Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Spamassassina - nie filtruje wiadomości
Mega_88
post 11.07.2018, 09:11:02
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 337
Pomógł: 32
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć, potrzebuję pomocy przy ogarnięciu Spamassassina. Jestem świeżo po migracji na nowy serwer i Spamassassin jakby zupełnie nie reagował, przepuszcza wszystko jak idzie. Dodam tylko, że został zainstalowany od podstaw na czysto, ale dodanie jakiś gotowych reguł z neta lub na sztywno w profilu usera wpisanie adresu do czarnej listy nic nie daje. Serwer Linux/CentOS + Direct Admin.

Może ktoś mi pomóc jakoś to ogarnąć, ustalić czemu nie działa.

  1. # ps ax |grep spamd
  2. 10430 pts/0 S+ 0:00 grep --color=auto spamd
  3. 15658 ? Ss 3:05 /usr/bin/spamd -d -c -m 15
  4. 20637 ? S 0:09 spamd child
  5. 29174 ? Ss 0:21 /usr/bin/spamd --pidfile /var/run/spamd.pid -d -c -m 15 --ipv4
  6. 29180 ? S 0:00 spamd child
  7. 29181 ? S 0:00 spamd child
  8. 29947 ? S 0:01 spamd child


Ten post edytował Mega_88 11.07.2018, 09:12:08
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 11.07.2018, 09:20:03
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 428
Pomógł: 1313
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A dodałeś do postfixa wpisy?
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 11.07.2018, 09:27:19
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 337
Pomógł: 32
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zainstalowany jest Exim, i w etc/ mam m.in:

Plik: exim.spamassassin.conf

  1. #1.2
  2. # Spam Assassin
  3. spamcheck_director:
  4. driver = accept
  5. condition = ${if !eq{$acl_m_spam_assassin_has_run}{1}}
  6. condition = "${if and { \
  7. {!eq {$received_protocol}{spam-scanned}} \
  8. {!eq {$received_protocol}{local}} \
  9. {exists{/home/${lookup{$domain}lsearch{/etc/virtual/domainowners}{$value}}/.spamassassin/user_prefs}} \
  10. {<{$message_size}{500k}} \
  11. } {1}{0}}"
  12. retry_use_local_part
  13. headers_remove = X-Spam-Flag:X-Spam-Report:X-Spam-Status:X-Spam-Level:X-Spam-Checker-Version
  14. transport = spamcheck
  15. no_verify


A w pliku exim.conf
  1. .include_if_exists /etc/exim.spamassassin.conf

Coś jeszcze mogę sprawdzić ?

Ten post edytował Mega_88 11.07.2018, 09:28:51
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 11.07.2018, 09:38:44
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 428
Pomógł: 1313
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


O restart exima nie pytam bo zakładam że był. Jakieś info w logach exima albo spam?
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 11.07.2018, 09:52:08
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 337
Pomógł: 32
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak robione było service exim restart, a w logach nie bardzo wiem czego szukać bo:

W mainlog dla przykładu:
  1. 2018-07-11 10:20:03 1fdALy-0004HR-Ga <= valhbbhns@hsoj.com H=(hsoj.com) [180.124.41.3] P=esmtp S=19046 T="=?utf-8?B?UkU6UkU6QnJlYWQgY2FrZSB0b2FzdCBiYWtpbmcgb3ZlbiBiYWtpbmcgZXF1aXBtZW50IGVsZWN0cmlj
    IGdhcyBiYW"
    from <valhbbhns@hsoj.com> for MAIL
  2. 2018-07-11 10:20:03 1fdALz-0004IJ-9h <= valhbbhns@hsoj.com U=mail P=spam-scanned S=19334 T="=?utf-8?B?UkU6UkU6QnJlYWQgY2FrZSB0b2FzdCBiYWtpbmcgb3ZlbiBiYWtpbmcgZXF1aXBtZW50IGVsZWN0cmlj
    IGdhcyBiYW"
    from <valhbbhns@hsoj.com> for MAIL
  3. 2018-07-11 10:20:03 1fdALz-0004IJ-9h => biuro <MAIL> F=<valhbbhns@hsoj.com> R=virtual_user T=dovecot_lmtp_udp S=19647 C="250 2.0.0 <MAIL> kAhMKrO9RVtBOwAAn2YmQg Saved"
  4. 2018-07-11 10:20:03 1fdALz-0004IJ-9h Completed



To co rzuciło mi się w oczy to na starym serwerze w nagłówkach wiadomości przychodzących miałem:
  1. X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.4.1 (2015-04-28) on _HOST
  2. X-Spam-Level:
  3. X-Spam-Status: No, score=-1.0 required=5.0 tests=ALL_TRUSTED,HTML_MESSAGE,
  4. TVD_RCVD_IP,T_REMOTE_IMAGE,URIBL_BLOCKED autolearn=ham autolearn_force=no
  5. version=3.4.1

A na nowym tylko coś takiego:
  1. X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.4.1 (2015-04-28) on _HOST


Tak jakby nie wiem SpamAssasin był zainstalowany, ale nie był aktywny dla użytkowników (w Direct Admin jest włączony), ale może jakoś zmiana w DA nie zapisała się do plików ?

Ten post edytował Mega_88 11.07.2018, 10:05:39
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 11.07.2018, 10:09:34
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 428
Pomógł: 1313
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czyli spamassasin działa.

Wywal: `headers_remove = X-Spam-Flag:X-Spam-Report:X-Spam-Status:X-Spam-Level:X-Spam-Checker-Version` i zrób restart obu.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 11.07.2018, 10:22:08
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 337
Pomógł: 32
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Więc plik: exim.spamassassin.conf wygląda teraz tak:
  1. #1.2
  2. # Spam Assassin
  3. spamcheck_director:
  4. driver = accept
  5. condition = ${if !eq{$acl_m_spam_assassin_has_run}{1}}
  6. condition = "${if and { \
  7. {!eq {$received_protocol}{spam-scanned}} \
  8. {!eq {$received_protocol}{local}} \
  9. {exists{/home/${lookup{$domain}lsearch{/etc/virtual/domainowners}{$value}}/.spamassassin/user_prefs}} \
  10. {<{$message_size}{500k}} \
  11. } {1}{0}}"
  12. retry_use_local_part
  13. transport = spamcheck
  14. no_verify

Zrobiłem również service exim restart i nic, nawet jak sobie zrobię testy czyli wysyłam maila z tematem i treścią "XJS*C4JDBQADN1.NSBN3*2IDNEN*GTUBE-STANDARD-ANTI-UBE-TEST-EMAIL*C.34X" to na jednym serwerze wpada ładnie do spamu, a na tym normalnie do odbiorczej.

Ten post edytował Mega_88 11.07.2018, 10:24:09
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 11.07.2018, 10:46:29
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 428
Pomógł: 1313
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jak wyglądają teraz nagłówki wiadomości?
Go to the top of the page
+Quote Post
Mega_88
post 11.07.2018, 11:02:02
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 337
Pomógł: 32
Dołączył: 20.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak samo, nie pojawiło się nic nowego cały czas tylko:
  1. X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.4.1 (2015-04-28) on _HOST


Porównuję też zawartości plików ze starym serwerem gdzie SpamAssassin działał jako tako i nie widzę nigdzie różnicy. Też mam problem z restartem SpamAssassin jego się jakoś restartuje ? Bo wszystkie komendy z neta nie działają.

Ten post edytował Mega_88 11.07.2018, 11:09:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.07.2018 - 11:32