Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]sprawdzanie parentu
dave666
post 20.05.2018, 14:24:18
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 250
Pomógł: 0
Dołączył: 1.04.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam potrzebuję podpowiedzi jak mam wykonać sprawdzanie wiem ze dla niektórych to banał ale proszę o podpowiedz czego mam szukać, a mianowicie


mam tabele w bazie

id nazwa parent kolejnosc
1 || domy || 3 || 0
2 || meble|| 0 || 0
3 || dzwi|| 0 || 0
4 || costam || 0 || 0


I teraz tak w kategorii domy mamy podkategorię dzwi jak zrobić aby po wejściu a kategorię dzwi
nie można było jej dodać już do innej kategorii ponieważ już jest dodana

jak zrobić sprawdzanie czy dane id jest już użyte jako parent

Kilkanaście osób zagląda na post a żadna nie napisze mimo ze siedzą tu ludzie którzy niesamowicie znają php
gdzie napisałem ze nie czekam na gotowca tylko podpowiedz czego mam szukać aby rozwiązać swój problem.

zrobiłem to tak proszę mi powiedzieć czy to jest poprawne

  1. $q = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT count(*) FROM ".$prefix."_nscms_gall_cat WHERE Parent = $cid "));
  2. if ($q[0]) {
  3. echo 'rekord istnieje';
  4. } else {
  5. echo 'rekord nieistnieje';
  6. }


Ten post edytował dave666 20.05.2018, 11:04:00
Go to the top of the page
+Quote Post
sadistic_son
post 20.05.2018, 15:27:14
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 220
Pomógł: 245
Dołączył: 1.07.2009
Skąd: Bydgoszcz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kolego, ludzie wchodzą, czytają i nie rozumieją co napisałeś. Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak znaki interpunkcyjne? Uwierz, że bardzo ułatwiają komunikację!

Jeśli jednak jakimś cudem ja dobrze rozumiem co chcesz osiągnąć, choć moim zdaniem źle podszedłeś do budowy tabeli/bazy to możliwości jest kilka. Pierwsza która mi przyszła do głowy:
Wrzuć zawartość kolumny parent do tablicy a następnie przy próbie wpisywania nowej wartości sprawdzaj czy już istnieje za pomocą in_array. Jeśli istnieje to nie można dodać.

PS. Co to k..wa jest "dzwi" questionmark.gif?

Ten post edytował sadistic_son 20.05.2018, 15:29:51


--------------------
Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami...

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc!
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Go to the top of the page
+Quote Post
Kshyhoo
post 20.05.2018, 15:28:56
Post #3





Grupa: Opiekunowie
Postów: 3 831
Pomógł: 315
Dołączył: 4.01.2005
Skąd: że




Cytat(sadistic_son @ 20.05.2018, 16:27:14 ) *
PS. Co to k..wa jest "dzwi" questionmark.gif?

Od dźwi wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 21.05.2018, 13:15:55
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 413
Pomógł: 5703
Dołączył: 27.12.2004




Po pierwsze masz blad w opisie wzgledem tego co masz w danych. Bo wg opisu to drzwi sa podkategoria w domy, zas wg danych to domy jest podkategoria w drzwiach. Jesli faktycznie tak wygladaja twoje dane to nic dziwnego ze ci nic nie dziala wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 21.05.2018, 13:27:31
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 655
Pomógł: 1348
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Otototo ...
Masz odwrotnie dane wprowadzone. Jeśli parent != 0 to znaczy że dany element należy już do podkategori (dowolnego zagłębienia tak na prawdę). Więc dla ciebie należy sprawdzić czy dana kategoria ma ustawiony jakiś parent_id <> 0 i jeśli ma to wywalasz błąd.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.03.2019 - 03:25