Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Rozbijać rejestracje jako oddzielny kontroler?
g2g3
post 14.04.2013, 09:46:32
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 22
Pomógł: 1
Dołączył: 24.03.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No właśnie, tak jak w temacie, jakie macie praktyki, wrzucanie logowanie i rejestrację do kontrolera użytkownika czy wszystko oddzielnie?
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 14.04.2013, 12:25:08
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Oddzielnie. Pełnią inną rolę według mnie.


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
Szymciosek
post 14.04.2013, 12:27:26
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 168
Pomógł: 126
Dołączył: 5.02.2010
Skąd: Świdnica

Ostrzeżenie: (0%)
-----


AuthController -> validate, login
RegisterController -> validate, register

Coś w tym stylu bym chyba robił na podstawę, ale oczywiście reszta zależy od Twoich wymagań. Aha no i validate, to metoda osobnej klasy.
Go to the top of the page
+Quote Post
markonix
post 14.04.2013, 17:07:24
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 691
Pomógł: 288
Dołączył: 16.12.2008
Skąd: Śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Miałem okazję pracować z kilkoma klasami w FW CodeIgniter do autoryzacji (ponieważ nie ma on tego wbudowanego) i wszystkie pakowały to w jeden kontroler ("auth"). Myślę, że przy prostych aplikacjach to szybkie rozwiązanie - wgrywasz pliki (kontrolery, configi, modele i widoki) i masz już rejestrację, logowanie i wszystkie poboczne usługi. Jednak w dużych aplikacjach rejestracja jest dosyć solidnym kawałkiem kodu - wtedy ja bym nadal brnął w jeden kontroler po prostu modyfikując rejestracje ale nie ukrywam, że mnie kusi z tego stworzyć osobny kontroler.

Ten post edytował markonix 14.04.2013, 17:08:06


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 15.04.2013, 22:48:24
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 590
Pomógł: 185
Dołączył: 19.04.2006
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Problem moim zdaniem niewielki. Zależy, ile logiki masz w kontrolerze - jak skomplikowany framework MVC to niewiele, jak prosty MVP (gdzie logika widoku idzie do kontrolera a sam widok to po prostu templat) to może być sporo kodu tam.

Ja bym wolał mieć wszystkie operacje dotyczące usera w jednym kontrolerze bo w ostateczności i tak wszystkim zajmą się inne klasy (walidacja, formularze, obsługa bazy, sesja) a nawet i jakąś bardziej skomplikowaną logikę można wydzielić do jakiegoś liba - ja bym szedł bardziej w tym kierunku niż dzielenie kontrolera na czworo, bo w końcu to kontroler ma "pociągać za sznurki".

No i miałbym problem jak to dzielić, bo przecież user to nie tylko rejestracja i logowanie, jak już bym dzielił to pewnie wszystko na osobne kontrolery a potem znów miałbym problem, że w jakimś kontrolerze jest 5 linijek kodu smile.gif

Zazdroszczę jeśli tylko takie problemy smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.12.2019 - 17:48