Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> ADOdb a FPDF
smieltom
post 5.01.2005, 09:30:25
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Używam skryptów ADOdb i FPDF w jednym pliku, niestety coś mi nie działa sad.gif Kiedy używałem tylko FPDF lub tylko ADOdb wszystko było ok. Czy ktoś zna przyczynę takiego stanu rzeczy?
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 5.01.2005, 12:01:40
Post #2





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety nasza etatowa wróżka Roksana jest jeszcze na urlopie, więc nie wiemy co Ci nie działa i jakie wyrzuca błędy. Przykro mi, ale musisz niestety (potrwa to tylko do czasu powrotu Roksany) podać więcej szczegułów.


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
smieltom
post 5.01.2005, 12:23:49
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kiedy otwieram plik bez dołączonej biblioteki ADOdb a jedynie z biblioteką FPDF treść wyświetla się bez problemu, kiedy zaś dołanczam ADOdb, łącze się z bazą i chcę zwyświetlić w tabeli zawartość z tablicy z bazy uzyskuje komunikat plik jets uszkodzony i nie mógł być naprawiony, poza tym żadne informacje o błędach nie są wyświetlane. Jestem początkujący i nie wiem co mogę więcej napisać, więc jak będą potrzebne jakieś dodatkowy informacje, to pytajcie
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 5.01.2005, 12:42:10
Post #4





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wywal wszystkie nagłówki odpowiedzialne za wyświetlanie pdfa (funkcje header()) i wtedy powinieneś zobaczyć błędy.


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
smieltom
post 5.01.2005, 12:52:12
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zadziałało. Wyskoczył błąd:
Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: pdf in /devel/esp/wsp/adm1922/pdfrap1_view.php on line 95

w tej linii mam kod $pdf=new PDF();

Niewydaje mi się, żeby było tam coś nietak. Sam już nie wiem.
Go to the top of the page
+Quote Post
kszychu
post 5.01.2005, 13:25:02
Post #6





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 712
Pomógł: 23
Dołączył: 27.10.2003
Skąd: z kontowni

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A utworzyłeś klasę PDF? bo jeśli nie, to musisz użyć klasy FPDF czyli ta linia u Ciebie powinna wyglądać tak:
$pdf=new FPDF();
Powinno zadziałać, sam dość dużo używam tej klasy.


--------------------
"Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
Go to the top of the page
+Quote Post
smieltom
post 5.01.2005, 23:38:12
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 13
Pomógł: 0
Dołączył: 5.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, problem się rozwiązał smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
rutekx
post 4.06.2006, 12:05:17
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 4.06.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja mam pytanie odnośnie polskich czcionek. Zrobiłem jak opisuja na różnych forach, rzeczywiście kilka polskich czcionek działa mi, ale ś, ć, ź, ą jednak jak na złość nei chcą działać. Ma ktoś zestaw wygenerowanych czcionek polskich do biblioteki fpdf? bede wdzieczny za podeslanie: rutekx@poczta.fm
Go to the top of the page
+Quote Post
PiotrGP
post 23.03.2013, 16:34:03
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 23.03.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.

Ja mam problem tego typu, iż nie wiem jak napisać skrypt, który będzie importował mi info z bazy SQL a następnie te dane chciałbym wyrzucić do pdf używając biblioteki FPDF.

Tabela nazywa się "UWAGA" a w niej:
iduwagi -> primary Key
idnauczyciela
uczen
idklasy
idprzedmiotu
tresc_uwagi
data_dodania

Chciałbym aby kartka PDF była ustawiona poziomo i tabela zawierała takie dane jak:
Imię i nazwisko ucznia (uczen) || imię i nazwisko nauczyciela (idnauczyciela) || Nazwa przedmiotu (idprzedmiotu) || treść uwagi (tresc_uwago) || Data wystawienia (data_dodania)

Ilość wierszy miałaby być uzależniona od ilości wpisanych uwag.
Kombinowałem już coś z tym fpdf oraz z mpdf ale wywala mi 3 strony, gdzie tylko środkowa jest w poziomie i w niej jest tylko imię i nazwisko, przedmiot i nauczyciel, nie pobiera z bazy SQL żadnych informacji (chociaż połączenie jest ok). Nie wiem co począć. Może jakiś link do podobnego przykładu ? Używałem wujaszka google :-) Na stronie fpdf.org też patrzyłem lecz nie ma tam przykładu, który interesowałby mnie.

Proszę o pomoc.

Ten post edytował PiotrGP 23.03.2013, 16:36:02
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2019 - 05:31