Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem $.post w chrome działa, w ie częściowo, w mozilli nie działa
gburhiphop
post 4.11.2016, 12:35:58
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("#przyciskok").on('click', function() {
  2. var t;
  3. var tytul=$("#tytul").val(); //wartość pola do wpisywania tytułu
  4. var tr;
  5. var tresc=$("#tresc").val();
  6. $("#przyciskok").attr("disabled", "disabled"); //blokowanie przycisku po kliknięciu
  7.  
  8. $.post('dod_skrypt.php', {t:tytul ,tr:tresc}, function(dostep){
  9. $("#div_form").css("height", $("#div_form").height());
  10. $('#formularz').remove();
  11. $("#div_form").animate({width: "20%",height: "4%"},1000);
  12. $("#id").html("<a style='color: black; margin:20px;' href='index.php?id="+dostep+"'>Dodano. Zapamiętaj id: "+dostep+"</a>").show(1000);
  13. });
  14. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


Jak już wspomniałem:
W chrome działa wszystko ładnie pięknie - animacja jest, dodaje dane do bazy danych, wyświetla zmienna z funkcji zwrotnej
W ie animacji nie ma, dodaje dane do bazy danych nic z funkcji zwrotnej nie jest wyświetlane, tak jak animacja (która jest w f zwr)
W mozilla firefox, z którą dosyć często mam problemy sad.gif - z animacjami i ogólnie f zwrotną jest jak w ie + nie dodają się dane do bazy danych. Nie wiem, czy wysyła dane. W firebugu, gdy zaznaczony jest pkt wstrzymania wewnątrz funkcji zwrotnej, to się nie zatrzymuje, a więc przeskakuje f zwrotną
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.11.2016, 12:43:37
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 858
Pomógł: 821
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zmienne t i tr nie są widoczne dla $.post. Jesteś pewien że dostep zwraca to co oczekujesz? Jest to odpowiedź z serwera.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 13:00:52
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W Chrome jest wszystko tak jak ma być. dostep zwraca to, co ma zwracać, czyli id ostatnio dodanego rekordu:
  1. echo mysqli_insert_id($polaczenie);
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.11.2016, 13:17:01
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 858
Pomógł: 821
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A nie, źle spojrzałem wcześniej. Wszystko jest wewnątrz clicka. A konsola coś mówi? Co masz pod console.log(tytul);?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 13:32:53
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tytul i tresc przyjmują prawidłowe wartości (wpisane z pól)
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 4.11.2016, 13:37:07
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 055
Pomógł: 1410
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W konsoli sprawdź co zwraca żądanie sieciowe, nie co umieściłeś w skrypcie php.
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 13:50:15
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


chodzi Ci o o to co przyjmuje zmienna dostep?
Jeśli tak, to:
chrome - id dodanego rekordu
mozilla - nic nie pokazuje w konsoli, ani nie uruchamia się kod wewnątrz Post()

Ten post edytował gburhiphop 4.11.2016, 13:56:52
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 4.11.2016, 13:54:00
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 981
Pomógł: 5604
Dołączył: 27.12.2004




Firefox->Firebug->consola
I tam masz pokazane zadania AJAX. Patrz co idzie tym zadaniem i co masz w odpowiedzi.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 14:22:50
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nic nie widzę z tych zmiennych (tytul, tresc, dostep) tam

Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.11.2016, 14:29:30
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 858
Pomógł: 821
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Są widoczne w zakładce sieć, na żądaniu zakładka POST. Zobacz też czy PHP nie zwraca żadnych błędów. error_reporting włączone.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 14:32:19
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, czy to tak ma być, ale w
firebug->(skrypt)->czujka->window->$->ajaxSettings jest coś takiego:

Object { url="http://localhost/dod_skrypt.php", type="GET", coś tam dalej
I chodzi mi o to, że jest type"GET", mimo że wysyłam postem
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 4.11.2016, 14:37:59
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 055
Pomógł: 1410
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ustaw dodatkowo type="POST".
Sprawdź co się dzieje z żądaniem (jaki adres jest wywoływany, jaki status ma odpowiedź i jaka jest odpowiedź), w zakładce sieciowej.
Sprawdź czy żądanie nie koliduje w jakiś sposób z .htaccess.
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 15:04:43
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Odpowiedź w mozilli:
W firebug->sieć->wszystkie->GET dod_skrypt.php->Post
tresc
Odkąd zamieszkałam z moim chłopakiem, ciągle go upominam, że za głośno rozmawia. Jakoś nie lubię, kiedy
wszyscy sąsiedzi podsłuchują, gdy rozmawia na klatce... Mój chłopak mówił, że każdy jest tak zajęty
swoim życiem, że nie podsłuchuje przy drzwiach swojego mieszkania i mam urojenia. Jak bardzo się pomyli
ł przekonałam się dzisiaj.

Wchodzę do bloku zmęczona po ciężkim dniu pracy. Z daleka już słyszę, że sąsiad mieszkający pod nami
schodzi z psem na spacer. Zamyka drzwi i spotykamy się na półpiętrze. Mówię mu grzecznie dzień dobry
i już chcę iść do swojego mieszkania, aż ten nagle zaczyna mi gratulować i ściskać. Mówi mi, że wiedzia
ł od początku i trzymał kciuki. Patrzę na niego zdezorientowana i pytam o co chodzi, na co on z uśmiechem
: No wczoraj słyszałem, jak pani chłopak mówił przez telefon, że już ma pierścionek i będzie się oświadcza
ć... Zamurowało mnie, podziękowałam i poszłam.

