Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP][MySQL]Galeria - etap projektowania
lDoran
post 23.08.2010, 19:42:21
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 13
Dołączył: 15.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zostałem poproszony przez kolegę fotografa o napisanie portfolio. Z tego co mi przekazał chciałby, żeby zdjęcia były podzielona na kategorię.
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, więc traktuję to jako ćwiczenie do skilla. Moja koncepcja wygląda następująco:
Kod
TABELA photos:

| photo_id | category_id | photo_name |


TABELA categories:

| category_id | category_name | category_description |

Wszystkie zdjęcia mam zamiar uploadować do jednego folderu, po czym odczytywać ich nazwy -> dodawać do bazy -> nadawać unikalny id(int auto_increment).
Proszę o opinię czy jest to dobry pomysł, a może jakieś bardziej wyrafinowane rozwiązanie zastosować wstydnis.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
set4812
post 23.08.2010, 21:10:09
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 150
Pomógł: 3
Dołączył: 13.04.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mozesz zrobic tak
1 tabela gdzie masz id folder do obrazu i nazwa
lub na 2
katalogi (id ,nazwa katalogu )
obrazy (id, id katalogu , nazwa obrazu)

Jak w szkole pisałem to wybrałem 2 opcje . Możesz wybrać pierwsza opcje i tworzyć katalogi na serwerze za pomocą mkdir() i wrzucać obrazy przez formularz.
Wybór należy do ciebie. Jeżeli chcesz udostępnienie ci moja galerie tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
lDoran
post 23.08.2010, 21:30:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 172
Pomógł: 13
Dołączył: 15.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dobry pomysł nie będzie takiego sajgonu na serwerze.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2021 - 00:44