Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Wyświetlanie zawartości tablicy JS
david8213
post 25.11.2018, 10:49:31
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 218
Pomógł: 0
Dołączył: 9.12.2009

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Jak wyswietlić dane z tablicy na stronie.
Poniżej nie działa

  1. <script>
  2.  
  3. const tab = [];
  4. tab[0] = ['standardowa' , '200', '4', '955,07', '36x36', '43'];
  5. tab[1] = ['standardowa' , '180', '5', '1083,67', '36x36', '43'];
  6. tab[2] = ['standardowa' , '160', '6', '1212,27', '36x36', '43'];
  7.  
  8. console.log('TYP: ' + tab[0][0] + ', srednica: ' + tab[0][1] + ', dlugosc: ' + tab[0][2]+ ', cena: ' + tab[0][3]);
  9. console.log('TYP: ' + tab[1][0] + ', srednica: ' + tab[1][1] + ', dlugosc: ' + tab[1][2] + ', cena: ' + tab[1][3]);
  10. console.log('TYP: ' + tab[2][0] + ', srednica: ' + tab[2][1] + ', dlugosc: ' + tab[2][2] + ', cena: ' + tab[2][3]);
  11.  
  12. </script>



  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. var tab = [];
  4. tab[0] = ["standardowa" , "200", "4", "955,07", "36x36", "43"];
  5. tab[1] = ["standardowa" , "180", "5", "1083,67", "36x36", "43"];
  6. tab[2] = ["standardowa" , "160", "6", "1212,27", "36x36", "43"];
  7.  
  8. document.write("TYP: " + tab[0][0] + ", srednica: " + tab[0][1] + ", dlugosc: " + tab[0][2]+ ", cena: " + tab[0][3]);
  9. document.write("TYP: " + tab[1][0] + ", srednica: " + tab[1][1] + ", dlugosc: " + tab[1][2] + ", cena: " + tab[1][3]);
  10. document.write("TYP: " + tab[2][0] + ", srednica: " + tab[2][1] + ", dlugosc: " + tab[2][2] + ", cena: " + tab[2][3]);
  11.  
  12. </script>


Ten post edytował david8213 25.11.2018, 10:56:31
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 25.11.2018, 12:19:30
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 398
Pomógł: 166
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To powinno pomóc
Kod
document.getElementById('elementZjakimsID').innerHTML += "<br>"TYP: " + tab[0][0] + ", srednica: " + tab[0][1] + ", dlugosc: " + tab[0][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
document.getElementById('elementZjakimsID').innerHTML += "<br>"TYP: " + tab[1][0] + ", srednica: " + tab[1][1] + ", dlugosc: " + tab[1][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
document.getElementById('elementZjakimsID').innerHTML += "<br>"TYP: " + tab[2][0] + ", srednica: " + tab[2][1] + ", dlugosc: " + tab[2][2]+ ", cena: " + tab[0][3];


Ten post edytował Tomplus 25.11.2018, 15:24:56
Go to the top of the page
+Quote Post
david8213
post 25.11.2018, 12:33:24
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 218
Pomógł: 0
Dołączył: 9.12.2009

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Nadal nie wyświetla zawartości tablicy na stornie
  1. <script>
  2.  
  3. var tab = [];
  4. tab[0] = ["standardowa" , "200", "4", "955,07", "36x36", "43"];
  5. tab[1] = ["standardowa" , "180", "5", "1083,67", "36x36", "43"];
  6. tab[2] = ["standardowa" , "160", "6", "1212,27", "36x36", "43"];
  7.  
  8.  
  9. document.getElementById('pokaz').innerHTML += '<br>"TYP: " + tab[0][0] + ", srednica: " + tab[0][1] + ", dlugosc: " + tab[0][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
  10. document.getElementById('pokaz').innerHTML += '<br>"TYP: " + tab[1][0] + ", srednica: " + tab[1][1] + ", dlugosc: " + tab[1][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
  11. document.getElementById('pokaz').innerHTML += '<br>"TYP: " + tab[2][0] + ", srednica: " + tab[2][1] + ", dlugosc: " + tab[2][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
  12. </script>
  13.  
  14.  
  15. <p id="pokaz"> </p>


Ten post edytował david8213 25.11.2018, 12:50:43
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 25.11.2018, 15:25:41
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 398
Pomógł: 166
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może dlatego że ja miałem błąd.

przed <br> był pojedyńczy apostrof, a powinien być podwójny.

Sprawdzałeś konsolę?
Powinien być jakiś błąd.
Go to the top of the page
+Quote Post
david8213
post 25.11.2018, 16:06:26
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 218
Pomógł: 0
Dołączył: 9.12.2009

Ostrzeżenie: (10%)
X----


ten błąd wychwyciłem i poprawiłem ale nadal nie działało.

Nic nie wyswietla. Strona jest pusta

Ten post edytował david8213 25.11.2018, 16:06:45
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 25.11.2018, 17:48:39
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 398
Pomógł: 166
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Działa: spójrz tutaj:
http://jsfiddle.net/jtwcvkf8/


Kod
var tab = [];
tab[0] = ["standardowa" , "200", "4", "955,07", "36x36", "43"];
tab[1] = ["standardowa" , "180", "5", "1083,67", "36x36", "43"];
tab[2] = ["standardowa" , "160", "6", "1212,27", "36x36", "43"];


document.getElementById('pokaz').innerHTML += "<br>TYP: " + tab[0][0] + ", srednica: " + tab[0][1] + ", dlugosc: " + tab[0][2]+ ", cena: " + tab[0][3];
document.getElementById('pokaz').innerHTML += "<br>TYP: " + tab[1][0] + ", srednica: " + tab[1][1] + ", dlugosc: " + tab[1][2]+ ", cena: " + tab[1][3];
document.getElementById('pokaz').innerHTML += "<br>TYP: " + tab[2][0] + ", srednica: " + tab[2][1] + ", dlugosc: " + tab[2][2]+ ", cena: " + tab[2][3];
Go to the top of the page
+Quote Post
david8213
post 26.11.2018, 06:10:39
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 218
Pomógł: 0
Dołączył: 9.12.2009

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Faktycznie działa tylko trzeba :

  1. <p id="pokaz"> </p>


wstawić nad skryptem, za.. nie działa

Dziękuję

Czy można za pomocą formularza wyciągać dane z tej tablicy?
Np. w formularzu podaję typ, średnicę i długość . Po podaniu tych parametrów wyświetla mi się cena.
Czy tablica to dobre rozwiązanie czy można zrobić to lepiej ?

Jak wyciągnąć te dane z formularza?

Do tej pory robiłem to na zmiennych ale mam ich mnóstwo ... Będzie około 400

Ten post edytował david8213 26.11.2018, 06:36:27
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 26.11.2018, 06:56:20
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 398
Pomógł: 166
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To ten wątek ma zamienić się w kurs JS?

Poczytaj sobie o funkcjach jakie ma JS, ewetualnie skorzystaj z jakiegoś frameworka np. popularny jQuery i działaj.

Korzystanie z tablic to dobre rozwiązanie, szczególnie że w przyszłości będziesz pewnie chciał aby te zmienne były w zewnętrznym pliku, a nie w kodzie JS.
Go to the top of the page
+Quote Post
david8213
post 26.11.2018, 22:11:55
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 218
Pomógł: 0
Dołączył: 9.12.2009

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Nie musi się zamieniać w kurs ale przykład mógłby ktoś podać ...
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2019 - 01:27