Wchodzę do mieszkania, widzę, że mój chłopak jest zdenerwowany, pyta mnie, czy pójdziemy dzisiaj na jak
ąś kolację, bo on to znalazł taki fajny lokal i w ogóle. Patrzę na niego i pytam, czy ma się tam zamiar
oświadczyć, czy tutaj. On zszokowany patrzy na mnie i pyta skąd wiem... No cóż, pan Mietek spod trójki
był szybszy.
Oświadczyny przyjęte, a mój narzeczony już nie rozmawia przez telefon na klatce schodowej.
tytul
Adrian
Źródło
tytul=Adrian&tresc=Odk%C4%85d+zamieszka%C5%82am+z+moim+ch%C5%82opakiem%2C+ci%C4%85gle+go+upominam%2C
+%C5%BCe+za+g%C5%82o%C5%9Bno+rozmawia.+Jako%C5%9B+nie+lubi%C4%99%2C+kiedy+wszyscy+s%C4%85siedzi+pods
%C5%82uchuj%C4%85%2C+gdy+rozmawia+na+klatce...+M%C3%B3j+ch%C5%82opak+m%C3%B3wi%C5%82%2C+%C5%BCe+ka%C5
%BCdy+jest+tak+zaj%C4%99ty+swoim+%C5%BCyciem%2C+%C5%BCe+nie+pods%C5%82uchuje+przy+drzwiach+swojego+mieszkania
+i+mam+urojenia.+Jak+bardzo+si%C4%99+pomyli%C5%82+przekona%C5%82am+si%C4%99+dzisiaj.%0D%0A%0D%0AWchodz
%C4%99+do+bloku+zm%C4%99czona+po+ci%C4%99%C5%BCkim+dniu+pracy.+Z+daleka+ju%C5%BC+s%C5%82ysz%C4%99%2C
+%C5%BCe+s%C4%85siad+mieszkaj%C4%85cy+pod+nami+schodzi+z+psem+na+spacer.+Zamyka+drzwi+i+spotykamy+si
%C4%99+na+p%C3%B3%C5%82pi%C4%99trze.+M%C3%B3wi%C4%99+mu+grzecznie+dzie%C5%84+dobry+i+ju%C5%BC+chc%C4
%99+i%C5%9B%C4%87+do+swojego+mieszkania%2C+a%C5%BC+ten+nagle+zaczyna+mi+gratulowa%C4%87+i+%C5%9Bciska
%C4%87.+M%C3%B3wi+mi%2C+%C5%BCe+wiedzia%C5%82+od+pocz%C4%85tku+i+trzyma%C5%82+kciuki.+Patrz%C4%99+na
+niego+zdezorientowana+i+pytam+o+co+chodzi%2C+na+co+on+z+u%C5%9Bmiechem%3A+No+wczoraj+s%C5%82ysza%C5
%82em%2C+jak+pani+ch%C5%82opak+m%C3%B3wi%C5%82+przez+telefon%2C+%C5%BCe+ju%C5%BC+ma+pier%C5%9Bcionek
+i+b%C4%99dzie+si%C4%99+o%C5%9Bwiadcza%C4%87...+Zamurowa%C5%82o+mnie%2C+podzi%C4%99kowa%C5%82am+i+posz
%C5%82am.%0D%0A%0D%0AWchodz%C4%99+do+mieszkania%2C+widz%C4%99%2C+%C5%BCe+m%C3%B3j+ch%C5%82opak+jest+zdenerwowany
%2C+pyta+mnie%2C+czy+p%C3%B3jdziemy+dzisiaj+na+jak%C4%85%C5%9B+kolacj%C4%99%2C+bo+on+to+znalaz%C5%82
+taki+fajny+lokal+i+w+og%C3%B3le.+Patrz%C4%99+na+niego+i+pytam%2C+czy+ma+si%C4%99+tam+zamiar+o%C5%9Bwiadczy
%C4%87%2C+czy+tutaj.+On+zszokowany+patrzy+na+mnie+i+pyta+sk%C4%85d+wiem...+No+c%C3%B3%C5%BC%2C+pan+Mietek
+spod+tr%C3%B3jki+by%C5%82+szybszy.%0D%0AO%C5%9Bwiadczyny+przyj%C4%99te%2C+a+m%C3%B3j+narzeczony+ju%C5
%BC+nie+rozmawia+przez+telefon+na+klatce+schodowej.+

To oczywiście podane przykładowe dane (to długie). Sorry, że takie długie, ale wolałem już nic nie zmieniać
A zwraca oczywiście kod całej strony, ale nie zmienionej w wyniku zapytania, a takiej jak była wcześniej, czyli z polami do wypełnienia (formularzem)

Odpowiedź w Chrome:
W konsoli->Network->XHR->dod_skrypt.php->Preview
984
Czyli nr dodanego rekordu
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 4.11.2016, 15:17:14
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 055
Pomógł: 1410
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy aby na pewno dane w Firefox i IE idą ajaxem? Nie przeładowuje się czasem strona?

Zmień na:
  1. $("#przyciskok").on('click', function(e) {
  2. e.preventDefault();
Go to the top of the page
+Quote Post
gburhiphop
post 4.11.2016, 17:11:51
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 12.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zmieniłem. Działa smile.gif Animacje działają, dane dodawane są. Dzięki wielkie

Mógłbyś wytłumaczyć, w czym był problem, co oznacza dokładnie kod, który dodałem? I dlaczego chrome go nie potrzebowało?
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.11.2016, 17:37:44
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 858
Pomógł: 821
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


disabled sugeruje że jest to jakiś element formularza. preventDefault() zapobiega domyślnej akcji czyli pewnie w tym wypadku wysłaniu forma. I tym sposobem to chrome okazuje się jakiś zabugowany wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.06.2018 - 13:56