Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic
> Pomysł na captche, Co o tym myślicie?
Fifi209
post 31.12.2011, 16:01:38
Post #41





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(erix @ 31.12.2011, 14:26:08 ) *
Odpal na Windows Mobile coś szybszego i znacznie przyjemniejszego, słucham. snitch.gif

Yyyy... Kogo jak kogo, ale Ciebie o windowsa bym nie posądził. Oczywiście ja używam androida.

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 15:53:32 ) *
Jeżeli dolphina używasz na androidzie i uważasz że jest szybki, to musiałbyś zobaczyć przeglądarkę w 4 wersji androida.

Póki Android ICS nie będzie wydany jako oficjalna aktualizacja oprogramowania, tak do tej pory nie dyskutuję o tym systemie. Nie mam zamiaru tracić gwarancji miesięcznego SGS II. Jeżeli masz telefon z ICS - współczuję na chwilę obecną.


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 31.12.2011, 16:17:19
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Żartujesz sobie z tą gwarancją? biggrin.gif Tak mam telefon z ICS i jest nim nexus i dostałem oficjalną aktualizację smile.gif i tak na sgs2 póki co nie ma w pełni sprawnego romu, także nawet nie ma co instalować. Gwarancji nie tracisz, bo nie dostajesz jej na oprogramowanie, a zmiana romu czy wrzucenie nowego systemu jako aktualizacja nie jest w stanie zniszczyć ci jakoś telefonu. Pozatym, możesz sobie zrobić kopię całego systemu jaki masz teraz, pobawić się, i wrócić do tego co miałeś. W sumie do sgs2 i tak wyjdzie ICS z badziewnym touchwiz, i pewnie będzie zmodyfikowana podstawowa przeglądarka. Nie wiem jaki to będzie miało wpływ szybkość działania przeglądarki, no ale zobaczymy. ICS na sgs2 dopiero w kwietniu.. wink.gif

Sorki za OT.
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 1.01.2012, 05:28:39
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
Żartujesz sobie z tą gwarancją?

Wiesz dużo czytałem o zmianie oprogramowania, rootowaniu i twierdzą że traci się gwarancję.

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
Tak mam telefon z ICS i jest nim nexus i dostałem oficjalną aktualizację smile.gif

Domyśliłem się.

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
i tak na sgs2 póki co nie ma w pełni sprawnego romu

Oczywiście, Nexus ma w PEŁNI SPRAWNY wink.gif

http://samsungomania.pl/galaxy-nexus-bedzi...glosnoscia.html
http://samsungomania.pl/blad-w-galaxy-nexu...jest-latka.html
http://samsungomania.pl/galaxy-nexus-ma-pr...ulti-touch.html

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
W sumie do sgs2 i tak wyjdzie ICS z badziewnym touchwiz

I tak używam m.in. Go launcher'a

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
pewnie będzie zmodyfikowana podstawowa przeglądarka.

Nie używam domyślnej przeglądarki więc mi to rybka.

Cytat(by_ikar @ 31.12.2011, 16:17:19 ) *
ICS na sgs2 dopiero w kwietniu.. wink.gif

Zobaczymy wink.gif Ważne, że samsung zapowiedział aktualizację ;-)


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 1.01.2012, 15:30:11
Post #44





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Wiesz dużo czytałem o zmianie oprogramowania, rootowaniu i twierdzą że traci się gwarancję.

Traci się gwarancję w przypadku kupna telefonu u operatora, gdzie operator w umowie może mieć jakąś klauzule odnośnie właśnie softu. Kupując telefon w sklepie, nie poprzez żadnego operatora, takiej gwarancji na soft nie dostajesz, to też nie tracisz gwarancji w przypadku zmiany softu. Mój brat ma galaxy tab 10.1 od jakichś 2 miesięcy, na starcie zmienił sobie soft, ponieważ normalnie ten od samsunga strasznie mulił. Po kilku tygodniach wyskoczyły mu bad piksele. Odesłał tablet do gwarancji i było bez żadnych problemów. Tyle że on kupił normalnie tablet w sklepie, a nie u operatora jakiejś sieci komórkowej. Więcej info można poczytać tutaj.

