Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Svn vs Git vs CVS vs Mercurial
wookieb
post 3.11.2010, 10:49:17
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 8 989
Pomógł: 1550
Dołączył: 8.08.2008
Skąd: Słupsk/Gdańsk




A ja zapytam tak. Co mi po systemie rozproszonym jeżeli np użytkownicy z którymi współpracuje nie mają globalnego ip?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 3.11.2010, 10:59:31
Post #22


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




stawiasz serwer do ktorego commitują, albo commitują bezpośrednio do Ciebie smile.gif (jesli masz zew. IP) rozproszone da sie uzywac jak scentralizowane, np ja synchronizuje lapa ze stacjonarka przez moj serwer smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
cojack
post 22.01.2011, 00:14:19
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 80
Dołączył: 31.05.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


http://pl.wikipedia.org/wiki/Git_%28oprogramowanie%29

Historia tłumaczy dlaczego GIT, sam ostatnio przeniosłem się na gita i jestem zadowolony.


--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb
post 22.01.2011, 09:36:48
Post #24





Grupa: Moderatorzy
Postów: 8 989
Pomógł: 1550
Dołączył: 8.08.2008
Skąd: Słupsk/Gdańsk




A instalowałeś może gitosisa na swoim serwerze? Bo ja mam z tym nadal cholerne problemy.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
cojack
post 23.01.2011, 11:51:53
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 898
Pomógł: 80
Dołączył: 31.05.2008

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Nie, nie bawiłem się w to.

Ten post edytował cojack 23.01.2011, 11:52:03


--------------------
cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena
Go to the top of the page
+Quote Post
strife
post 23.01.2011, 15:10:18
Post #26





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 605
Pomógł: 96
Dołączył: 22.10.2004
Skąd: UK

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(wookieb @ 22.01.2011, 09:36:48 ) *
A instalowałeś może gitosisa na swoim serwerze? Bo ja mam z tym nadal cholerne problemy.

Ja instalowałem i mam go cały czas na swoim vpsie. Najbardziej irytuje mnie zarządzanie repo i dodawanie nowych użytkowników, przydałby się do tego jakiś interfejs ale na razie nic dobrego nie znalazłem. Najlepszy byłby taki interfejs jak jest na githubie ^^


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 23.01.2011, 22:06:19
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


apropos instalacji GITa na serwerze,
jak czytam w http://progit.org/book/pl/ch4-1.html GIT może wykorzystywać do połączenia protokół SSH, gdzie w tym przypadku repo jest po prostu katalogiem,
i nie jest wymagana żadna instalacja GIta na serwerze tylko możliwość dostępu przez SSH?


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 23.01.2011, 22:09:43
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
[...] GIT może [...] nie jest wymagana żadna instalacja GIta na serwerze tylko możliwość dostępu przez SSH?
To się wyklucza.

GIT może komunikować się przy pomocy SSH, ale to nadal GIT się komunikuje więc jest on potrzebny na serwerze.
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 24.01.2011, 18:38:47
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Inaczej, robię mały projekt z drugim programistą i nie potrzebuje nie wiadomo jakiego zarządzania
i wygląda to tak, że u siebie mam GITa (na PC) a na www tylko katalog z repo po SSH, i wtedy nie musze miec zainstalowanego GITa na serwerze

tak to wygląda z tego co wyczytałem, ale jeszcze nie sprawdzałem


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb
post 8.03.2011, 11:15:12
Post #30





Grupa: Moderatorzy
Postów: 8 989
Pomógł: 1550
Dołączył: 8.08.2008
Skąd: Słupsk/Gdańsk




Wybrałem oczywiście GIT-a z jednego powodu. Lokalne Branche.
Zacząłem pracować na nich w momencie gdy zauważylem, że robienie wielu rzeczy na jednym branchu jest trudno i łatwo o bałagan. Lokalne branche ratują nam tyłek.
SVN-owe branche działały za wolno i sprawiały czasem problemy no i jak tu ktoś powiedział, jest to SYMULACJA branchy - zgodzę się.
HG (Mercurial) - jak się dowiedziałem, że "lokalny" branch trzeba wysłać przy pushu NAWET jeżeli jest on nieaktywny to przełączyłem się na chwilę w tryb leminga, ponieważ nie byłem w stanie zrozumieć tej "głupoty".
GIT - branche obsługuje się bardzo łatwo (git branch, git checkout, git merge) i masz wszystko czego potrzebujesz.

