Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP][HTML] Wysłanie formularza
GreenGo
post 31.01.2009, 19:32:49
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 265
Pomógł: 4
Dołączył: 30.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Jak zrobić mając w formularzu opcje "select" aby po wybraniu jakiejś opcji nie trzeba było klikać na submita tylko automatycznie się wysyłało ?
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrooo89
post 31.01.2009, 19:37:33
Post #2


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




onChange


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
230005
post 31.01.2009, 19:39:54
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 316
Pomógł: 36
Dołączył: 2.04.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To chyba tylko ajaxem...
Go to the top of the page
+Quote Post
GreenGo
post 31.01.2009, 20:11:50
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 265
Pomógł: 4
Dołączył: 30.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jak zrobić aby potem w zależności od tego co sie wybierze w select, wyświetlał się obrazek pobrany z bazy ? Musze wyświetlenie obrazka jak i zapytanie o niego do bazy umieścić w funkcji którą będę wywoływał przez to onChange ?
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrooo89
post 31.01.2009, 20:15:54
Post #5


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




  1. <?php
  2. <select name="zdj" onchange="wysyłasz">
  3. <option value="nawa obrazka w bazie/ścieżka do niego">nazwa obrazka</option>
  4. <option value="nawa obrazka w bazie/ścieżka do niego">nazwa obrazka</option>
  5. </select>
  6.  
  7. if (isset(tablica_jaka_wysylasz['zdj']))
  8. {
  9. <img src="tablica_jaka_wysylasz['zdj']">
  10. }
  11. ?>


proszę pseudo kod.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
GreenGo
post 31.01.2009, 20:19:11
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 265
Pomógł: 4
Dołączył: 30.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chyba czegoś nie rozumiem. Co ma być tutaj
  1. <?php
  2. onchange="wysyłasz"
  3. ?>
?
Chce z tego selecta wysłać id do zapytania które zwróci mi ścieżkę do obrazka. :/
Go to the top of the page
+Quote Post
piotrooo89
post 31.01.2009, 21:05:01
Post #7


Newsman


Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 005
Pomógł: 548
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Trzebinia/Kraków




musisz zrobić:
onChange="Submit()"

  1. <?php
  2. <select name="zdj" onchange="submit()">
  3. <option value="id obrazka w bazie/ścieżka do niego">nazwa obrazka</option>
  4. <option value="id obrazka w bazie/ścieżka do niego">nazwa obrazka</option>
  5. </select>
  6. ?>


później odbierasz:

  1. <?php
  2. if (isset(tablica_jaka_wysylasz['zdj']))
  3. {
  4. $id = tablica_jaka_wysylasz['zdj']
  5. $sql = SELECT z TABELI WHERE id="$id"
  6. $pokaz = mysql_fetch_array($sql)
  7. <img src=$pokaz[scierzka]>
  8. }
  9. ?>



masz przecież ogólny zarys, pomyśl trochę.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
GreenGo
post 2.02.2009, 13:57:47
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 265
Pomógł: 4
Dołączył: 30.08.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok dzięki, racja, wystarczyło się zastanowić smile.gif
A wie ktoś może jeszcze, jak zrobić aby już po wysłaniu wartośc z "option" nie nastawiała się znowu na pierwszą ale zostawała taka jaką się wybrało ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.05.2020 - 11:23