Cytat
Oczywiście, Nexus ma w PEŁNI SPRAWNY

To jest galaxy nexus, który zanim dotarł do innych krajów prócz angli, już został połatany. Pozatym ja posiadam nexusa s, nie galaxy nexusa.

Cytat
Nie używam domyślnej przeglądarki więc mi to rybka.

Domyślnej w andku 2.3+ też nie używałem, bo strasznie muli i długo wczytuje. Używałem opery albo dolphina. Ale po aktualizacji do 4.0.3 przeglądarka jest na prawdę niezła i nawet przy wczytywaniu flasha działa o wiele lepiej, niż wcześniej z flashem wink.gif

Dobra, z mojej strony to już koniec OT wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
mlawnik
post 1.01.2012, 22:45:11
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 455
Pomógł: 49
Dołączył: 12.04.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wracajac do tematu, co sdyicie o projekcie asirra?

http://research.microsoft.com/en-us/um/red...rojects/asirra/

Pomysł ciekawy, a implementacja prosta.

http://research.microsoft.com/en-us/um/red...rojects/asirra/


--------------------
Pozdrawiam,
mlawnik

Cytat(nospor)
Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 2.01.2012, 08:09:29
Post #46





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 915
Pomógł: 268
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Cytat(mlawnik @ 1.01.2012, 22:45:11 ) *
Wracajac do tematu, co sdyicie o projekcie asirra?

Podobny mechanizm był wykorzystywany swego czasu przez Rapidshare (lub coś podobnego) i nie zachwycił użytkowników, którzy mieli problemy w odróżnieniu piesków od kotków. Przy czym tam wykorzystywane były rysunki, a nie zdjęcia.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 2.01.2012, 10:47:54
Post #47





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Cytat
Na windows mobile przecież jest opera mobile http://www.opera.com/mobile/download/versions/ sam wcześniej też miałem windowsa mobile i również używałem opery mobile.

Owszem, jest, działa, ale cholernie muli... tongue.gif

Cytat
Yyyy... Kogo jak kogo, ale Ciebie o windowsa bym nie posądził. Oczywiście ja używam androida.

Dlaczego? Mnie wpienia konieczność synchronizacji wszystkiego z chmurą. A wtedy, gdy dorywałem cegłówkę, to nie było odpowiednich narzędzi z synchronizacją lokalną. tongue.gif



--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Uriziel01
post 2.01.2012, 14:13:01
Post #48





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 307
Pomógł: 37
Dołączył: 9.11.2010
Skąd: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeżeli mogę sie wtrącić do tematu to ja pokonałem BOTy w taki oto sposób (napisanie tego zajęło może 2h):
http://imageshack.us/photo/my-images/259/clipboard01yy.jpg/

Jest o tyle fajne bo bardzo prosto się je generuje ale przez nietypową czcionkę, losowe tło, kolorystykę, gradienty i nakładające się litery nie miałem jeszcze nigdy przypadku masowego złamania jej przez żadnego bot'a. Nie ma tam absolutnie żadnych udziwnień, najzwyklejsza captcha tyle że dosyć elastycznie wykonana.

P.s-Od razu uprzedzam pytania, sprawdzaliśmy HRR i większość osób miała 100%, ale ogólnie w testach wyszło spokojnie 95-98%.

Ten post edytował Uriziel01 2.01.2012, 14:15:38
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 2.01.2012, 15:02:06
Post #49





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Całkiem ładnie to wygląda biggrin.gif jeżeli możesz, zarzuć kodem, z chęcią się tym pobawię wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
#luq
post 3.01.2012, 23:20:48
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 589
Pomógł: 91
Dołączył: 22.05.2008
Skąd: Gliwice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pomocnym w napisaniu własnej captchy może być wiedza z zakresu grafiki komputerowej (ale w tej okiem programisty, przekształcenia pikseli, kolory, filtry etc.)
Słabe capche naprawdę nie trudno jest złamać


--------------------
Moja gra - scraby.io
Go to the top of the page
+Quote Post
by_ikar
post 21.02.2012, 11:10:07
Post #51





