Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Pobranie danych z dropdown.
Leilang
post 11.07.2018, 09:00:29
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej mam problem z pobraniem danych z rozwijanego menu. Niby wszystko działa przy zmianie przez użytkownika wartości, php od razu to wyłapuje.

Sprawdzam przez:

  1.  
  2. if(isset($_POST['submit'])){
  3. $selected_val = $_POST['Color'];
  4. echo "You have selected :" .$selected_val;
  5. }
  6.  


Echo wyrzuca: "You have selected :PapierBBS".
Natomiast gdy próbuję wykorzystać tą wybraną przez użytkownika wartość przy sortowaniu tabeli :

  1.  
  2. if(isset($_POST['submit'])){
  3. $selected_val = $_POST['Color'];
  4. $sql = 'SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = $selected_val';
  5. }
  6.  


Otrzymuje błąd:
" You have selected :PapierBBS
Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_error() in C:\xampp\htdocs\phpmysql\datahtml\datahtml222.php:63 Stack trace: #0 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\phpmysql\datahtml\datahtml222.php on line 63 ".

Linia 63 to:
  1. $query = mysqli_query($conn, $sql) or die ("Error: " . mysql_error($conn));


Będę wdzięczny za pomoc, gdzie popełniłem błąd.

Ten post edytował Leilang 11.07.2018, 09:02:07
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 09:03:23
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 189
Pomógł: 5664
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Call to undefined function mysql_error()
Co jest niezrozumialego w tym komunikacie?
mysql_ nie istnieje dla php7


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Leilang
post 11.07.2018, 09:32:04
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 11.07.2018, 10:03:23 ) *
Co jest niezrozumialego w tym komunikacie?
mysql_ nie istnieje dla php7



No tak ale wystarczy zamienić:
  1. $sql = 'SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = $selected_val';


Na:

  1. $sql = 'SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = "PapierBBS';


I wszystko działa, tabela się wyświetla. Dlatego problem jest z $selected_val, tylko jaki ?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 09:35:32
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 189
Pomógł: 5664
Dołączył: 27.12.2004




ah, mysql_error nie istnieje.....
Skoro uzywasz mysqlI to i z error ma korzystac z mysqlI_error().
A dochodzi ci do wywolania error bo twoje zapytanie zawiera blad. Teksty w sql bierze sie w ciapki

$sql = "SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = '$selected_val'";


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Leilang
post 11.07.2018, 09:57:26
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 11.07.2018, 10:35:32 ) *
ah, mysql_error nie istnieje.....
Skoro uzywasz mysqlI to i z error ma korzystac z mysqlI_error().
A dochodzi ci do wywolania error bo twoje zapytanie zawiera blad. Teksty w sql bierze sie w ciapki

$sql = "SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = '$selected_val'";



Tego też próbowałem tylko zostawiłem stare ciapki i wyszło:

$sql = 'SELECT * FROM zlecenia WHERE drukarniaOut = '$selected_val'';

Oczywiście też nie działało wink.gif

Ale twoja wersja jak najbardziej śmiga, wiedziałem że to jakaś pierdoła a spędziłem nad tym mnóstwo czasu. Dziękuje za pomoc !
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.07.2018, 10:00:12
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 189
Pomógł: 5664
Dołączył: 27.12.2004




Lektura obowiazkowa dla ciebie
http://php.net/manual/en/language.types.string.php
bez tego ani rusz


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.09.2018 - 01:10