Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> [HTML][PHP]Usunięcie elementu zaznaczonego checboxem
nospor
post 9.07.2018, 11:07:22
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Jak juz ustawisz prawidlowe VALUE jak ci pisalem, nadal nie widze bys poprawil, to wowczas po wyslaniu forma w tablicy $_POST bedziesz mial dane z zaznaczponych checkboxow.
Zrob sobie
print_r($_POST);
a zobaczysz na wlasne oczy. No to juz powinienies umiec robic zwykle PRINT_R


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:14:20
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Array ( [key] => Array ( [0] => $key ) [kod] => usuń wybrane )

Hmm.. takie coś powstało, prawidłowo? Jeśli tak to musze to jakoś usunąć funkcją może unset?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 11:16:26
Post #23





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Dokladnie. unset masz uzyc by usunac zaznaczone rzeczy z sesji

No ale masz nadal zle... miales wstawic wartosc $key a nie tekst $key... Ile razy mozna to mowic?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:17:54
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


echo '<input type="checkbox" value="'.$key.'" name="key[]"/>';

Tak prawda?? biggrin.gif

Ten post edytował stecosik1 9.07.2018, 11:20:45
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 11:21:17
Post #25





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Tak, teraz powinno byc dobrze.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:24:54
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No w print_r($_POST); pokazuje mi tą wartość (wartości) które zaznaczyłem ale pytanie ta funkcja unset, jak ją tu zastosować? Jakieś rady, pomoc, aby to już zakończyć. Bardzo cię proszę
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 11:26:17
Post #27





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Poniewaz $_POST['key'] zawiera tablice zaznaczonych checkbox to teraz robisz FOREACH po $_POST['key'] i dla kazdego elementu robisz unset na $_SESSION


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:36:19
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <form action="" method="post">
  2. <?php
  3.  
  4. foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value)
  5. {
  6. echo '<label>';
  7. echo '<input type="checkbox" value="'.$key.'" name="key[]"/>';
  8. echo '"'.$value.'"<br />';
  9. echo '</label>';
  10. }
  11.  
  12. foreach ($_POST['key'] as $keyToRemove) ------- to jest linia 26!!!!!!!!!
  13. {
  14. unset($_SESSION['koszyk'][$keyToRemove]);
  15. }
  16.  
  17. print_r($_POST);
  18. ?>
  19. <input type="submit" name="key[]" value="usuń wybrane">
  20. </form>


Zrobiłem to tak i wygląda na to że działa tylko zanim cokolwiek usunę, to wchodząc do koszyka, wyskakują mi takie błedy:

Notice: Undefined index: key in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 26

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in C:\xamppp\htdocs\test\koszyk.php on line 26
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 11:38:02
Post #29





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




No bo nowy kod usuwajacy masz odpalac dopiero po wyslaniu forma a nie za kazdym razem.

Zadanie dla ciebie: pomysl jak sprawdzic czy form byl wyslalny czy nie

No i kod usuwajacy masz odpalac przed generowanie listy z sesji a nie po


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:42:51
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <form action="" method="post">
  2. <?php
  3. if (isset($_POST['key']))
  4. {
  5. foreach ($_POST['key'] as $keyToRemove)
  6. {
  7. unset($_SESSION['koszyk'][$keyToRemove]);
  8. }
  9. }
  10.  
  11.  
  12.  
  13. foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value)
  14. {
  15. echo '<label>';
  16. echo '<input type="checkbox" value="'.$key.'" name="key[]"/>';
  17. echo '"'.$value.'"<br />';
  18. echo '</label>';
  19. }
  20.  
  21.  
  22. print_r($_POST);
  23. ?>
  24. <input type="submit" name="key[]" value="usuń wybrane">


Zrobiłem to tak, prawidłowo?? Już błędy nie wyskakują biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 11:50:11
Post #31





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Dobrze. Moze bede jeszcze z ciebie ludzie smile.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:54:29
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziekuję za serdeczną pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.11.2018 - 14:40