedy przyprawić o zawrót głowy.

Ja rozwiązałem tę linijkę w następujący sposób :
Kod
error_reporting  =  E_ERROR|E_WARNING|E_PARSE

Serwer pokazuje tylko błędy, które uniemożliwiają wykonanie kodu.

Hmm... jest to oczywiście sprawa gustu, tyle że początkujący "komputerowcy" będą się raczej dziwili tym wszystkim notyfikacjom, i nie będą mieli zielonego pojęcia jak to to wyłączyć. Ale z drugiej strony notyfikacje niekiedy się przydadzą, w przypadku jeżeli chcielibyśmy prześledzić działanie naszego skryptu.


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 21.09.2004, 10:47:33
Post #19





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Widać kolego, mze nie pisałeś nigdy w innym bardziej wymagającym jezyku.
Notyfikacje wymuszają pisanie poprawnego kodu, w którym uwzględnione jest sprawdzanie istnienia i typów zmiennych.

Pokaż mi twoje notyfikacje, a pokażę Ci, że masz niechlujny kod.

Co do ustawień error-reporting - napisanie o tej zmiennej ma zmusić użytkownika do zapamiętania, ze ona istnieje. A tak się składa, ze znaczna częśc "programistów" nawet nie wie, jakie są ustawienia języka i gdzie je modyfikować.

Czekam na cytaty notyfikacji. Bo moje skrypty nic takiego nie pokazują...


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Jojo
post 21.09.2004, 12:51:07
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 405
Pomógł: 1
Dołączył: 19.09.2003
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kiedyś zauważyłem, że mój skrypt, w którym pokazywały się notyfikacje dotyczące niezainicjowania pewnej zmiennej wykonywał się dość wolno. Wystarczyło zainicjować zmienną gdzieś na początku, aby przyspieszyć jego wykonanie o około 50%. Od tamtej pory zawsze mam ustawione error_reporting na wartość E_ALL.


--------------------
Rozwój cywilizacji informatycznej to wyścig między programistami, którzy wytwarzają coraz łatwiejsze
programy użytkowe dla idiotów, a światem produkującym coraz lepszych gatunkowo idiotów.

Blog: Małolepszy.info
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2018 - 21:08