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 798
Pomógł: 307
Dołączył: 13.05.2009
Skąd: Gubin/Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wycofuje się z tego co wcześniej napisałem, odnośnie captchy w falashu która raczej nie zostanie złamana.. Taki captcha: http://www.nucaptcha.com/demo został złamany na uniwersytecie w stanfordzie.. http://elie.im/blog/security/how-we-broke-...pose-to-fix-it/

IMO już sam nie wiem czy jest jakaś skuteczna metoda walki z robotami. Wchodzi na to że trzeba by indywidualnie ludzi sprawdzać, aby móc jakoś jednoznacznie stwierdzić że to jest człowiek a nie maszyna :/
Go to the top of the page
+Quote Post
r4xz
post 21.02.2012, 15:34:48
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 673
Pomógł: 106
Dołączył: 31.12.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a http://www.vappic.com/ ?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ShadowD
post 21.02.2012, 18:41:46
Post #53





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 333
Pomógł: 137
Dołączył: 25.03.2008
Skąd: jesteś??

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(r4xz @ 21.02.2012, 15:34:48 ) *


No tego ro raczej nic nie rozczyta, ale osobiście mam odczucie "braku komfortu" psychicznego patrząc na taki teks - jest po prostu nie przyjemnie w odbiorze, nie wiem w dodatku czy każdy da radę z takim tekstem.

Co do stwierdzenia o złamaniu captchy w flash - wszystko jest możliwe, robisz printa i sprawdzasz go, a nie sam flash.

Ja jak miał bym zabezpieczyć coś jak najbardziej się da zrobił bym tak: flash nie wyświetlający całości napisu na raz a jedynie jego fragment (1/4) i bardzo szybko zmieniające się tak by oko dostrzegało jeden obrazek, a pomiędzy nimi dał fałszywki "w całości napisane" nie podzielone, ale za każdym razem inne tak by człowiek nie dostrzegał ich w prędkości zmian. - Tylko po co tak kombinować.


--------------------
Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube

Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince
Go to the top of the page
+Quote Post
Orzeszekk
post 21.02.2012, 21:24:23
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 260
Pomógł: 14
Dołączył: 8.09.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ShadowD @ 21.02.2012, 18:41:46 ) *
No tego ro raczej nic nie rozczyta, ale osobiście mam odczucie "braku komfortu" psychicznego patrząc na taki teks - jest po prostu nie przyjemnie w odbiorze, nie wiem w dodatku czy każdy da radę z takim tekstem.

Co do stwierdzenia o złamaniu captchy w flash - wszystko jest możliwe, robisz printa i sprawdzasz go, a nie sam flash.

Ja jak miał bym zabezpieczyć coś jak najbardziej się da zrobił bym tak: flash nie wyświetlający całości napisu na raz a jedynie jego fragment (1/4) i bardzo szybko zmieniające się tak by oko dostrzegało jeden obrazek, a pomiędzy nimi dał fałszywki "w całości napisane" nie podzielone, ale za każdym razem inne tak by człowiek nie dostrzegał ich w prędkości zmian. - Tylko po co tak kombinować.


Ta captcha tez nie jest nie do złamania. Gdyby kazda klatke tej animacji potraktowac filtrem wykrywajacym krawedzie, to z co x klatki wyjdzie nam jedna litera - ta litera ktora jest najbardziej wyprostowana, reszta jest zaokraglona. komputer rozpozna wyprostowana, reszte nie. teraz wystarczy zeskanowac wszystkie klatki, zlepic je w jedna calosc, na co 3 bedzie litera zdatna do odczytania. i moze nam to dobry ocr odczyta. teraz wystarczy trafic w kolejnosc i zaczac od dobrej litery - jest 6 liter czyli teoretycznie jedną na 6 captch rozwiazemy poprawnie. Bot ma dzien i noc na próbowanie.

Poza tym wygenerowanie czegos takiego w duzej ilosci to spory narzut wydajnosciowy. podejrzewam ze recaptcha jest nadal znacznie skuteczniejsza i lzejsza dla serwerow.


--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.02.2020 - 17:51