Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [html][php?] lista miast
bmL
post 1.11.2010, 15:44:36
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 301
Pomógł: 25
Dołączył: 15.07.2007
Skąd: Olsztyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, googluję i nie mogę znaleźć sad.gif

Potrzebuję listy państw i miast w europie które będę mógł łatwo użyć do selectboxa. A może istnieje coś co pozwoliło by mi na pobieranie miast używając crona, tak żebym mógł ew. co jakiś czas ich listę zaktualizować w miarę automatycznie?
Najlepiej żebym łatwo mógł je zrzucić do tablicy.

Ten post edytował bmL 1.11.2010, 15:45:30


--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pawel_W
post 1.11.2010, 15:48:24
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 675
Pomógł: 286
Dołączył: 15.06.2009
Skąd: Wieliczka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


masz na myśli listę WSZYSTKICH miast? to powodzenia, szczerze współczuję użytkownikowi, który dostałby coś takiego na stronie w formie combo boxa...
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 1.11.2010, 15:48:55
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Znajdź stronę i pobierz. Nie polecam tablicy. Raczej musisz to trzymać w bazie z dobrymi indeksami, aby to jakoś chodziło.


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
bmL
post 1.11.2010, 15:51:29
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 301
Pomógł: 25
Dołączył: 15.07.2007
Skąd: Olsztyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pawel_W @ 1.11.2010, 15:48:24 ) *
masz na myśli listę WSZYSTKICH miast? to powodzenia, szczerze współczuję użytkownikowi, który dostałby coś takiego na stronie w formie combo boxa...

Naturalnie 2 selectboxy jeden z państwami drugi dynamiczny z miastami.

Ten post edytował bmL 1.11.2010, 15:51:50


--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pawel_W
post 1.11.2010, 16:01:45
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 675
Pomógł: 286
Dołączył: 15.06.2009
Skąd: Wieliczka

Ostrzeżenie: (0%)
-----


to już chyba lepiej zrobić to w formie podpowiedzi AJAX, w samej Polsce są 903 miasta (dane z Wikipedii), a co dopiero w większych państwach...
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 1.11.2010, 16:04:44
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Paweł dobrze Ci podpowiada, zamiast serwować odwiedzającym masę danych, możesz zrobić auto suggest. winksmiley.jpg


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
bmL
post 1.11.2010, 20:01:37
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 301
Pomógł: 25
Dołączył: 15.07.2007
Skąd: Olsztyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Panowie mi chodzi tylko o kompletną listę państwa/miast nie mam problemu z zainplementowaniem jej smile.gif Potrzebuję danych tongue.gif ale chyba skopiuje po prostu z jakiejś innej strony tongue.gif Tylko że ostatnio nie mogę na taką trafić większość ma miasto do wpisania tongue.gif


--------------------
Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
Go to the top of the page
+Quote Post
Wicepsik
post 1.11.2010, 20:08:00
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 575
Pomógł: 299
Dołączył: 26.03.2009

Ostrzeżenie: (20%)
X----


OT: Mapa do ręki i do roboty winksmiley.jpg


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.01.2021 - 21:32