Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Zapis kilku kolumn z select option
art998
post 31.01.2018, 14:30:51
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 0
Dołączył: 14.10.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzień dobry. Mam kod select-option z którego pobieram id_s i zapisuje do tabeli:

  1. $wynik = mysqli_query($polaczenie,"SELECT id_s, nazwa_szkod, kod FROM szkodliwe ");
  2. $szkodliwe='<select >';
  3. while ($row = mysqli_fetch_assoc($wynik)) {
  4. $szkodliwe.=' <option id="'. $row['id_s'] .'" value="' . $row['id_s'] . '"> '.$row['id_s'].' - '.$row['nazwa_szkod'].' - '.$row['kod'].' </option>';
  5. }
  6. $szkodliwe.='</select>';


zapis do bazy:

  1. $ins = mysqli_query($polaczenie,"INSERT INTO wyjazdy ( data_wyj , idsam , id_s , czas, nazwa_szkod, kod ) VALUES ( '$data_wyj' , '$idsam' , '$id_s' , '$czas' , ‘$nazwa_szkod’ , ‘$kod’ ) ") or die(mysqli_error($polaczenie));


formularz (fragment)
  1. <select name="id_s" > <option value= <?php echo $szkodliwe;?> </option> </select>


...i ten kod działa poprawnie.
Zależy mi aby z tego selecta wyciągnąć ”nazwa_szkod” oraz ”kod” i tez zapisać do bazy w osobnych kolumnach.
Próby przypisania i zapisania zmiennych $nazwa_szkod=$row[‘nazwa_szkod’]; oraz $kod=$row[‘kod’]; nic nie dają (brak błędów kolumny puste)
Próbowałem wsadzić te zmienne do while { $nazwa_szkod=$row[‘nazwa_szkod’]; }
i wtedy zapisuje mi do bazy ostatnią pozycję z tabeli ”szkodliwe” a nie wybraną z selecta.
Jak zmusić skrypt aby pobrał te 2 dodatkowe zmienne i zapisał do bazy
...proszę o pomoc bo zaczynam już sam gadać do swojego lapka smile.gif i za chwilę pomoże tylko kozetka u specjalisty smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 31.01.2018, 14:33:17
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 513
Pomógł: 5999
Dołączył: 27.12.2004




eee, czy ja dobrze widze ze ty do pola html SELECT jako opcja wpisujesz inne pole html SELECT?questionmark.gif? Moze zamiast gadac do lapka to przeczytaj pierwszy lepszy tutek html sekcja: pola formularza?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
art998
post 31.01.2018, 14:45:51
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 0
Dołączył: 14.10.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Faktycznie, robiłem to na zasadzie kopiuj wklej . Nie wypisywało errorków, działąło to też sie nie zastanowiłem.
A jak po poprawie tego selecta dobrać się do tych 2 dodatkowych zmiennych
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 31.01.2018, 14:47:32
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 513
Pomógł: 5999
Dołączył: 27.12.2004




Normalnie. ID masz w value. Majac to ID mozesz spokoknie zajrzec do bazy i pobrac dodatkowe dane ktore cie interesuja. Choc skoro masz ID to i tak nie widze sensu wkladac dodatkowych duplikujacych danych


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
art998
post 31.01.2018, 14:53:43
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 0
Dołączył: 14.10.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję za zwrócenie uwagi. Biorę się za poprawianie skryptu
...a tak przy okazji to wilki szacun dla Pana za wyrozumiałość i pomoc (nie po raz pierwszy zresztą thumbsupsmileyanim.gifsmile.gif )
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.01.2021 - 16:01