Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Stylizowanie inputa obrazka, Nie wiem jak za pomocą css odwołać się do input
frankiejojo
post 24.04.2019, 07:27:46
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 72
Pomógł: 1
Dołączył: 20.07.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
Usiłuję zrobić galerię, a każdy z wyświetlanych obrazków będzie jednocześnie linkiem do konkretnej podstrony.

link wygląda w sposób następujący:
Kod
$proba = "<form action='opis.php?nieruchomosc=".$id1."' target ='_blank' method='post'><input type='image' src='".$fotka1."' '></form>";

html:
W JavaScript mam napisanego rotatora, który wyświetla obrazki w sliderze. Opakowałem to wszystko w klasę galeria.
Kod
<div class='galeria'>
<div id='slider'></div>
</div>

W css kombinujęróżnie. Jednak jak do tej pory nie znalazłem rozwiązania.
Chodzi mi o to by obrazek zajmował 100% szerokości przeglądarki i miał wysokość 200 px (obrazek ma zostać obcięty by nie utracił proporcji.)
CSS:
Kod
#galeria img{
    width: 100%;
    height: auto;
}
#galeria{
    width: 100%;
    max-height: 200px;
    min-height: 200px;
    overflow: hidden;
}


Jakaś podpowiedź?

Ten post edytował frankiejojo 24.04.2019, 07:28:25
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 24.04.2019, 09:37:07
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po pierwsze, to skąd taki dziwny pomysł, żeby do tego użyć formularzy? Prościej i według mnie poprawniej było by użycie do tego celu tagów a oraz img.
Nic dziwnego, że style obrazka nie chcą zaskoczyć ponieważ ustawiasz style na tag img, a Ty masz w kodzie input.

Ten post edytował freemp3 24.04.2019, 10:04:20


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

http://aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
http://astroblog.aroch.pl
http://www.koszulki.aroch.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
frankiejojo
post 24.04.2019, 09:54:04
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 72
Pomógł: 1
Dołączył: 20.07.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Stosując "form action target blank" otworzy mi stronę w osobnej zakładce. Nie osiągnę tego robiąc link z obrazka.
Przy setnym odświeżeniu strony #galeria obcięła obrazek. tzn szerokość obrazka zawsze jest 100% a div galeria zaczął działać (overflow: hidden).
Niestety obrazek został przycięty "od góry" czyli widać niebo.
Jest jakaś metoda by obrazek został przycięty równomiernie od góry i od dołu?
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 24.04.2019, 10:03:23
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przecież atrybut target="_blank" można dodać też do tagu a i link otworzy się w nowej karcie / oknie.
Wymuszaj odświeżanie css-ów przez przeglądarkę lub zainstaluj jakiś dodatek do czyszczenia pamięci podręcznej przeglądarki, to w tedy będziesz widział zmiany na bieżąco.
Trzeba ustawić obrazek jako tło lub na pozycjonowaniu absolutnym.


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

http://aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
http://astroblog.aroch.pl
http://www.koszulki.aroch.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 24.04.2019, 12:42:12
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 562
Pomógł: 1516
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(frankiejojo @ 24.04.2019, 10:54:04 ) *
Jest jakaś metoda by obrazek został przycięty równomiernie od góry i od dołu?

https://kawalekkodu.pl/upychanie-walizki-cz...object-position


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.11.2019 - 12:48