Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [inne] Modrewrite - odczyt linka
max_mcee
post 4.07.2018, 12:08:03
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 148
Pomógł: 1
Dołączył: 25.09.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć.
Potrzebuje wiedzy jak zabrać się za mechanizm skracania linków na moim blogu.

1. Użytkownik klika link abc.pl/skrocony_link;
2. System przekierowuje go na zapisany w bazie danych długi link;

O ile w PHP i MySQL ogarnę, to nie mam pojęcia jak napisać kod, który odczyta w tym przypadku wartość po abc.pl/ czyli "skrocony_link" i przekaże do skryptu PHP, który go przeanalizuje i przekieruje w odpowiednie miejsce.

Proszę o pomoc.

Ten post edytował max_mcee 4.07.2018, 12:09:43
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 4.07.2018, 12:11:40
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 203
Pomógł: 5665
Dołączył: 27.12.2004




Cytat(max_mcee @ 4.07.2018, 12:08:03 ) *
to nie mam pojęcia jak napisać kod, który odczyta w tym przypadku wartość po abc.pl/ czyli "skrocony_link"

Zainteresuj sie tablica $_SERVER


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
max_mcee
post 4.07.2018, 12:16:03
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 148
Pomógł: 1
Dołączył: 25.09.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 4.07.2018, 13:11:40 ) *
Zainteresuj sie tablica $_SERVER


Tak, tak, to rozumiem.
Ale po wejściu na adres np. abc.pl/skrocony_link, otrzymuje 404, bo nie wiem jak przekierować z tego linku na np. system.php?link=skrocony_link, lub bardziej zoptymalizowaną formę.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 4.07.2018, 12:18:51
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 203
Pomógł: 5665
Dołączył: 27.12.2004




Jest tyle info na ten temat w necie... szukales w ogole cos? Zrobiles juz cos w tym kierunku? Przeciez nawet napisales MODREWRITE w tytule wiec wiesz ze tego masz wlasnie szukac
google: modrewrite niceurl php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
max_mcee
post 4.07.2018, 12:25:26
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 148
Pomógł: 1
Dołączył: 25.09.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 4.07.2018, 13:18:51 ) *
Jest tyle info na ten temat w necie... szukales w ogole cos? Zrobiles juz cos w tym kierunku? Przeciez nawet napisales MODREWRITE w tytule wiec wiesz ze tego masz wlasnie szukac
google: modrewrite niceurl php


Słusznie...
  1. RewriteEngine On
  2.  
  3. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  4. RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  5. RewriteRule ^([^/]+)/?$ profile.php?name=$1 [L,QSA]
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.09.2018 - 16:49