Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [SQL][PHP]Dynamiczne opcje w select
oblako
post 9.09.2019, 13:03:23
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć wszystkim.

Potrzebuje zrobić coś na zasadzie dynamicznych opcji w


Chodzi o to, że użytkownik w jednej zakładce planuje wyjazd gdzie wprowadza miedzy innymi do date wyjazdu.
I wtedy w zakładce wprowadź_umowę, jest <select> z opcjami tych wprowadzonych dat na podstronie zaplanuj-wyjazd.

o ile wiem, że taka linijka wyznaczę wszystkie te daty:
  1. $qr=mysqli_query($con,"Select data From ticket");

$con = jest to zmienna która łączy i loguje do wybranej bazy danych.

I teraz pytanie w jaki sposób te daty maja się wyświetlać w opcjach selectu?

Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 9.09.2019, 13:15:15
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 319
Pomógł: 40
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(oblako @ 9.09.2019, 13:03:23 ) *
I teraz pytanie w jaki sposób te daty maja się wyświetlać w opcjach selectu?

Pobierz date i wstaw w select smile.gif

  1. $conn = new mysqli($servername, $username, $password, $dbname);
  2.  
  3. if ($conn->connect_error) {
  4. die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
  5. }
  6.  
  7. $sql = "SELECT data FROM ticket";
  8. $result = $conn->query($sql);
  9.  
  10. if ($result->num_rows > 0) {
  11.  
  12. echo "<form action=\"jakisplik.php\" method=\"post\">";
  13. echo "<select name=\"daty\">";
  14.  
  15. while($row = $result->fetch_assoc()) {
  16. echo "<option value=\"".$row['data']."\">" . $row['data'] . "</option>";
  17. }
  18. echo "</select>";
  19. echo "<input type=\"submit\" value=\"dalej\"></form>";
  20.  
  21. } else {
  22. echo "0 results";
  23. }
  24. $conn->close();


Ten post edytował dublinka 9.09.2019, 13:33:43
Go to the top of the page
+Quote Post
oblako
post 9.09.2019, 14:38:15
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dublinka @ 9.09.2019, 14:15:15 ) *
Pobierz date i wstaw w select smile.gif

  1. $conn = new mysqli($servername, $username, $password, $dbname);
  2.  
  3. if ($conn->connect_error) {
  4. die("Connection failed: " . $conn->connect_error);
  5. }
  6.  
  7. $sql = "SELECT data FROM ticket";
  8. $result = $conn->query($sql);
  9.  
  10. if ($result->num_rows > 0) {
  11.  
  12. echo "<form action=\"jakisplik.php\" method=\"post\">";
  13. echo "<select name=\"daty\">";
  14.  
  15. while($row = $result->fetch_assoc()) {
  16. echo "<option value=\"".$row['data']."\">" . $row['data'] . "</option>";
  17. }
  18. echo "</select>";
  19. echo "<input type=\"submit\" value=\"dalej\"></form>";
  20.  
  21. } else {
  22. echo "0 results";
  23. }
  24. $conn->close();



Jak zawsze niezawodna w pomocy!

A Pytanie, jeżeli robię coś takiego:
  1. $qr3=mysqli_query($con,"SELECT SUM(kwota)FROM prequest");


i chce to wyświetlić, to dlaczego w taki sposób to nie działa:

  1. <?php
  2. <span class="item-count animate-number semi-bold" data-value="<?php echo $qr3?>" data-animation-duration="700">0</span>
  3. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.09.2019, 15:08:40
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




Bo nie pobierasz wiersza z wyniku wykonania zapytania. $qr3 zawiera tylko wynik wykonania a nie dane. Musisz pobrac wiersz z danymi przy uzyciu np fetch tudziez fetch_assoc jak to zrobil dublinka w swoim kodzie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 9.09.2019, 17:35:07
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 319
Pomógł: 40
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. $sql = "SELECT SUM(liczba) FROM tabela";
  2. $result = $mysqli->query($sql);
  3.  
  4. if (FALSE === $result) die("Blad: ".mysqli_error);
  5. $row = mysqli_fetch_row($result);
  6. $sum = $row[0];
  7. echo $sum;
  8.  
Go to the top of the page
+Quote Post
oblako
post 9.09.2019, 19:48:57
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dublinka @ 9.09.2019, 18:35:07 ) *
  1. $sql = "SELECT SUM(liczba) FROM tabela";
  2. $result = $mysqli->query($sql);
  3.  
  4. if (FALSE === $result) die("Blad: ".mysqli_error);
  5. $row = mysqli_fetch_row($result);
  6. $sum = $row[0];
  7. echo $sum;
  8.  


