Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript]sumowanie wartości inputów w kolumnie
Randallmaster
post 31.12.2012, 12:46:39
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 677
Pomógł: 11
Dołączył: 18.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak zliczyć środek inputa o nazwach cena[1],cena[2], wiersze tworzą się w czasie rzeczywistym

nie mogę również zrobić aby cena[] była dynamiczna

Link do kodu:
http://jsfiddle.net/D8sP2/16/

Ten post edytował Randallmaster 31.12.2012, 13:16:21
Go to the top of the page
+Quote Post
mortus
post 31.12.2012, 13:17:08
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 170
Pomógł: 596
Dołączył: 25.09.2009
Skąd: Piwniczna-Zdrój

Ostrzeżenie: (0%)
-----


[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('#przelicz').click(function(){
  2. var sum = 0;
  3. $('input[name*="cena"]').each(function(){
  4. var v = $(this).val();
  5. var amount = v == '' ? 0 : parseInt(v);
  6. sum += amount;
  7. });
  8. alert(sum);
  9. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Oczywiście zamiast parseInt() powinieneś użyć tego, czego będziesz potrzebował.
Go to the top of the page
+Quote Post
wukkie
post 31.12.2012, 13:24:04
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 2
Dołączył: 30.05.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A to poprawka do twojego kodu:
1. Alert zwraca wartość.
2. Number zmienia string na int.
  1. $('#przelicz').click(function(){
  2. var tablica = $('#tabela input');
  3. console.log(tablica)
  4. x=tablica.length;
  5. suma=0;
  6. for(i=0;i<x;i++) suma+=Number($(tablica[i]).val());
  7. $('#suma').val(suma);
  8. alert($('#suma').val());
  9. });
  10. });
Go to the top of the page
+Quote Post
Randallmaster
post 31.12.2012, 13:44:38
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 677
Pomógł: 11
Dołączył: 18.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Super działa smile.gif

ale nie chciałbym zostawić tego kodu obojętnie i po prostu go wkleić. Dlatego mógłbyś mi odpowiedzieć na parę pytań?

Inputa podałeś w formie input[name*="cena"] po co ta gwiazdka? oraz w jaki sposób to pobiera dane jeśli ja mam name="cena[1]", name="cena[2]", itd.

Wytłumaczysz mi składnie tego wierszu:

co taje znak zapytania, dwukropek??

var amount = v == '' ? 0 : parseInt(v);

oraz gdzie mogę znaleść dokumentację po polsku??









Wukkie co daje ten kod console.log(), w jaki sposób odnosi się do kodu??
Go to the top of the page
+Quote Post
wukkie
post 31.12.2012, 14:21:57
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 2
Dołączył: 30.05.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Randallmaster @ 31.12.2012, 13:44:38 ) *
Wukkie co daje ten kod console.log(), w jaki sposób odnosi się do kodu??


Zainstaluj sobie dodatek do firefoxa Firebug, dzięki temu będziesz mógł używac między innymi tej funkcji do sprawdzenia zawartości danej zmiennej. Pod debuggowaniu te wpisy sa do usunięcia.
Go to the top of the page
+Quote Post
mortus
post 31.12.2012, 14:41:19
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 170
Pomógł: 596
Dołączył: 25.09.2009
Skąd: Piwniczna-Zdrój

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Randallmaster @ 31.12.2012, 13:44:38 ) *
Super działa smile.gif

ale nie chciałbym zostawić tego kodu obojętnie i po prostu go wkleić. Dlatego mógłbyś mi odpowiedzieć na parę pytań?

Inputa podałeś w formie input[name*="cena"] po co ta gwiazdka? oraz w jaki sposób to pobiera dane jeśli ja mam name="cena[1]", name="cena[2]", itd.

Wytłumaczysz mi składnie tego wierszu:

co taje znak zapytania, dwukropek??

var amount = v == '' ? 0 : parseInt(v);

oraz gdzie mogę znaleść dokumentację po polsku??

Wukkie co daje ten kod console.log(), w jaki sposób odnosi się do kodu??

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $('input[name*="cena"]') // wyszukuje pola input, których nazwa (name) zawiera w sobie słowo "cena", zwraca tablicę obiektów input
  2. var amount = v == '' ? 0 : parseInt(v); // to skrócony zapis instrukcji warunkowej i od razu przypisania, jak niżej
  3. var amount = 0;
  4. if(v == '') {
  5. amount = 0;
  6. } else {
  7. amount = parseInt(v);
  8. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

jQuery nie ma dokumentacji po polsku, więc znalezienie polskich źródeł wiąże się z przeszukiwaniem sieci pod kątem konkretnego zagadnienia (ale szczerze powiedziawszy bez znajomości angielskiego ani rusz).

Ten post edytował mortus 31.12.2012, 14:42:46
Go to the top of the page
+Quote Post
Randallmaster
post 31.12.2012, 15:13:56
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 677
Pomógł: 11
Dołączył: 18.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dziękuje za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.01.2020 - 20:46