Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Problem z dostępem do bazy danych
Majkelphp
post 7.06.2018, 10:20:08
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 7.06.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Pomagałem znajomemu odzyskać hasło do CMS. Zrobiłem to logując się do MySQL. Niestety najpierw musiałem z poziomu panelu home.pl, zmienić hasło do bazy danych i teraz po wejściu na stronę pojawia się komunikat:
Access denied for user 'baza.nr.2'@'localhost' (using password: YES)

Rzecz w tym, że ta strona korzysta z dwóch baz danych jednocześnie. W jednej znajduje się cała "struktura" strony (nazwijmy ją baza.nr.1) a w drugiej wszystkie na bieżąco dodawane elementy np. zdjęcia, filmy itp. (nazwijmy baza.nr.2)

Plik php wygląda następująco:

<?
session_start();

// Po��czenie do bazy danych
$conn = mysql_pconnect("localhost","baza.nr.1","hasło1");
$db = mysql_select_db("baza.nr.1");

$image_path = "/img2/";

$admin_user = 'admin';
$sqlQuery = "SELECT pass FROM tb_user WHERE u_name = '$admin_user'";
$sqlResult = mysql_query($sqlQuery);
if (mysql_numrows($sqlResult) > 0) {
list($admin_pass) = mysql_fetch_row($sqlResult);
} else {

$admin_pass = 'password';
}
?>

Przed zmianą hasła do baza.nr.2, wszystko działało poprawnie. Czy powinienem w tym pliku coś zmienić czy może muszę zmienić coś (czyli pewnie podać nowe hasło) w panelu MyAdmin?

Dodam, że w linijkach:

$conn = mysql_pconnect("localhost","baza.nr.1","hasło1");
$db = mysql_select_db("baza.nr.1");

zmieniałem bazy danych na baza.nr.2 i odpowiednio hasło i nie pomogło
Go to the top of the page
+Quote Post
mmmmmmm
post 7.06.2018, 14:17:27
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 386
Pomógł: 302
Dołączył: 18.04.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1. hasła nie zmieniasz dla bazy, tylko dla użytkownika na danym serwerze BD.
2. mysql_pconnect jako drugi parametr przyjmuje nazwę użytkownika, a nie bazy danych.
Go to the top of the page
+Quote Post
Majkelphp
post 7.06.2018, 14:49:34
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 7.06.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czyli rozumiem, że baza danych jest jedna, ale każdy z użytkowników ma uprawnienia dostępu do innych tabel?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 7.06.2018, 15:07:16
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 981
Pomógł: 5604
Dołączył: 27.12.2004




Odnosze wrazenie ze zle rozumiesz pojecie "uzytkownika".

Baz danych moze byc i tysiace.
Dla kazdej z bazy danych mozesz dodac dowolna ilosc uzytkownikow z roznymi uprawnienianimi do roznych tabel.

I teraz uzytkownik bazy danych to nie to samo co uzytkownik twojej aplikacji. Twoja aplikacja ma sie laczyc do bazy danych ciagle i tym samym uzytkownikiem bazy danych niezaleznie jaki uzytkownik twojej aplikacji aktualnie ja odpala.

Tutaj tez wychodzi chyba kolejny problem twojej aplikacji ze korzystasz z dwoch baz danych. Jedna dla jakiejs konfiguracji a druga do czegos innego. Po co? Czemu hasla uzytkownikow twojej aplikacji trzymasz innej bazie?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Majkelphp
post 7.06.2018, 15:18:15
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 7.06.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To jest strona, której ja nie robiłem. Po prostu chciałem pomóc koledze a zaszkodziłem. A więc sprawa wygląda tak, że jest dwóch użytkowników i dla jednego z nich zmieniłem hasło. Teraz wchodząc na stronę, pojawia się komunikat, który podałem wcześniej. Dla obu użytkowników po zalogowaniu w panelu MySQL dostępne są inne tabele. Da się z tego jakoś wybrnąć?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 8.06.2018, 07:01:50
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 380
Pomógł: 1305
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ustawić nowe hasło dla tego usera bazy które zmieniłeś do konfiguracji CMS

Ten post edytował Pyton_000 8.06.2018, 07:02:09
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.06.2018 - 13:46