Zrobiłem wersje taka jaką wysłałaś, nie działa.

Zrobiłem coś takiego również:

  1. <div class="widget-stats">
  2. <div class="wrapper transparent">
  3. <?php
  4.  
  5.  
  6. $sql = mysqli_query($con,"SELECT SUM(kwota) FROM prequest");
  7. $result = $mysqli->query($sql);
  8.  
  9. if (FALSE === $result) die("Blad: ".mysqli_error);
  10. $row = mysqli_fetch_row($result);
  11. $sum = $row[0];
  12.  
  13.  
  14.  
  15. ?>
  16. <span class="item-count animate-number semi-bold" data-value="<?php echo $sum?>" data-animation-duration="700">0</span>
  17. </div>
  18. </div>
  19.  


Zawsze wyskakuje:

163 - $result = $mysqli->query($sql);

  1. Notice: Undefined variable: mysqli IN C:\xampp\htdocs\home.php ON line 163
  2.  
  3. Fatal error: Uncaught Error: Call TO a member FUNCTION query() ON NULL IN C:\xampp\htdocs\home.php:163 Stack trace: #0 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\home.php on line 163

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.09.2019, 20:01:35
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




1) Nie kopiuj bezmyslnie kodow
2) Czytaj komunikaty bledow

Twoja zmienna z polaczeniem bazy nie nazywa sie przeciez $mysqli tylko $con czy tam $conn (raz miales z jednym n a raz z dwoma - to tez bys mogl ogarnac i trzymac sie jednej nazwy)


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
oblako
post 9.09.2019, 21:10:51
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 9.09.2019, 21:01:35 ) *
1) Nie kopiuj bezmyslnie kodow
2) Czytaj komunikaty bledow

Twoja zmienna z polaczeniem bazy nie nazywa sie przeciez $mysqli tylko $con czy tam $conn (raz miales z jednym n a raz z dwoma - to tez bys mogl ogarnac i trzymac sie jednej nazwy)


Dopiero startuje z programowaniem i wiele zagadnień nie ogarniam. Właściwie od 1 września zacząłem pisać swój pierwszy kod w zyciu

A mam do was jeszcze pytanie, dlaczego <input type="date"> nie działa dla użytkowników produktów apple, mam na myśli przeglądarkę Safari? Jest jaka alternatywa na to?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.09.2019, 09:02:20
Post #9





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Dopiero startuje z programowaniem i wiele zagadnień nie ogarnia

Kominikat bledu:

zmienna $mysqli nie istnieje

to nie jest zadne zagadnienie tylko czytelna informacja udzielona tobie przez php. Wystarczy ja przeczytac


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 10.09.2019, 09:11:49
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 506
Pomógł: 178
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Apple nie jest skory do rozwoju swoich przeglądarek pod standard HTML5, więc nawet Chrome pod iOS nie działa dobrze:

Masz tutaj listę przeglądarek i jakie funkcje działają na danych wersjach.
https://caniuse.com/#feat=input-datetime
Go to the top of the page
+Quote Post
oblako
post 10.09.2019, 11:16:54
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.09.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tomplus @ 10.09.2019, 10:11:49 ) *
Apple nie jest skory do rozwoju swoich przeglądarek pod standard HTML5, więc nawet Chrome pod iOS nie działa dobrze:

Masz tutaj listę przeglądarek i jakie funkcje działają na danych wersjach.
https://caniuse.com/#feat=input-datetime


Problem jest taki, że połowa użytkowników mojego projektu jak nie 3/4 to konsumenci macbooka :/
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 10.09.2019, 11:19:48
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




To zamiast natywnych datepickerow zastosuj jakis lib js, ktory dziala wszedzie. Pelno tego w necie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.11.2019 - 14:19