Dodatkowo można sobie postawić GITOLITE na swoim VPS-ie, dedyku i masz serwer centralny z uprawnieniami. Nawet na windowsie klieni zainstalował się bez problemu choć nie obeszło się bez pomocy TortoiseGIT przy klonowaniu repozytoriów (żeby ustawić klucze prywatne).


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
melkorm
post 8.03.2011, 12:12:13
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 366
Pomógł: 261
Dołączył: 23.09.2008
Skąd: Bydgoszcz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
HG (Mercurial) - jak się dowiedziałem, że "lokalny" branch trzeba wysłać przy pushu NAWET jeżeli jest on nieaktywny to przełączyłem się na chwilę w tryb leminga, ponieważ nie byłem w stanie zrozumieć tej "głupoty".


Z tego co wyczytałem cały system Mercuriala jest oparty na branach, trochę boli fakt że nie można ich w łatwy sposób usunąć, czy też nie wysyłać na serwer. Odpowiedzią są Bookmarks, imitacja branchy z GIT'a, co nie zmienia faktu że pracując trochę już na Mercurialu denerwuje fakt branchy duchów, a gdy nawet da się opcję by nie były wyświetlane na liście to i tak w podpowiedziach są aktywne ... . Z tego też powodu moja aktualna opinia na temat Mercuriala podupadła na rzecz GITa, sądzę też że jeżeli Mercurial nie zrobi nic konkretnego z tymi branchami to raczej nie uzyska takiej popularności jak GIT.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ixpack
post 6.05.2011, 14:01:33
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 248
Pomógł: 55
Dołączył: 1.06.2010
Skąd: mam to wiedzieć?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja chciałem polecić mały "artykuł": Git is MacGyver & Mercurial is James Bond.

Nie używałem jeszcze żadnego z wyżej wymienionych, nie potrzebowałem - pracuję jak james bond - sam, a jeżeli już to pomoc działa na osobnych frontach nie kolidujących z moimi piszgrołami (nowy wyraz wink.gif). Niestety (a właściwie stety) zaczynam pracę w teamie i to skłoniło mnie to przeglądania stron o dvcs etc. Poprawiam swoje stanowisko pracy, wymieniam dreamwavera na netbeans'a + mercurial - lepiej mi się z tym pracuje (zaczyna), ale nie wiadomo czy środowiska nie zmienię w krótkim czasie - zależy od teamu i demokratycznego wyboru (na razie mercurial rządzi).

Za mercurial+bitbucket przemawia fakt, że jest tańszy. Fakt github to nie jest wielka kasa, ale drażni mnie np. to, że trzeba płacić za prywatne repozytoria? Nie chodzi o to, że ktoś mi "ukradnie" mój kod... Chciałbym go "ukryć" przed jego ukończeniem, a pokazać dopiero dojrzały owoc.

edit: Wiem, że można postawić np. gitolite - nie w tym sęk, ale serwer też kosztuje wink.gif.

edit 2:
Cytat
Wybrałem oczywiście GIT-a z jednego powodu. Lokalne Branche.


"Git-like local branches": http://mercurial.selenic.com/wiki/BookmarksExtension

Ps. Nie jestem znawcą - osobista opinia.

Ten post edytował ixpack 6.05.2011, 14:19:57


--------------------
Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
Go to the top of the page
+Quote Post
athabus
post 6.05.2011, 14:29:23
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 893
Pomógł: 45
Dołączył: 2.11.2005
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ixpack @ 6.05.2011, 15:01:33 ) *
Nie używałem jeszcze żadnego z wyżej wymienionych, nie potrzebowałem - pracuję jak james bond - sam, a jeżeli już to pomoc działa na osobnych frontach nie kolidujących z moimi piszgrołami (nowy wyraz wink.gif)...


