Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> [HTML][PHP]Usunięcie elementu zaznaczonego checboxem
stecosik1
post 6.07.2018, 14:49:05
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. echo '<label>';
  2. echo '<input type="checkbox" name="kod"/>';
  3. echo 'jakis element moze byc liczba lub string'<br />';
  4. echo '</label>';


  1. <input type="submit" name="kod" value="usuń wybrane">


Hej czy isntnieje jakaś funkcja usuwająca poprzez zaznaczenie checkboxem pola i przycisnieciem submita?

Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 6.07.2018, 15:05:00
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 101
Pomógł: 1419
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Usuwając skąd? Wyłączająca widoczność, usuwająca z drzewa DOM, usuwająca z bazy danych?
Go to the top of the page
+Quote Post
Niepokonany13
post 7.07.2018, 23:12:20
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 3.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W pliku możesz przechowywać dane które potem chcesz usunąć a żeby znalazły się na stronie to zrób include_once(„Nazwa pliku”);
Robisz Ifa i sprawdzasz czy ustawiony jest checkbox jeśli tak to usuwasz lub czyścisz plik
Go to the top of the page
+Quote Post
gitbejbe
post 8.07.2018, 21:15:47
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 401
Pomógł: 41
Dołączył: 27.08.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Niepokonany13 @ 8.07.2018, 00:12:20 ) *
W pliku możesz przechowywać dane które potem chcesz usunąć a żeby znalazły się na stronie to zrób include_once(„Nazwa pliku”);
Robisz Ifa i sprawdzasz czy ustawiony jest checkbox jeśli tak to usuwasz lub czyścisz plik


co k... ?!
Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 07:27:58
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


obrazek odnosnie ptaszkowania

Chodzi mi o to że jak zaptaszkuje coś klikne usun wybrane to mi usuwa i sie już nie pojawia da się takie cos?

  1. echo '<label>';
  2. echo '<input type="checkbox" name="pusty_koszyk" id="kod"/>';
  3. echo '"jakiś text"<br />';
  4. echo '</label>';


  1. <input type="submit" name="kod" value="usuń wybrane">
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 09:42:54
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




Nadal nie odpowiedziales na pytanie ktore zadal trueblue. Czego nie rozumiesz w tym pytaniu?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 09:50:13
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


najlepiej usuwając widoczność
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 09:51:30
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




facepalmxd.gif
Widocznosc czego?questionmark.gif

Chcesz tylko i wylacznie usunac checkoby by nie byly widoczne w danej chwili na stronie, czy moze jednak chcesz usunac rzeczy, ktore sa powiazane z tymi checkboxami? Np. rekordy w bazie?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 09:54:46
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam nadzieje ze zrozumiesz, czyli jak osoba zaznaczy ptaszkiem ten kwadracik a obok niego pisze text, to chce aby ten kwadracik z ptaszkiem zniknął i ten text obok
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 10:06:46
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




http://jsfiddle.net/381qs7wm/4/


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.07.2018, 10:11:35
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 101
Pomógł: 1419
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


https://jsfiddle.net/78re2wLb/7/

Najlepiej jakbyś jednak sprecyzował co rozumiesz pod pojęciem znikania.
Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 10:15:15
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


<script type="text/javascript">
jQuery(function(){

jQuery("#usun").click(function(){
jQuery("input:checked").parent().hide();
});
});
</script>

  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value)
  5. {
  6. echo '<label>';
  7. echo '<input type="checkbox" name="kod"/>';
  8. echo '"'.$value.'"<br />';
  9. echo '</label>';
  10. }
  11.  
  12.  
  13. ?>
  14. <input type="submit" name="kod" id="usun" value="usuń wybrane">


Znaczy jak zniknie to już nie ma powrotu do tego co było wczesniej. To co mi podaliście to musze zrobić dla następującego kodu, próbowałem myślałem że zadziała, podpowiedzcie czy to do tego się nadaje czy nie?

Ten post edytował stecosik1 9.07.2018, 10:17:28
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 10:19:51
Post #13





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




Naprawde tak ciezko jest ci napisac:
"Chodzi mi o usuniecie powiazanych rekordow z sesji"

Naprawde taki problem tak sformulowac zadanie? Naprawde nie rozumiesz, ze jak usuniesz cos z sesji, to lista ktora jest generowana na podstawie sesji, zostanie wyczyszczona automatycznie podczas nastepnego generowania?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 10:26:15
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


sorki, bo ja mam taką myśl zrobić taki mini koszyk na produkty, no i cyk user dodaje item do koszyka, no ale co zrobić jak doda 5 itemów a 2 z nich uzna że jednak nie chce i pasuje jakoś te itemy zlikwidować za pomocą przycisku, nie mam kompletnie pojecia jak się za to zabrać sad.gif proszę pomóżcie, będę bardzo wdzięczny
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 10:29:12
Post #15





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




My wiemy co chcesz zrobic. Ja ci tylko mowie, bys sie kurde w koncu skupil. Tyle czasu na forum jestes i nie potrafisz opisac problemu... nawet jak sie cieby konkretnie pytamy i podajemy rozne przyklady a ty dalej nie potrafisz sam napisac o co ci chodzi.... Dopiero jak podales kod to bylo widac co masz na mysli. Ogarnij sie w koncu. Proste pytanie:
"jak usunac wpisy z sesji"
A ty zamiast tak zapytac to kombimujesz jak kon pod gorke


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 10:32:01
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


naprawde sorki, ale czy jest jeszcze opcja dostania pomocy, naprowadzenia czegokolwiek od was? bo widze że was tylko ze złościłem... sad.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 10:33:43
Post #17





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




jako value dla checbox ustawiasz KEY z sesji. Potem normalnie wysylasz formularz i w tablicy $_POST masz KEY wybranych checkboxow. Na tej podstawie usuwasz dane z sesji.
Jak name dla checkbox daj np: KEY[]


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 10:47:25
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <form action="" method="post">
  2. <?php
  3.  
  4. foreach ($_SESSION['koszyk'] as $key => $value)
  5. {
  6. echo '<label>';
  7. echo '<input type="checkbox" value="key" name="key[]"/>';
  8. echo '"'.$value.'"<br />';
  9. echo '</label>';
  10. }
  11.  
  12. ?>
  13. <input type="submit" name="kod" value="usuń wybrane">
  14. </form>


Coś takiego?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 9.07.2018, 10:52:37
Post #19





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 054
Pomógł: 5633
Dołączył: 27.12.2004




Jako VALUE miales podac wartosc $key anie slowo key...


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
stecosik1
post 9.07.2018, 11:06:05
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 0
Dołączył: 11.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 9.07.2018, 11:33:43 ) *
Potem normalnie wysylasz formularz i w tablicy $_POST masz KEY wybranych checkboxow. Na tej podstawie usuwasz dane z sesji.


No to name i value miałbym, tylko nadal nie usuwa, nie dokońca rozumiem o co ci chodziło w tym co zacytowałem. Zapewne jeszcze mi czegoś brakuje, tylko czego, jak się za to zabrać?
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.07.2018 - 09:41