To wg. mnie trochę błędne podejście - systemy kontroli wersji są bardzo przydatne także dla osób pracujących w pojedynkę. Kilka zalet:
- łatwe wykonywanie kopii bezpieczeństwa - nie musisz pamiętać o przegrywaniu swojego kodu na inny dysk, robić backupów jeśli korzystasz z serwera zewnętrznego
- możliwość rozwijania nowych funkcji bez kolidowania z wersją stabilną - np. masz projekt, do którego chcesz dopisać nową funkcjonalność, która dość dużo namiesza w projekcie. Podczas pisania możesz też chcieć wprowadzać do aktualnej wersji stabilnej małe poprawki w trakcie pisania tej nowej funkcjonalności - z systemem kontroli wersji takie rzeczy są proste i nie wymagają tworzenia co chwilę kopii swoich plików.
- rozwijanie kilku wersji projektu równocześnie - często są projekty, które różnią się między sobą tylko pojedynczymi plikami (np. szablonami) - dzięki systemowi kontroli wersji możesz rozwijać wygodnie wspólne pliki i łączyć je do poszczególnych projektów bez potrzeby kopiowania ręcznego plików (co zresztą może rodzić błędy).
- ... i jeszcze wiele innych rzeczy

Używam systemów kontroli wersji (najpierw svn potem git) od jakiś 2 lat i powiem szczerze, że się w nich zakochałem ;-) Zwłaszcza git przypadł mi do gustu bo jest prosty i szybki a jednocześnie ma spore możliwości. Może są lepsze systemy, ale mi na razie więcej nie potrzeba.

Co do kosztów serwera, to imo warto wykupić najtańszy serwer vps (już od 200zł rocznie) - taki serwer można wykorzystać pod hostowanie stronek (wydajność będzie większa niż na większości hostingów), a dodatkowo będzie można na nim tworzyć swoje repozytoria. Wymaga to co prawda trochę podstaw Linuksa, ale można je opanować w ciągu kilku dni.
Go to the top of the page
+Quote Post
ixpack
post 6.05.2011, 14:44:56
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 248
Pomógł: 55
Dołączył: 1.06.2010
Skąd: mam to wiedzieć?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Co do zalet systemu kontroli wersji 100% się zgadzam...

Dotychczas uważałem, że posiadanie 5ciu kopii jednego projektu (2 stare, jedna świeża + 1 aktualnie poprawiana) wystarczą - Boże ile ja razy kląłem :/, a raz nawet podmieniłem świeży skrypt starym (wtedy dotworzyłem kolejną kopię...) - ale tak jak Ty myślałem, że:
Cytat(athabus @ 6.05.2011, 14:29:23 ) *
Może są lepsze systemy, ale mi na razie więcej nie potrzeba.


Akurat mi było potrzeba wink.gif. Teraz się czuję jak taki dziadek co to nie chciał nawet spróbować pograć na komputerze "bo to zło".

Ale imo svn/cvs vs. git/mercurial - takie mam wrażenie.


--------------------
Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
Go to the top of the page
+Quote Post
melkorm
post 6.05.2011, 16:58:26
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 366
Pomógł: 261
Dołączył: 23.09.2008
Skąd: Bydgoszcz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat


Używałem tego i się kłóciło z normalnymi branchami, tzn dziwnie działało,w GIT'cie jest to `out-of-the-box` więc przerzuciłem się na GIT'a i na prawdę nie żałuję.
Z oboma systemami pracowałem przez ten sam czas na dużym projekcie i z GIT'em na prawdę pracuje się wygodniej/lepiej/wydajniej.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
ixpack
post 6.05.2011, 17:22:23
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 248
Pomógł: 55
Dołączył: 1.06.2010
Skąd: mam to wiedzieć?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Więc jedyne słuszne rozwiązanie to praca na obu systemach i wybranie tego "właściwego". Zacznę to robić póki nie jest "za późno".
Ale jak na razie mercurial.


--------------------
Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.10.2019 - 00:22